Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πανικός για τον πυρετό του τζόγου - Ξεπέρασαν τα online αθλητικά στοιχήματα τις τοποθετήσεις σε μετοχές στις ΗΠΑ

Πανικός για τον πυρετό του τζόγου -  Ξεπέρασαν τα online αθλητικά στοιχήματα τις τοποθετήσεις σε μετοχές στις ΗΠΑ
Για κάθε δολάριο που δαπανάται για την ψυχαγωγική δραστηριότητα –που έχει πλέον νομιμοποιηθεί στις περισσότερες πολιτείες από το 2018– οι καθαρές επενδύσεις σε μετοχές και άλλα χρηματοπιστωτικά μέσα μειώθηκαν λίγο πάνω από 2 δολ.
Καθώς ο αθλητικός on line τζόγος απογειώνεται στις ΗΠΑ, μετατρεπόμενος με ταχύτητα σε μια επιχείρηση που πλησιάζει τα τρισεκατομμύρια δολάρια, μια ανησυχητική τάση αρχίζει να εμφανίζεται: Οι Αμερικανοί φαίνεται να τραβούν χρήματα από τους χρηματιστηριακούς λογαριασμούς τους για να χρηματοδοτήσουν τα διαδικτυακά τους στοιχήματα και τα αποσύτουν από τα μετοχικά χαρτοφυλάκια.
Αυτό είναι το βασικό εύρημα που παρουσιάζεται σε πρόσφατη έρευνα με τον τίτλο Gambling Away Stability: Sports Betting’s Impact on Vulnerable Households, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Ισχυρίζεται ότι βρίσκει στοιχεία ότι για κάθε δολάριο που δαπανάται για την ψυχαγωγική δραστηριότητα –που έχει πλέον νομιμοποιηθεί στις περισσότερες πολιτείες από το 2018– οι καθαρές επενδύσεις σε μετοχές και άλλα χρηματοπιστωτικά μέσα μειώθηκαν λίγο πάνω από $2.
Το φαινόμενο είναι πιο έντονο μεταξύ των πιο ευπαθών οικονομικά νοικοκυριών, δυνητικά τα ίδια που προσελκύονται από τακτικές γρήγορου πλουτισμού στις χρηματοπιστωτικές αγορές, όπως μετοχές meme και τα κερδοσκοπικά options.
«Δεν είναι απλώς μια αβλαβής άνοδος μιας διασκεδαστικής βιομηχανίας ψυχαγωγίας, αν και σίγουρα είναι κάτι τέτοιο για ορισμένους τύπους νοικοκυριών», είπε σε συνέντευξή του ο Jason Kotter, επίκουρος καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Brigham Young που συνέγραψε την εργασία.
«Υπάρχει πραγματικό κόστος ειδικά για τα πιεσμένα οικονομικά νοικοκυριά εδώ που νομίζω ότι πρέπει να αφορά τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής».

Οι υπερασπιστές του τζόγου το βλέπουν διαφορετικά, λέγοντας ότι η μελέτη κάνει ψευδείς συγκρίσεις μεταξύ επενδύσεων και τυχερών παιχνιδιών, με τα τελευταίοα να είναι πιο κατάλληλος να ανταγωνίζεται για δολάρια ψυχαγωγίας.
Όποια και αν είναι η υπόθεση, οι συναλλαγές λιανικής - από αθλητικά στοιχήματα έως χρηματοοικονομικές συναλλαγές - ανθίζουν στην εποχή μετά την πανδημία και οι πλατφόρμες όλων των πλευρών κατηγορούνται ότι προσελκύουν το κοινό δίνοντας στους Αμερικανούς υψηλή ντοπαμίνη σε μια προσπάθεια να αυξήσουν διαδικτυακή συμμετοχή τους.
Με αυτόν τον τρόπο, τα αθλητικά στοιχήματα  και το κερδοσκοπικό παιχνίδι με τις μετοχές μπορούν να θεωρηθούν ως οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.
Ως εκ τούτου, οι κερδοσκοπικές συναλλαγές μετοχών θα μπορούσαν ακόμη και να σώσουν μια ομάδα Αμερικανών που ασχολούνται με τα τυχερά παιχνίδια από μια χειρότερη μοίρα: να ρίξουν τα χρήματά τους σε διαδικτυακά αθλητικά στοιχήματα - χρήματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στους λογαριασμούς διαπραγμάτευσης μετοχών τους.

Ανεξάρτητα από την άποψή σας για την αλληλεπίδραση μεταξύ δραστηριοτήτων που μοιάζουν με τον τζόγο, γίνεται όλο και περισσότερο αντικείμενο έρευνας.
Η Robinhood Markets Inc., εν τω μεταξύ, λαμβάνει μέτρα για να ωθήσει το πλήθος των μικροεπενδυτών μακριά από στοιχήματα που μοιάζουν με καζίνο σε εταιρείες όπως η GameStop Corp. και σε λογικές επενδύσεις που παρακολούν δείκτες.
Ενώ η διαπραγμάτευση μετοχών με ασταθή θεμελιώση μεγέθη συχνά κάνει έναν παραλληλισμό με τον τζόγο, είναι συζητήσιμο εάν η ευρεία επένδυση μετοχών μπορεί να αντιμετωπιστεί ως η ίδια κατηγορία.
Στον David Forman  αντιπρόεδρο έρευνας στην Αμερικανική Ένωση Τυχερών Παιγνίων, η εφημερίδα υπερέβαλλε την επίδραση του τζόγου στην οικονομική υγεία των νοικοκυριών και, το πιο σημαντικό, η υπόθεση του ήταν εσφαλμένη.
«Μιλούν για δαπάνες σε αθλητικά στοιχήματα ως επένδυση αρνητικής αναμενόμενης αξίας σε σύγκριση με άλλες επενδύσεις θετικής αναμενόμενης αξίας», είπε. «Απλώς δεν σκέφτονται έτσι οι καταναλωτές να ξοδέψουν τα δολάρια ψυχαγωγίας τους σε αθλήματα. Δεν είναι επένδυση, είναι επιλογή διασκέδασης».
Όμως, για τον Kotter, είναι λογικό να συγκρίνουμε τον τζόγο με την επένδυση σε μετοχές, καθώς και οι δύο περιλαμβάνουν ανάληψη κινδύνου και οικονομική ανταμοιβή.
«Μπορεί να περιμένετε ότι οι φυσικές ροπές ενός ατόμου για ανάληψη κινδύνων θα επηρεάσουν τις αποφάσεις του τόσο σε τυχερά παιχνίδια όσο και σε επενδύσεις», πρόσθεσε.
Η βιομηχανία τυχερών παιχνιδιών έχει επίγνωση του οικονομικού κινδύνου που εγκυμονεί ο απερίσκεπτος τζόγος για τα αμερικανικά νοικοκυριά.
Τον Μάρτιο, επτά από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών των ΗΠΑ σχημάτισαν μια συμμαχία για την προώθηση του υπεύθυνου τυχερού παιχνιδιού, με ορισμένες εταιρείες να προσφέρουν προϊόντα που βοηθούν τους πελάτες να μετρούν καλύτερα τη δραστηριότητα και τις συνήθειες δαπανών τους, σύμφωνα με την Jennifer Shatley, εκτελεστική διευθύντρια του Responsible Online Gaming Association.

H περίοδος του lockdown 

Η ίδια η αγορά μετοχών, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του lockdown όταν πολλά αθλήματα ακυρώθηκαν ή περιορίστηκαν, ήταν ένας μικρόκοσμος για την κερδοσκοπική ψυχολογία.
Οι έμποροι λιανικής συρρέουν στις συναλλαγές δικαιωμάτων προαίρεσης, αποτελώντας πλέον το ρεκόρ του 18,8% της συνολικής δραστηριότητας της αγοράς, σύμφωνα με στοιχεία ανταλλαγής που συγκεντρώθηκαν από την JPMorgan Chase & Co.
Οι ρυθμιστικές αρχές έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι οι χρηματιστηριακές εταιρείες παιχνιδοποιούν τις συναλλαγές μετοχών με τρόπο που παρασύρει τους ανθρώπους να θέσουν περισσότερα χρήματα σε κίνδυνο.
Οι τακτικές μάρκετινγκ της Robinhood - όπως η χορήγηση δωρεάν μετοχών σε παραπομπές φίλων - προσέλκυσαν στρατό από επενδυτές για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν οι Αμερικανοί ήταν κολλημένοι στο σπίτι και έδωσαν επιταγές τόνωσης.
Αυτοί οι πελάτες έχουν από τότε ωριμάσει καθώς η Robinhood κυκλοφόρησε λογαριασμούς συνταξιοδότησης και προϊόντα απόδοσης ως μέρος μιας κίνησης για να τους καθοδηγήσει στο επόμενο στάδιο του επενδυτικού τους ταξιδιού, σύμφωνα με τον Steve Quirk, επικεφαλής μεσιτείας της εταιρείας.
Αυτήν τη στιγμή, η διαπραγμάτευση μετοχών memes στην πλατφόρμα της είναι μόνο «ένα κλάσμα» από αυτό που είδαμε το 2021, είπε, και oι επενδυτές σε γενικές γραμμές αναζητούν διαφοροποίηση μέσω κεφαλαίων παρακολούθησης δεικτών.
«Τους βάζουμε σε καλό δρόμο», είπε ο Quirk.
Για δεκαετίες, η αλληλεπίδραση μεταξύ τυχερών παιχνιδιών και συμμετοχής στο χρηματιστήριο είχε έντονο ενδιαφέρον για τη Wall Street και τον ακαδημαϊκό χώρο της έρευνας. Γ
Kαι να διερευνήσουν τον αντίκτυπο του διαδικτυακού αθλητικού στοιχήματος στα οικονομικά των νοικοκυριών, ο Kotter και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν δεδομένα από μια εταιρεία ανάλυσης που συγκεντρώνει τις συναλλαγές των καταναλωτών σε μεγάλες τράπεζες, εταιρείες πιστωτικών καρτών και χρηματιστηριακές εταιρείες.
Οπλισμένοι με πληροφορίες για Αμερικανούς χρήστες και συναλλαγές που εκτείνονται από το 2010 έως τον Σεπτέμβριο του 2023, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Northwestern, το Πανεπιστήμιο του Κάνσας και το BYU δημιούργησαν ένα μοντέλο για να καθορίσουν, μεταξύ άλλων, εάν η πρόσβαση σε νομιμοποιημένα αθλητικά στοιχήματα επηρεάζει την τάση του πληθυσμού να παίρνει άλλες μορφές. του οικονομικού κινδύνου.

Οι μακροοικονομικοί παράγοντες 

Για να ελεγχθεί η επίδραση μακροοικονομικών παταγίντων όπως τα επιτόκια και ο πληθωρισμός, η μελέτη συνέκρινε τα πρότυπα συμπεριφοράς των καταναλωτών σε πολιτείες όπου ο τζόγος νομιμοποιήθηκε με εκείνες όπου εξακολουθεί να απαγορεύεται.
Αν και τα δεδομένα δεν κάλυπταν στοχεία όπως λογαριασμούς συνταξιοδότησης, τα συμπεράσματά τους τεκμηριώθηκαν με βάση τα στοιχεία από τις  φορολογικές δηλώσεις σε κρατικό επίπεδο για τον ευρύτερο πληθυσμό.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι καθώς τα αθλητικά στοιχήματα πολλαπλασιάστηκαν, αυξήθηκαν και οι δαπάνες για λοταρίες και άλλες δραστηριότητες διαδικτυακού τζόγου όπως το πόκερ.
Το ίδιο έκαναν και πράγματα που χαρακτήριζαν ότι σχετίζονται με στοιχήματα - πράγματα όπως η καλωδιακή τηλεόραση και το φαγητό έξω.
Ωστόσο, η... υπερφαγία ήρθε εν μέρει σε βάρος της ιδιοκτησίας μετοχών, τουλάχιστον όταν μετράται με επενδύσεις μετά τη φορολογία.
Ουσιαστικά, τα κεφάλαια διοχετεύονται τώρα μαζικά σε στοιχήματα μεγαλύτερης διάρκειας όπου η πιθανότητα νίκης είναι μικρότερη, ισχυρίζονται οι ερευνητές.
Στην πορεία, όσοι βούτηξαν στον αθλητικό τζόγο με ισχνές οικονομικές δυνατότητες υποφέρουν, με το χρέος των πιστωτικών καρτών να αυξάνεται και τη συχνότητα των υπερανάληψης να αυξάνεται.
Καθώς οι εταιρίες στοιχημάτων προσπαθούν να δελεάσουν και να εξασφαλίσουν την πίστη των φίλων του αθλητισμού, οι ερευνητές προτείνουν τα ευρήματά τους να χρησιμεύσουν ως προειδοποίηση για τις ρυθμιστικές αρχές να λάβουν σκληρή στάση απέναντι στον κλάδο.
Συμπτωματικά ή όχι, έρχεται επίσης σε μια εποχή που η τυπική καμπάνια meme-stock έχει χάσει μέρος της δύναμης που είχε το 2021.

«Η ιδέα ότι το στοίχημα αντικαθιστά τις επενδύσεις στην αγορά μετοχών και η άνοδος του  - αυτά τα δύο γεγονότα συνδυάστηκαν για να αφηγηθούν μια ιστορία που είναι συνεπής με τις μετοχές meme να είναι λίγο λιγότερο επικίνδυνες τώρα», είπε ο Kotter.
«Δεν νομίζω ότι είναι η κύρια αιτία της διαφοράς, αλλά σίγουρα βρίσκεται στο παρασκήνιο».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης