Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τοξικός όλεθρος στην Ιαπωνία: Διέρρευσαν 25 τόνοι ραδιενεργού νερού από τον πυρηνικό σταθμό της Fukushima

Τοξικός όλεθρος στην Ιαπωνία: Διέρρευσαν 25 τόνοι ραδιενεργού νερού από τον πυρηνικό σταθμό της Fukushima
Περίπου 25 τόνοι νερού διέρρευσαν στον πυρηνικό σταθμό Fukushima Daiichi Unit 2, σύμφωνα με τον στον πυρηνικό σταθμό Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας
Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA) αποκάλυψε ότι η εταιρεία Tokyo Electric Power Company (TEPCO) εντόπισε διαρροή ραδιενεργού νερού περίπου 25 τόνων στο δεύτερο κτίριο του αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού Fukushima-1, στη βορειοανατολική Ιαπωνία.
Ειδικότερα, ο Οργανισμός ειδοποιήθηκε για διαρροή νερού «στον πυρηνικό σταθμό Fukushima Daiichi Unit 2, που αφορούσε σε περίπου 25 τόνους νερού από το αντλιοστάσιο του συστήματος ψύξης αναλωμένου καυσίμου και το δωμάτιο του εναλλάκτη θερμότητας».
Παράλληλα, προσέθεσε ότι το νερό είχε διαρεύσει «σε μια αποχέτευση στο δάπεδο που συνδέεται με τον μηχανισμό συλλογής νερού (κάρτερ δαπέδου), ο οποίος βρίσκεται σε ένα δωμάτιο στον πρώτο επίπεδο του υπογείου».

1_760.JPG

Η TEPCO ειδοποίησε επίσης την υπηρεσία ότι δεν υπήρχαν ενδείξεις διαρροής σε άλλα δωμάτια.
Ακολούθως, η εταιρεία ανέστειλε την κύρια αντλία ψύξης αναλωμένου καυσίμου για να διερευνήσει τον λόγο και διαπίστωσε ότι η θερμοκρασία ήταν εντός κανονικών ορίων, χωρίς να ξεπερνά τους 46 βαθμούς (114,8 βαθμούς Φαρενάιτ), σύμφωνα με τη δήλωση.
Στη δήλωση διευκρινίζεται ότι «αυτό είναι κάτω από το όριο 65 βαθμών Κελσίου. Η στάθμη του συσσωρευμένου νερού στο δωμάτιο είχε σταματήσει να αυξάνεται και ως εκ τούτου διαπιστώθηκε ότι η διαρροή νερού είχε σταματήσει.»
Όπως τόνισε η TEPCO, θα αξιοποιήσει τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού, που διαθέτει, προκειμένου να περισυλλέξει τα ύδατα που διέρρευσαν.

Δεν έχουν τέλος τα περιστατικά διαρροής ραδιενεργών υδάτων στη Fukushima

23_5.JPG

Η διαρροή τοξικών υδάτων δεν έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία για τους κατοίκους της Ιαπωνίας, καθώς έχουν προηγηθεί πολλά παρόμοια περιστατικά κατά το παρελθόν.
Μάλιστα, τον Φεβρουάριο, η κεντρική τηλεόραση της Φουκουσίμα (FCT) είχε μεταδώσει μια ανακοίνωση της TEPCO   διαρροή μολυσμένου νερού από εξοπλισμό επεξεργασίας ραδιενεργού νερού.
Η διαρροή εντοπίστηκε από υπάλληλο του σταθμού κατά τη διάρκεια ελέγχου του εξοπλισμού.
Διαπθιστώθηκε ότι 10 από τις 16 βαλβίδες ήταν ανοιχτές όταν έπρεπε να είχαν κλείσει.
Σύμφωνα με την TEPCO, εκτιμάται ότι ο όγκος του νερού ανήλθε σε 5,5 τόνους και περιείχε ραδιονουκλίδια, ραδιενεργό καίσιο και στρόντιο, ενώ η περιεκτικότητα τπυ σε ραδιενεργές ουσίες προσέγγισε τα 22 δισεκατομμύρια μπεκερέλ (μονάδα μέτρησης ραδιενέργειας).
Υπενθυμίζεται ότι την άνοιξη του 2011 η Fukushima βίωσε μια τεράστια οικολογική καταστροφή, μετά από πρωτοφανείς ζημιές στον πυρηνικό σταθμό, οι οποίες προκλήθηκαν από τον μεγάλο σεισμό της 11ης Μαρτίου στο Σεντάι και το καταστροφικό τσουνάμι που ακολούθησε.

Το ατύχημα που σημάδεψε τον πλανήτη

Στις 11 Μαρτίου 2011 σε συνέχεια σεισμού και τσουνάμι που έπληξε την Ιαπωνία, και μετά από μια αλληλουχία γεγονότων που οδήγησαν στην απώλεια όλων των εφεδρικών συστημάτων, οι μονάδες του πυρηνικού σταθμού Fukushima Daiichi στην περιοχή Φουκουσίμα της Ιαπωνίας έμειναν χωρίς ηλεκτρική ενέργεια, με αποτέλεσμα να μείνει χωρίς ψύξη η καρδιά του αντιδραστήρα και να λιώσει. Ακολούθησε μεγάλη έκλυση ραδιενέργειας στο περιβάλλον και σημαντική ραδιολογική ρύπανση που οδήγησε στη λήψη απόφασης για εκκένωση σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων γύρω από τον σταθμό.
Το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας είναι ένα από τα μεγαλύτερα ατυχήματα που έχουν ποτέ συμβεί στην πυρηνική βιομηχανία και κατηγοριοποιήθηκε στο επίπεδο 7 στην κλίμακα INES (International Nuclear and Radiological Event Scale), στο ίδιο επίπεδο με το ατύχημα του Τσερνόμπιλ (1986).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης