Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιστορική εξέλιξη – Οι ΗΠΑ «σπάνε» το παράνομο μονοπώλιο της Google, πως θα είναι η επόμενη ημέρα

Ιστορική εξέλιξη – Οι ΗΠΑ «σπάνε» το παράνομο μονοπώλιο της Google, πως θα είναι η επόμενη ημέρα
Το DOJ και η Google έχουν προθεσμία έως τις 4 Σεπτεμβρίου για να προτείνουν αυτές ή άλλες αλλαγές
Σχετικά Άρθρα
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης υποστήριξε με επιτυχία ότι η Google ενήργησε ως παράνομο μονοπώλιο.
Τώρα όμως έρχεται το δύσκολο κομμάτι: Να αποφασίσει τι να κάνει για αυτό.
Οι δικηγόροι του DOJ εξετάζουν διάφορες επιλογές που θα μπορούσαν να προτείνουν στον δικαστή του Περιφερειακού Δικαστηρίου της Κολούμπια των ΗΠΑ Amit Mehta ήδη από τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με αναφορές του Bloomberg και των New York Times.
Τα διορθωτικά μέτρα κυμαίνονται από την οριστική διάλυση της Google έως τον εξαναγκασμό της εταιρείας να διαθέσει τα δεδομένα της μηχανής αναζήτησής της στους ανταγωνιστές έως τη λήξη συμφωνιών που διασφαλίζουν τη μηχανή αναζήτησής της ως προεπιλογή σε κινητές συσκευές και προγράμματα περιήγησης στο Διαδίκτυο.
Το DOJ και η Google έχουν προθεσμία έως τις 4 Σεπτεμβρίου για να προτείνουν αυτές ή άλλες αλλαγές στον Mehta, ο οποίος αποφάσισε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι ο τεχνολογικός γίγαντας παραβίασε τον αντιμονοπωλιακό νόμο.
Μια ακρόαση για να συζητηθούν τα επόμενα βήματα έχει οριστεί για τις 6 Σεπτεμβρίου.
«Πιστεύω ότι θα είναι πιο περίπλοκο η έκδοση ασφαλιστικών μέτρων παρά η εύρεση της ευθύνης», δήλωσε ο δικηγόρος Carl Hittinger.

Τι μέτρα προτείνονται

Τα διορθωτικά μέτρα που προτείνουν οι εισαγγελείς θα μπορούσαν να επαναφέρουν την αγορά για διαδικτυακή αναζήτηση ή να έχουν μικρό αντίκτυπο, σύμφωνα με νομικούς εμπειρογνώμονες, ανάλογα με το τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες.
Η Google υποσχέθηκε να ασκήσει έφεση.
Και οι δικηγόροι της θα μπορούσαν να ζητήσουν από τον δικαστή Mehta να αναστείλει τυχόν εντολές για αλλαγή της συμπεριφοράς της ενώ αμφισβητεί την απόφασή του στο Circuit Court of Appeal της DC.
«Περάσαμε ένα βασικό ορόσημο, αλλά υπάρχει ακόμα πολλή ιστορία που πρέπει να γραφτεί», έγραψε ένας εκπρόσωπος του ανταγωνιστή της αναζήτησης Google DuckDuckGo σε μια δήλωση μετά την απόφαση του περιφερειακού δικαστηρίου.
Ο δικαστής θα έχανε το δικαίωμα να επιβάλει ένδικα μέσα, εάν η Google διαπιστωθεί ότι δεν έχει παραβιάσει το νόμο, κατόπιν προσφυγής.
Και ακόμη και αν η Google αποτύχει και λάβει εντολή να αλλάξει τη συμπεριφορά της, ο δικαστής Mehta θα μπορούσε αργότερα να προσαρμόσει τις εντολές του, για να διασφαλίσει καλύτερα την αποκατάσταση του ανταγωνισμού στις δύο αγορές.

Η διάσπαση

Σίγουρα μια διάλυση της αυτοκρατορίας της Google έχει τις περισσότερες δυνατότητες να αναδιατάξει το τεχνολογικό σύμπαν.
Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει εκποιήσεις του λειτουργικού συστήματος Android, του προγράμματος περιήγησης Chrome ή της πλατφόρμας AdWords — όλα αυτά οδηγούν τους χρήστες στην αναζήτηση Google.
Οποιαδήποτε από τις τρεις λύσεις θα αφαιρούσε μια ροή εσόδων πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον τεχνολογικό γίγαντα, καθώς και θα αποκόψει δεδομένα που τροφοδοτούν το ευρύτερο οικοσύστημα αναζήτησης και διαφήμισης.
Οι νομικοί εμπειρογνώμονες διαφωνούν για το αν αυτό θα συμβεί πράγματι.
Ο Hittinger είπε ότι είναι απίθανο επειδή ο δικαστής Mehta πρέπει να επιλέξει μια θεραπεία που εξυπηρετεί καλύτερα το δημόσιο συμφέρον.
«Δεν μπορείς απλώς να αφαιρέσεις το χαλί από κάτω από το αμερικανικό κοινό που χρησιμοποιεί την υπηρεσία της Google, που είναι πλέον ριζωμένη στην κουλτούρα μας, χωρίς υποκατάστατο», είπε ο Hittinger.
"Εκτός και αν άλλοι ανταγωνιστές έχουν μια πλατφόρμα που είναι ίδια ή καλύτερη από την Google, τι υποτίθεται ότι θα χρησιμοποιήσει το κοινό στο μεταξύ;"
Αντιθέτως, αναμένει από τον δικαστή Mehta να δημιουργήσει μια θεραπεία παρόμοια με αυτή που επιβλήθηκε κατά της Xerox το 1975 για να τερματίσει την κυριαρχία της στην αγορά φωτοαντιγραφικών μηχανημάτων γραφείου.
Η εταιρεία άνοιξε το οικοσύστημά της μην της επιτρέπει πλέον να διαμορφώνει τα φωτοαντιγραφικά της έτσι ώστε οι προμηθευτές δοχείων μελάνης και άλλα εξαρτήματα τρίτων να μην μπορούν να λειτουργούν στα μηχανήματα της.
Ωστόσο, ο Bill Baer, πρώην γενικός εισαγγελέας του τμήματος αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, είπε ότι θα μπορούσε να προβλέψει ότι ο δικαστής Mehta θα απαιτήσει από την Google να εκχωρήσει το Android ή το Chrome.
«Ο δικαστής, για να έχει νόημα αυτή η θεραπεία, θα πρέπει να κάνει κάτι που να επιτρέπει την άνθηση του ανταγωνισμού», είπε ο Baer.
«Επειδή είναι εταιρείες, χρεώνουν τους διαφημιστές, οι οποίοι με τη σειρά τους μας χρεώνουν πολύ περισσότερο από ό,τι αν η αγορά ήταν ανταγωνιστική».

Κοινή χρήση δεδομένων με αντιπάλους

Ο δικαστής θα μπορούσε επίσης να αναγκάσει την Google να μοιράζεται περισσότερα δεδομένα αναζήτησης με τους ανταγωνιστές και να την αναγκάσει να προσφέρει οθόνες επιλογής στους κατόχους συσκευών και τους χρήστες του προγράμματος περιήγησης, ώστε να μπορούν να επιλέξουν τη μηχανή αναζήτησης που προτιμούν.
Ένας εκπρόσωπος του ανταγωνιστή της αναζήτησης Google, DuckDuckGo, είπε στο Yahoo Finance πριν από τη δίκη ότι η εταιρεία ήλπιζε ότι τα διορθωτικά μέτρα θα απαιτούσαν από την Google να μοιράζεται δεδομένα κλικ και ερωτημάτων.
Τα δεδομένα, τα οποία βοηθούν τις μηχανές αναζήτησης να παρακολουθούν τι αναζητούν οι χρήστες και πώς πλοηγούνται σε έναν συγκεκριμένο ιστότοπο, θα μπορούσαν να βοηθήσουν το DuckDuckGo και άλλες μηχανές αναζήτησης πιο προσανατολισμένες στο απόρρητο να ανταγωνιστούν την Google.
Σε αντίθεση με την Google, το DuckDuckGo δεν συγκεντρώνει προφίλ αναζήτησης χρηστών ή ιστορικά αναζήτησης και στη συνέχεια χρησιμοποιεί αυτά τα δεδομένα για να στοχεύσει χρήστες με διαφημίσεις.
Ο Tim McGinn, δικηγόρος, προέβλεψε ότι τα διορθωτικά μέτρα θα απαιτούσαν φορητές συσκευές, προγράμματα περιήγησης και ασύρματες εταιρείες να επιτρέπουν στους καταναλωτές να επιλέξουν μεταξύ Google, Bing Yahoo!, DuckDuckGo ή άλλων πλατφορμών.
«Είναι πιθανό να δούμε τελικά περισσότερα τηλέφωνα και προγράμματα περιήγησης προ-προγραμματισμένα για χρήση άλλης μηχανής αναζήτησης», είπε ο McGinn.
Ένα πιθανό σενάριο, είπαν οι δικηγόροι της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, είναι ο δικαστής να θέσει τέλος σε συμφωνίες που διασφαλίζουν τη μηχανή αναζήτησης της Google ως προεπιλογή σε κινητές συσκευές και προγράμματα περιήγησης στο Διαδίκτυο.
Η Google πληρώνει έως και 26 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για να διατηρήσει τη θέση της σε κινητές συσκευές όπως τα smartphone της Apple και της Samsung.
Αυτές οι συμφωνίες ήταν στο επίκεντρο της απόφασης του δικαστή Mehta, είπε ο δικηγόρος της Proskauer κατά των μονοπωλίων, Colin Kass, με αποτέλεσμα να υποψιάζεται ότι τυχόν ένδικα μέσα θα επικεντρωθούν στα συμβόλαια που τις επισημοποιούν.

Χωρίς «δραματικό αποτέλεσμα»

Ο τερματισμός των συμβάσεων κατανομής εσόδων θα είχε σημαντικές συνέπειες για την Apple.
Τα συμβόλαια — τα οποία απαιτούν από την Apple να εγκαταστήσει την Αναζήτηση Google ως προεπιλογή στο πρόγραμμα περιήγησής της στο Safari Spotlight Search και στο Siri — αποφέρουν περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια για την Apple, κάθε χρόνο.
Οι στοχευμένες πλατφόρμες αναζήτησης όπως το Yelp και το Amazon θα μπορούσαν επίσης να επωφεληθούν από την αυτόματη κατεύθυνσή λιγότερων χρηστών αναζήτησης στο Google.
Από την άλλη πλευρά, είπε ο McGinn, οι κατασκευαστές συσκευών και οι υπηρεσίες προγράμματος περιήγησης θα μπορούσαν να επιλέξουν την Google ως προεπιλογή ακόμη και αν ένα δικαστήριο αποκλείσει την Google από προεπιλεγμένες συμφωνίες τοποθέτησης.
Επιπλέον, είπε, είναι πιθανό ότι το δικαστήριο θα μπορούσε να επιτρέψει στην Google να εξασφαλίσει προεπιλεγμένες τοποθετήσεις για αναζήτηση, αλλά βάσει νέων, μη αποκλειστικών συμβάσεων που δεν εγείρουν αντιμονοπωλιακές ανησυχίες.
Ακόμη και αν η Google αναγκαζόταν να εκποιήσει οντότητες που σχετίζονται με την αναζήτηση ή να αποκαλύψει συμβόλαια για προεπιλεγμένη τοποθέτηση, αυτές οι κινήσεις ενδέχεται να μην έχουν δραματική επίδραση στην εταιρεία, σύμφωνα με τον ανώτερο αναλυτή της Jeffries, Brent Thill.
Οι μεγαλύτερες απειλές του, είπε ο Thill, προέρχονται από τις νέες μηχανές αναζήτησης που υποστηρίζονται από AI και τα πρόσφατα κέρδη της ανταγωνιστικής Meta στην προσέλκυση διαφημιστών.
"Δεν νομίζω ότι η περιστροφή ενός προγράμματος περιήγησης ή ενός λειτουργικού συστήματος Android θα έχει δραματικό αντίκτυπο στην εταιρεία", δήλωσε ο Thill.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης