Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χλευασμός ΗΠΑ από την Κίνα: Μην προκαλείτε αναταράξεις στις αγορές και μην πολιτικοποιείτε την οικονομία

Χλευασμός ΗΠΑ από την Κίνα: Μην προκαλείτε αναταράξεις στις αγορές και μην πολιτικοποιείτε την οικονομία
Η συνεργασία μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ στον τομέα της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας είναι ζωτικής σημασίας για τον μετριασμό των κινδύνων αστάθειας από τις ΗΠΑ και του αντίκτυπου στην παγκόσμια αγορά, ανέφεραν Κινέζοι ειδικοί
Η συνάντηση της Οικονομικής Ομάδας Εργασίας Κίνας - ΗΠΑ, η οποία αναμενόταν ευρέως να επικεντρωθεί σε θέματα όπως η μακροοικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η διακυβέρνηση του ΔΝΤ και τα ζητήματα των κεφαλαιαγορών την Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024, σηματοδότησε ότι παρά τις εμπορικές εντάσεις, και οι δύο πλευρές εξακολουθούν να επιδιώκουν τη σταθεροποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Η συνάντηση κατέδειξε την προθυμία και την πρακτική ανάγκη της Κίνας και των ΗΠΑ να εμβαθύνουν τη συνεργασία στον χρηματοπιστωτικό τομέα, η οποία αναμένεται να ενισχύσει την κατανόηση και την εμπιστοσύνη στις διμερείς σχέσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα των Global Times.
Επίσης, δεδομένης της σχετικά αδύναμης παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, της πιο αδύναμης από το αναμενόμενο έκθεσης για θέσεις εργασίας τον Αύγουστο στις ΗΠΑ και των φόβων για μια σκληρή προσγείωση για την οικονομία των ΗΠΑ που αναστάτωσε την παγκόσμια αγορά, η συνάντηση θεωρείται θετικό βήμα προς την προώθηση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής σταθερότητα, είπαν οι ειδικοί.
Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ συνεχίζουν να κλιμακώνουν την μέτρων προστατευτισμού διαφόρων κινεζικών βιομηχανιών, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών οχημάτων (EV) και των ημιαγωγών, που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την οικονομική και εμπορική συνεργασία.
Οι ειδικοί προέτρεψαν τις ΗΠΑ να λάβουν συγκεκριμένες ενέργειες για να εξασφαλίσουν την ομαλή επικοινωνία και συνεργασία στον οικονομικό και εμπορικό τομέα.

Μετριασμός οικονομικών κινδύνων

Οι ειδικοί σημείωσαν ότι τονίζεται ιδιαίτερα η ανάγκη για συντονισμό πολιτικής μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ.
Το χαμηλότερο από το αναμενόμενο ποσοστό ανεργίας των ΗΠΑ ακούγεται επίσης προειδοποιητικό για οικονομική ύφεση, υπογραμμίζοντας περαιτέρω την επείγουσα ανάγκη της Ουάσιγκτον να συνεργαστεί με το Πεκίνο όσον αφορά τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές πολιτικές.
Σε αυτό το πλαίσιο, η συνεργασία μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ στον τομέα της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας είναι ζωτικής σημασίας για τον μετριασμό των κινδύνων αστάθειας από τις ΗΠΑ και του αντίκτυπου στην παγκόσμια αγορά, ανέφεραν.
Το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ εκτινάχθηκε κοντά στο υψηλό τριετίας του 4,3% τον Ιούλιο, εν μέσω σημαντικής επιβράδυνσης στις προσλήψεις, εντείνοντας τους φόβους ότι η αγορά εργασίας επιδεινωνόταν και δυνητικά καθιστούσε την οικονομία ευάλωτη σε ύφεση, ανέφερε το Reuters.
Ανθεκτικότητα
Αντίθετα, η κινεζική οικονομία έχει επιδείξει ανθεκτικότητα με ισχυρότερη αναπτυξιακή δυναμική τον Ιούλιο, ξεπερνώντας τους καθοδικούς κινδύνους καθώς έχουν ξεκινήσει περισσότερες πολιτικές υπέρ της ανάπτυξης. ενώ οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 2,7%, έδειξαν επίσημα στοιχεία την Πέμπτη.
Ένα ευρύ φάσμα βασικών δεικτών διατήρησε σταθερή επέκταση, με την παραγωγή και τη ζήτηση σε άνοδο, τη συνολική απασχόληση να παραμένει σταθερή και να δημιουργούνται νέοι μοχλοί ανάπτυξης, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία .
Η ενίσχυση της συνεργασίας στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα βοηθά στη διατήρηση της σταθερότητας και της ανάπτυξης των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, δημιουργώντας ένα πιο ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις των δύο χωρών, είπε ο Wang.
Στο πλαίσιο της αυξανόμενης πιθανότητας μείωσης των επιτοκίων από τη Fed, ο συντονισμός μεταξύ των δύο πιο σημαντικών παγκόσμιων οικονομιών στη νομισματική πολιτική γίνεται ακόμη πιο κρίσιμος προκειμένου να αποφευχθεί υπερβολικός αντίκτυπος και διακυμάνσεις στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, σύμφωνα με Κινέζους αναλυτές

Οι ΗΠΑ να μην πολιτικοποιούν οικονομικά ζητήματα

Ενώ οι συνομιλίες και ο πιθανός συντονισμός πολιτικής μεταξύ των δύο χωρών είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών καθώς και της παγκόσμιας οικονομίας, οι ΗΠΑ κλιμακώνουν την καταστολή της οικονομικής δραστηριότητας της Κίνας, γεγονός που  έχει επιδεινώσει σοβαρά τους εμπορικούς δεσμούς Κίνας-ΗΠΑ, είπαν οι Κινέζοι ειδικοί - επισημαίνοντας τις ανοησίες περί υπερβάλλουσας παραγωγικής ικανότητας τις οποίες επικαλούνται οικονομικοί κύκλοι των ΗΠΑ και υτα μεγάλα δυτικά ΜΜΕ .
Τον Μάιο του τρέχοντος έτους, η κυβέρνηση Biden ανακοίνωσε ότι επέβαλε πρόσθετους δασμούς σε μια σειρά κινεζικών εισαγωγών, συμπεριλαμβανομένων των EV.
Τον Ιούνιο, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ εξέδωσε σχέδιο κανόνων για τον περιορισμό ορισμένων αμερικανικών επενδύσεων σε κλάδους ημιαγωγών, τεχνητής νοημοσύνης και άλλους τομείς υψηλής τεχνολογίας στην Κίνα.
Οι ειδικοί πίστευαν ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να συνεργαστούν με την Κίνα για να αναζητήσουν πιθανούς τομείς συνεργασίας, ενώ χειρίζονται σωστά τις διαφορές για να εξασφαλίσουν μια σταθερή βάση για αμοιβαία επωφελείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις.
Οι ΗΠΑ θα πρέπει να σταματήσουν τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές τους, να καταργήσουν τους πρόσθετους δασμούς και να δημιουργήσουν ίσους όρους ανταγωνισμού για την οικονομική συνεργασία με την Κίνα, επισημαίνεται από την Κινεζική πλευρά.
Δεδομένου ότι και οι δύο πλευρές έχουν δημιουργήσει μηχανισμούς διαλόγου, οι ΗΠΑ θα πρέπει να βελτιώσουν την επικοινωνία με την Κίνα, να αποφύγουν την πολιτικοποίηση των οικονομικών και εμπορικών ζητημάτων και να εργαστούν προς τη συνεργασία που θα ωφεληθεί από τους δύο. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούν και οι δύο χώρες να επιτύχουν υγιή οικονομική ανάπτυξη, να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη και να ανοίξουν το δρόμο για ομαλή επικοινωνία και συνεργασία στο εμπόριο, επισήμαίνεται απο τους Global Times.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης