Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιράν και Hezbollah έχουν προκαλέσει ήδη όλεθρο ... χωρίς πυρά - Η οικονομία του Ισραήλ βυθίζεται σε χάος και ανασφάλεια

Ιράν και Hezbollah έχουν προκαλέσει ήδη όλεθρο ... χωρίς πυρά - Η οικονομία του Ισραήλ βυθίζεται σε χάος και ανασφάλεια
Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης εκτιμούν ότι ο πόλεμος κόστισε στην ισραηλινή οικονομία σχεδόν 250 δισεκατομμύρια ισραηλινά σέκελ ή περίπου 67,5 δισεκατομμύρια δολάρια
Ο διαρκής πόλεμος του Ισραήλ κατά της Hamas και η συνεχιζόμενη απειλή από Ιράν, Hezbollah και Houthis έχουν ωθήσει το Τελ Αβίβ σε «οικονομικό χάος», μεταδίδουν σε αγωνιώδη τόνο ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.
Ειδικότερα, ο οικονομικό αναλυτής του ισραηλινού τηλεοπτικού καναλιού Channel 13 υπογράμμισε ότι οι δύο τελευταίες εβδομάδες έχουν «εξαντλήσει» την ισραηλινή αγορά.
Αρκετά οικονομικά γεγονότα ακυρώθηκαν σε περιοχές της χώρας όπου σημειώνονται εντάσεις, ενώ σε άλλα μπήκε απότομο φρένο λόγω της κατάστασης ανησυχίας που βιώνουν οι εποίκοι.
Οι οικονομικές δραστηριότητες έχουν επίσης επηρεαστεί από τα επιχειρησιακά μέτρα που εκδόθηκαν από τις ισραηλινές αρχές, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για αντίποινα από τη Hezbollah και το Ιράν.
 Ισραηλινός σχολιαστής που μίλησε για το ζήτημα στο Channel 13  τόνισε τις σημαντικές απώλειες που επηρέασαν τον ισραηλινό τουριστικό τομέα, οι οποίες συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με τις ακυρώσεις διεθνών πτήσεων προς τα ισραηλινά αεροδρόμια.
Ένας αυξανόμενος αριθμός Ισραηλινών έχει αποκλειστεί σε άλλες χώρες λόγω της ευρείας κλίμακας ακυρώσεων πτήσεων.
Οι δυνατότητες απαντήσεων που ξεδίπλωσαν οι σιιτικές δυνάμεις απέναντι στο εβραϊκό κράτος έχουν επίσης επηρεάσει ξενοδοχεία και άλλες επιχειρήσεις τουρισμού στα βόρεια τμήματα της χώρας, τα οποία μπορεί να επηρεαστούν άμεσα από μελλοντικά χτυπήματα.
Ο σχολιαστής προειδοποίησε ότι αυτές οι δύσκολες συνθήκες και τα επιχειρησιακά μέτρα, που επηρεάζουν επίσης τον ιατρικό και τον ενεργειακό τομέα, θα μπορούσαν να διατηρηθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Εάν η αναμονή συνεχιστεί τον επόμενο μήνα, ο ισραηλινός εκπαιδευτικός τομέας θα επηρεαστεί επίσης σοβαρά από τα επιχειρησιακά μέτρα, αναγκάζοντας τα ιδρύματα να «ελιχθούν σε σενάρια μάχης».

«Ο πόλεμος οδηγεί το κράτος του Ισραήλ σε κατάρρευση»

Εν τω μεταξύ, ο πρώην διαμεσολαβητής των ισραηλινών δυνάμεων, υποστράτηγος Itzhak Brik, ανέδειξε το βαρύ τίμημα του ισραηλινού πολέμου στη Γάζα σε άθρό του για το Maariv.
Ο πρώην Ισραηλινός αξιωματούχος αποδοκίμασε τις τρέχουσες μάχες ως «πόλεμο φθοράς» που έχει επηρεάσει το ισραηλινό καθεστώς για σχεδόν ένα χρόνο.
Είπε ότι ο πόλεμος οδηγεί στην «κατάρρευση της ισραηλινής οικονομίας».
Όπως υποστήριξε, η «ισραηλνή κατοχή αντιμετωπίζει έλλειμμα που ξεπερνά το 8%» του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).
Ο Brik αποκάλυψε τους φόβους των αξιωματούχων του ισραηλινού υπουργείου Οικονομικών ότι το έλλειμμα θα αυξηθεί στο 9% του ΑΕΠ φέτος, αριθμός που υπερβαίνει κατά πολύ τον στόχο του 6,6% που περίμενε η κυβέρνηση.
«Πολλές από τις κινητήριες δυνάμεις πίσω από την ανάπτυξη της ισραηλινής οικονομίας, συγκεκριμένα οι επιχειρηματίες του τεχνολογικού κλάδου, εγκαταλείπουν το Ισραήλ», πρόσθεσε ο Brik.
Ο απόστρατος Ισραηλινός αξιωματικός τόνισε ότι περισσότεροι από εκατό χιλιάδες Ισραηλινοί έποικοι είτε έχουν μείνει άνεργοι είτε έχουν βιώσει δραματική μείωση των μισθών τους.
Ως αποτέλεσμα, αυτά τα άτομα δεν συνεισφέρουν πλέον στα έσοδα της κυβέρνησης μέσω φόρων.
Αντίθετα, εξαρτώνται από κρατικές επιδοτήσεις.
«Ο συνεχιζόμενος πόλεμος φθοράς μεταξύ του Ισραήλ, της Hamas και της Hezbollah όχι μόνο θα αποτύχει να οδηγήσει στην κατάρρευση της Hamas -και σίγουρα όχι της λιβανέζικης οργάνωσης-, αλλά ισχύει το αντίθετο: αυτός ο πόλεμος στραγγίζει και διαλύει το κράτος του Ισραήλ σε πολλές περιοχές», εξήγησε ο υποστράτηγος.
Το Τελ Αβίβ αντιμετωπίζει μια σειρά από οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα που έχουν προκύψει λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στη Γάζα και των επιπτώσεών του σε διάφορα μέτωπα.
Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης εκτιμούν ότι ο πόλεμος κόστισε στην ισραηλινή οικονομία σχεδόν 250 δισεκατομμύρια ισραηλινά σέκελ ή περίπου 67,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
H κυβέρνηση Netanyahu και το βαθύ κατεστημένο ασφαλείας του Τελ Αβίβ αναμένεται επίσης να δαπανήσουν άλλα 20 δισεκατομμύρια σέκελ ή περίπου 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια, μέχρι το τέλος της σύγκρουσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης