Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πετρέλαιο: Άνοδος brent 1,6% υπό τον φόβο επιβράδυνσης της ζήτησης και Ιράν – Θετικό σήμα από ΗΠΑ για «ομαλή προσγείωση»

Πετρέλαιο: Άνοδος brent 1,6% υπό τον φόβο επιβράδυνσης της ζήτησης και Ιράν – Θετικό σήμα από ΗΠΑ για «ομαλή προσγείωση»
To Brent κέρδισε 1,28 δολάρια ή 1,6% στα 81,04 δολάρια το βαρέλι ενώ το αμερικανικό αργό τύπου WTI πρόσθεσε 1,18 δολάρια ή 1,53% στα 78,16 δολάρια
Ανοδικά κινήθηκαν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) του πετρελαίου την Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024, περισσότερο από 1 δολάριο το βαρέλι, καθώς οι επενδυτές εξέτασαν τις προοπτικές για επιβράδυνση της ζήτησης από την Κίνα και την απειλή μιας άμεσης αντιπαράθεσης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ που θα μπορούσε να απειλήσει τις ροές αργού από τη Μέση Ανατολή.
Τα μακροοικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ μετρίασαν επι του παρόντος τους φόβους για ύφεση στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Ειδικότερα, το Brent κέρδισε 1,28 δολάρια ή 1,6% στα 81,04 δολάρια το βαρέλι ενώ το αμερικανικό αργό τύπου WTI πρόσθεσε 1,18 δολάρια ή 1,53% στα 78,16 δολάρια.
Το αργό πετρέλαιο Brent παράδοσης Οκτωβρίου , το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, ανέβηκε κατά 8%, ή 1,2 δολ. 81,04 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe (Σεπτέμβριος).
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-08-15_225302.png
Οι τιμές του πετρελαίου, «ενισχύθηκαν από την αυξανόμενη αισιοδοξία ότι οι πιθανές μειώσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να τονώσουν την οικονομική δραστηριότητα και να αυξήσουν τη ζήτηση καυσίμων», δήλωσε σε καθημερινό σημείωμα ο Brian Swan, ανώτερος αναλυτής εμπορευμάτων της Schneider Electric.
Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη 14 Αυγούστου έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 0,2% τον περασμένο μήνα, αλλά ο δωδεκάμηνος ρυθμός πληθωρισμού επιβραδύνθηκε στο 2,9% από 3,0% και άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδο από την άνοιξη του 2021.
«Αυτό ενίσχυσε τις προσδοκίες ότι η Federal Reserve θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίαση», δήλωσε ο Swan.
Τα χαμηλότερα επιτόκια μπορούν να συμβάλουν στην τόνωση της οικονομίας και της ζήτησης ενέργειας.
«Ωστόσο, οι ανησυχίες για την επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης κράτησαν τα κέρδη υπό έλεγχο», δήλωσε ο Swan.
Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν για δεύτερη ημέρα την Τετάρτη (14/8), επιταχύνοντας τις απώλειες μετά τα στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών που έδειξαν αύξηση των αποθεμάτων αργού την περασμένη εβδομάδα.
Ενώ το αργό έβρισκε υποστήριξη την Πέμπτη (15/7), οι αναλυτές είπαν ότι ο κίνδυνος που συνδέεται με τις ανησυχίες σχετικά με την προοπτική ενός των αντιποίνων από το Ιράν στο Ισραήλ έχει κάπως ατονήσει.

Ανησυχία για τη ζήτηση 

Το πετρέλαιο διέκοψε ένα πενθήμερο σερί νικών την Τρίτη (13/8), μετά από ένα ευρέως αναμενόμενο χτύπημα αντιποίνων από το Ιράν που απέτυχε να υλοποιηθεί.
Ιρανοί αξιωματούχοι ενδέχεται να απαντήσουν στη δολοφονία ενός κορυφαίου αξιωματούχου της Hamas, στα τέλη του περασμένου μήνα, από το Ισραήλ στην Τεχεράνη.
Η πιθανότητα ενός χτυπήματος μπορεί να συνδέεται με το αποτέλεσμα των συνομιλιών που στοχεύουν στην επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα μεταξύ του Ισραήλ και της Hamas.
«Με τις μέρες να περνούν από τις προειδοποιήσεις για μια επικείμενη άμεση επίθεση από το Ιράν στο Ισραήλ, η προοπτική του πολέμου μειώνεταο επιτρέποντας σστους παραγωγούς να λάβουν υπόψη τους την κατάσταση της ζήτησης εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο John Evans, αναλυτής στην PVM. TP ICAP, είπε σε σχόλια που αποστέλλονται μέσω email.
Αυτό περιλαμβάνει στοιχεία που έδειξαν ότι οι εργασίες των διυλιστηρίωντης Κίνας μειώθηκαν κατά 6,1% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, σύμφωνα με το Reuters.
Ωστόσο, το ασφάλιστρο κινδύνου που συνδέεται με τις ανησυχίες στη Μέση Ανατολή δεν έχει διαβρωθεί πλήρως, αν και ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η απειλή για την προσφορά αργού παραμένει υπερεκτιμημένη.
«Οι ανησυχίες για μια κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ παραμένουν και πάλι έντονες σε σχέση με τις αυξημένες τιμές του αργού πετρελαίου», έγραψαν οι αναλυτές της Rabobank σε σημείωμα της Πέμπτης (1/8).
«Μόνο η άμεση δράση μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών προς κάποιο είδος αποκλεισμού ή κλεισίματος των Στενών του Ορμούζ θα επηρεάσει ουσιαστικά την παγκόσμια παροχή αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου», έγραψαν.
Ωστόσο, οι φόβοι για μια ευρύτερη σύγκρουση θα εμποδίσουν το αργό πετρέλαιο Brent να πέσει κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι, είπαν οι στρατηγικοί αναλυτές, περιγράφοντας την κλιμάκωση ως αφήγηση «πουλήστε στην άνοδο, αγοράστε στη βουτιά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης