Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Δρόμος του μεταξιού: Οι σινο-ουγγρικές σχέσεις παραμένουν ισχυρές, παρά τον προστατευτισμό και τις πιέσεις από την ΕΕ

Ο Δρόμος του μεταξιού: Οι σινο-ουγγρικές σχέσεις παραμένουν ισχυρές, παρά τον προστατευτισμό και τις πιέσεις από την ΕΕ

Η πρωτοβουλία Belt and Road και άλλα κινεζικά οικονομικά έργα είναι μια συνειδητή, στρατηγικά προσχεδιασμένη επέκταση της οικονομικής και πολιτικής ισχύος της Κίνας

Σχετικά Άρθρα
Οι αυξανόμενες κινεζικές επενδύσεις στην Ουγγαρία είναι προς όφελος και των δύο χωρών, δήλωσε σε συνέντευξή του ο Csaba Moldicz, επικεφαλής της σχολής εξωτερικών σχέσεων του Κολλεγίου Matthias Corvinus.
«Ένα κεντρικό στοιχείο της στρατηγικής της Κίνας είναι η επιδίωξη της παγκοσμιοποίησης.
Η πρωτοβουλία Belt and Road και άλλα κινεζικά οικονομικά έργα είναι μια συνειδητή, στρατηγικά προσχεδιασμένη επέκταση της οικονομικής και πολιτικής ισχύος της Κίνας, αλλά πολλές άλλες χώρες είναι επίσης δικαιούχοι αυτών των πρωτοβουλιών, η Κίνα χρειάζεται απλώς νέες αγορές και να επεκτείνει την οικονομική και τεχνολογική της συνεργασία για για να καλύψουν τη διαφορά οικονομικά», είπε ο Moldicz.
Πρόσθεσε ότι η Πρωτοβουλία Belt and Road είναι επίκαιρη για την Ουγγαρία, καθώς συμπίπτει με την πολιτική ανοίγματος της χώρας προς την Ανατολή.
Αυτή η προσέγγιση επιδιώκει να επεκτείνει το ουγγρικό εμπόριο, τις επενδύσεις και τη μεταφορά τεχνολογίας και έτσι να διαφοροποιήσει την οικονομία.
Στις σινο-ουγγρικές σχέσεις, υπάρχει αυξανόμενος όγκος εμπορίου και άμεσων επενδύσεων στην Κίνα, ιδίως στην παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων και μπαταριών.
Εν τω μεταξύ, η πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αυξήσει σημαντικά τους εισαγωγικούς δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα ήρθε αντιμέτωπη με διαμαρτυρίες.
Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες δηλώνουν ότι αυτά τα προστατευτικά μέτρα δεν βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητά τους και είναι βασικά υπέρ του ελεύθερου εμπορίου.
Η ειρωνεία της κατάστασης είναι ότι διαμαρτύρονται ακριβώς αυτοί που το μέτρο είχε σκοπό να προστατεύσει.
Όσον αφορά τη συστημική κρατική βοήθεια, σύμφωνα με την έκθεση Global Trade Alert 2022, η ΕΕ, η Κίνα και οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν συχνά κρατικές ενισχύσεις, αλλά η ΕΕ είναι η πιο προστατευτική από τις τρεις μεγάλες όσον αφορά τόσο το ποσό όσο και την αξία επιδοτήσεις.
Οι κρατικές επιδοτήσεις που χορηγούνται από τις κινεζικές περιφερειακές κυβερνήσεις ωφελούν όχι μόνο τις κινεζικές εταιρείες αλλά και τις δυτικές εταιρείες που εδρεύουν εκεί, και σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς, κατά μέσο όρο περισσότερο από τις τοπικές εταιρείες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης