Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η βιομηχανία χάλυβα εισέρχεται σε παγκόσμια κρίση – Η πτώση της ζήτησης στην Κίνα επηρεάζει τους κολοσσούς

Η βιομηχανία χάλυβα εισέρχεται σε παγκόσμια κρίση – Η πτώση της ζήτησης στην Κίνα επηρεάζει τους κολοσσούς

Οι χαλυβουργικές εταιρείες μειώνουν την παραγωγική τους ικανότητα, κλείνουν υψικάμινους και απολύουν εργαζομένους

Σχετικά Άρθρα
Η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, και ειδικότερα της Κίνας, δημιουργεί σοβαρή κρίση στη βιομηχανία χάλυβα, τόσο από την πλευρά της προσφοράς όσο και από την πλευρά της μεταποίησης και των χρηστών.
Σύμφωνα με ειδικούς του κλάδου, η κατάρρευση της ζήτησης θα μπορούσε να ξεπεράσει αυτή που παρατηρήθηκε κατά τις κρίσεις του 2008 και του 2015.
Ο Hu Wangming, πρόεδρος της China Baowu Steel Group Corp, του μεγαλύτερου παραγωγού χάλυβα στον κόσμο, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.
Ο επικεφαλής του κολοσσού που είναι γνωστός στην καθομιλουμένη ως Baosteel είπε στην εξαμηνιαία γενική συνέλευση της εταιρείας του ότι η κρίση είναι πιθανό να είναι μεγαλύτερη, ψυχρότερη και δυσκολότερη από ό,τι αναμενόταν.
Τα λόγια του Hu υποστηρίζονται από αρκετούς γνωστούς παράγοντες.
Η Baosteel, η οποία αντιπροσωπεύει το 7% της παγκόσμιας παραγωγής χάλυβα, αισθάνεται τις επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης στον τομέα της ανάπτυξης ακινήτων της Κίνας, με τους εργολάβους να μην μπορούν να πληρώσουν για τα αγαθά και τις επενδύσεις σε αδιέξοδο. Περίπου 48 εκατομμύρια σπίτια στη χώρα περιμένουν να ολοκληρωθούν.
Ωστόσο, η κατάσταση δεν είναι πολύ καλύτερη στον τομέα της μεταποίησης, όπου δεν υπάρχει ένδειξη της προηγουμένως έντονης ανάπτυξης.
Έτσι, οι χαλυβουργικές εταιρείες μειώνουν την παραγωγική τους ικανότητα, κλείνουν υψικάμινους και απολύουν εργαζομένους.
Όχι μόνο η τιμή του χάλυβα πέφτει σταθερά, αλλά και η τιμή του σιδηρομεταλλεύματος, της σημαντικότερης πρώτης ύλης για την παραγωγή του.
Τα ασιατικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης υποχώρησαν κάτω από το ψυχολογικό επίπεδο των 100 δολαρίων ο τόνος την Τετάρτη (14/8/2024), σταθεροποιώντας γύρω στα 97 δολάρια.
Αυτό σηματοδοτεί μια πτώση 30% στην τιμή του σιδηρομεταλλεύματος φέτος.
Η τελευταία φορά που ήταν τόσο χαμηλό ήταν τον Μάιο του περασμένου έτους.

Η κρίση έπληξε σκληρά και την Ευρώπη:

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Tata Steel έχει απολύσει 2.800 εργαζόμενους και η γερμανική Kloeckner & Co έχει περικόψει το 10% του εργατικού της δυναμικού.
Εν τω μεταξύ, ο γερμανικός βιομηχανικός όμιλος ThyssenKrupp ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι μειώνει την παραγωγική του ικανότητα κατά περίπου το ένα πέμπτο και επίσης σχεδιάζει να προβεί σε σημαντικές απολύσεις μεταξύ των 26.000 εργαζομένων του τμήματος προκειμένου να πουλήσει το χαρτοφυλάκιό του χάλυβα σε χαμηλότερη τιμή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης