Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ θα στείλουν βόμβες αξίας 750 εκατ. δολαρίων στη Σαουδική Αραβία – Γιατί άλλαξε η πολιτική Biden

Οι ΗΠΑ θα στείλουν βόμβες αξίας 750 εκατ. δολαρίων στη Σαουδική Αραβία – Γιατί άλλαξε η πολιτική Biden

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν βόμβες αξίας 750 εκατομμυρίων δολαρίων στη Σαουδική Αραβία, ανέφεραν δημοσιογραφικές πηγές.

Σχετικά Άρθρα
Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η κυβέρνηση Biden ετοιμάζεται να στείλει βόμβες αξίας άνω των 750 εκατομμυρίων δολαρίων στη Σαουδική Αραβία τους επόμενους μήνες.
Η εφημερίδα τόνισε μια σημαντική αλλαγή στη σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας.
Η WSJ σημείωσε ότι η απόφαση για επανέναρξη αυτών των αποστολών αντανακλά τις προσπάθειες του Λευκού Οίκου να ενισχύσει τους δεσμούς με το Ριάντ, με υποτιθέμενο στόχο την προώθηση της εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας και τη διευκόλυνση μιας πιθανής συμφωνίας ομαλοποίησης μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ.
Αυτή η κίνηση έρχεται μετά από χρόνια τεταμένων σχέσεων μεταξύ των δύο εθνών.
Ο Biden, ο οποίος αρχικά δεσμεύτηκε να αντιμετωπίζει τη Σαουδική Αραβία ως «παρία» λόγω του ιστορικού της για τα ανθρώπινα δικαιώματα και της δολοφονίας του δημοσιογράφου Jamal Khashoggi, έχει σταδιακά αμβλύνει τη στάση του, ιδιαίτερα μετά την επίσκεψή του το 2022 στη Σαουδική Αραβία.
«Οι Σαουδάραβες θα το θεωρήσουν αυτό ως αντιμετώπιση μιας στρατηγικής κηλίδας στις σχέσεις με τις ΗΠΑ», δήλωσε πρώην ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου.
Η απόφαση θεωρείται επίσης ως επιβράβευση για τη συνεργασία της Σαουδικής Αραβίας σε θέματα περιφερειακής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένου του ανοίγματός της σε συζητήσεις για μακροπρόθεσμη ομαλοποίηση με το Ισραήλ.
Η Σαουδική Αραβία είναι ένας από τους κορυφαίους εισαγωγείς όπλων στον κόσμο, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI).
Οι πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία επικρίνονται τακτικά από ΜΚΟ όπως η Διεθνής Αμνηστία, η οποία υποστηρίζει ότι ορισμένα από τα όπλα που παραδίδονται στο Ριάντ χρησιμοποιούνται τελικά στην Υεμένη.
Μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου το 2018, τον οποίο οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες συνέδεσαν με τον Σαουδάραβα διάδοχο πρίγκιπα Mohammed bin Salman, η Γερμανία ανακοίνωσε εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στο Ριάντ, το οποίο σταματά τον Ιανουάριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης