Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αμείλικτος δολοφόνος drones το Pantsir: Εξαιρετικά αποτελεσματικό το...«αόρατο μάτι» στην εξάλειψη UAVs κατά υποδομών

Αμείλικτος δολοφόνος drones το Pantsir: Εξαιρετικά αποτελεσματικό το...«αόρατο μάτι» στην εξάλειψη UAVs κατά υποδομών
Η Ρωσία αποκάλυψε την νέα έκδοση Drone - Killer Pantsir
Η Ρωσία παρουσίασε μια νέα έκδοση του συστήματος αεράμυνας μικρής εμβέλειας Pantsir που σχεδιάστηκε ειδικά για να βοηθήσει στην προστασία κρίσιμων υποδομών από drones.
Η νέα έκδοση, που ονομάστηκε Pantsir-SMD-E, έκανε το ντεμπούτο της στην έκθεση Army 2024, η οποία άνοιξε στο Patriot Park στην Kubinka έξω από τη Μόσχα στις 12 Αυγούστου.
Το αρθρωτό Pantsir-SMD-E παρουσιάστηκε σε μια αυτόνομη στατική διαμόρφωση.
Ωστόσο, θα μπορούσε να ενσωματωθεί σε διάφορα φορτηγά τακτικής ή άλλες πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων πλοίων, όπως ακριβώς και η προηγούμενη έκδοση του συστήματος Pantsir.

Η νέα έκδοση έχει έναν πυργίσκο που μπορεί να φορτωθεί με έως και 12 πυραύλους εδάφους-αέρος κατευθυνόμενους με εντολή μικρής εμβέλειας της σειράς 57E6, έως και 48 αναχαιτιστές TKB-1055 πολύ μικρής εμβέλειας ή ένα μείγμα αυτών.
Ο νέος πύραυλος TKB-1055 σχεδιάστηκε ειδικά για την αντιμετώπιση των drones και έχει δηλωμένο μέγιστο βεληνεκές λίγο πάνω από επτά χιλιόμετρα σε σύγκριση με τα σχεδόν 20 χιλιόμετρα του 57E6-E, ανά πλακάτ που εμφανίστηκε στο Στρατό 2024.
Ο πυργίσκος Pantsir-SMD-E διαθέτει δύο ενσωματωμένα ραντάρ, ένα για εντοπισμό και παρακολούθηση στόχων και έναν άλλο τύπο ελέγχου πυρός για την κατεύθυνση των κατευθυνόμενων πυραύλων, εκτός από ένα ηλεκτρο-οπτικό σύστημα.
01_17.webp
Ωστόσο, σε αντίθεση με άλλες επίγειες εκδόσεις Pantsir, στη νέα λείπουν τα δύο αυτόματα κανόνια 2A38M των 30 χλστ.

«Η οικογένεια συστημάτων Pantsir βελτιώνεται και επεκτείνεται συνεχώς.
Το νέο Pantsir-SMD-E έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει σταθερά αντικείμενα από όπλα αεροπορικής επίθεσης, συμπεριλαμβανομένων μαζικών επιθέσεων με drone», δήλωσε σε δελτίο τύπου ο Bekkhan Ozdoyev, επικεφαλής του «συστάδας όπλων» του ρωσικού κρατικού αμυντικού ομίλου Rostec.
«Για την καταπολέμηση αυτών των στόχων, το σύστημα μπορεί να μεταφέρει 48 πυραύλους μικρού βεληνεκούς.

Αυτά είναι αποτελεσματικά και φθηνά πυρομαχικά που προστατεύουν αξιόπιστα από μικρά drones και επιτρέπουν, μεταφορικά μιλώντας, να μην πυροβολούν σπουργίτια με κανόνι», πρόσθεσε.
Το Pantsir-SMD-E σχεδιάστηκε προφανώς με βάση την εμπειρία που απέκτησε η Ρωσία από τη συνεχιζόμενη ειδική στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία, όπου ο ρωσικός στρατός αντιμετωπίζει εντατική χρήση drones αναγνώρισης και επίθεσης από τις δυνάμεις του Κιέβου.
Η απλότητα του σχεδιασμού Pantsir-SMD-E πιθανότατα θα το κάνει ταχύτερο και φθηνότερο στην παραγωγή.
Το ίδιο ισχύει και για τους μικρότερους πυραύλους TKB-1055.

Η παρουσίαση του Pantsir-SMD-E

Στο διεθνές στρατιωτικό-τεχνικό φόρουμ "Army-2024", που ξεκίνησε στην Kubinka, η ρωσική κρατική εταιρεία Rostec παρουσίασε το πιο σύγχρονο σύστημα αεράμυνας, το Pantsir-SMD-E.
Σε αντίθεση με τα προηγούμενα μοντέλα, το νέο σύστημα είναι εξοπλισμένο με μονάδα μάχης σύμφωνα με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή της Rostec Vladimir Artyakov σε συνέντευξή του στο RIA Novosti.
Η ανάπτυξη του συστήματος Pantsir-SMD-E αντανακλά την επιθυμία της Rostec να προσαρμοστεί στις σύγχρονες προκλήσεις και απειλές στον τομέα της αεράμυνας.
Η εγκατάλειψη των αυτόματων όπλων στη νέα έκδοση του συστήματος, σύμφωνα με τον Artyakov, σχετίζεται με μεταβαλλόμενες απαιτήσεις για συστήματα μάχης, όπου η έμφαση δίνεται σε εξαρτήματα πυραύλων υψηλής ακρίβειας.
Επιπλέον, η Rostec παρουσίασε στο φόρουμ νέους πυραύλους αναχαίτισης μικρού βεληνεκούς ειδικά σχεδιασμένους για την καταστροφή μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων μικρών drones, που αποτελούν αυξανόμενη απειλή στα σύγχρονα πεδία μάχης. 
Οι συγκεκριμένοι πύραυλοι έχουν σχεδιαστεί για να διασφαλίζουν την καταστροφή των drones, ένα όλο και πιο σημαντικό και απαιτητικό έργο για τις ένοπλες δυνάμεις.
02_18.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης