Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ καθησύχασαν το Ισραήλ για τα επικείμενα ιρανικά αντίποινα – Πιέσεις για συμφωνία κατάπαυσης πυρός στη Γάζα

Οι ΗΠΑ καθησύχασαν το Ισραήλ για τα επικείμενα ιρανικά αντίποινα – Πιέσεις για συμφωνία κατάπαυσης πυρός στη Γάζα
Εν μέσω συνεχιζόμενων συνομιλιών, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ σπεύδει να καθησυχάσει τον Ισραηλινό Υπουργό Ασφαλείας για την ετοιμότητα της υπεράσπισης του Ισραήλ και την προστασία των αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων στην περιοχή.
Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin συζήτησε τα πιθανά ιρανικά αντίποινα κατά του Ισραήλ και μια πιθανή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για τη Λωρίδα της Γάζας με τον Ισραηλινό υπουργό Ασφαλείας Yoav Gallant την Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024, σύμφωνα με δήλωση του γραμματέα Τύπου του Πενταγώνου Pat Ryder.
«Ο υπουργός Austin και ο υπουργός Gallant συζήτησαν την περιφερειακή αστάθεια και τον αυξανόμενο κίνδυνο κλιμάκωσης από το Ιράν, τη λιβανική Χεζμπολάχ και τρομοκρατικές ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν σε όλη τη Μέση Ανατολή», ανέφερε η ανακοίνωση.
Ο Austin φέρεται να δήλωσε στον Gallant ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν ενεργά το Ιράν για οποιαδήποτε πιθανή στρατιωτική ενέργεια εναντίον του Τελ Αβίβ και τόνισε ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να υπερασπιστεί το Ισραήλ και να προστατεύσει τα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία στην περιοχή.
Οι δυο τους συζήτησαν επίσης την πρόοδο σε μια πιθανή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Hamas.
Οι διαπραγματεύσεις της Ντόχα δεν είχαν καμία εξέλιξη καθώς το «Ισραήλ» παραμένει προσκολλημένο στις θέσεις του, δήλωσε στο Al Mayadeen ανώτερος αξιωματούχος της Παλαιστινιακής Αντίστασης.
Επιπλέον, ανώτερη πηγή της Hamas επεσήμανε ότι αυτό που ενημερώθηκε την Παρασκευή (16/8) η ηγεσία του κινήματος σχετικά με τα αποτελέσματα των συνεδριάσεων της Ντόχα για την κατάπαυση του πυρός δεν περιλαμβάνει δέσμευση για όσα συμφωνήθηκαν στις 2 Ιουλίου.
Αυτό ακολουθεί μια δήλωση ότι ανώτεροι αξιωματούχοι από τις κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, του Κατάρ και της Αιγύπτου θα επιστρέψουν στο Κάιρο πριν από το τέλος της επόμενης εβδομάδας με στόχο τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ της Hamas και του Ισραήλ.

Ενημερωμένη πηγή τόνισε ότι στο πλαίσιο του ισραηλινού ελιγμού, το Ισραήλ εισήγαγε «νέους» όρους, οι οποίοι περιλαμβάνουν τη διατήρηση στρατευμάτων στη Γάζα κατά μήκος των συνόρων της με την Αίγυπτο, ενώ η hamas, σύμφωνα με την πηγή, απαιτεί «πλήρη κατάπαυση του πυρός, πλήρη αποχώρηση από τη Λωρίδα, κανονική επιστροφή των εκτοπισμένων και συμφωνία ανταλλαγής (κρατουμένων)» χωρίς περιορισμούς.
Το Ισραήλ ζήτησε επίσης δικαιώματα veto στους κρατούμενους και κρατούμενους που θα ανταλλάσσονται, καθώς και τη δυνατότητα απέλασης ορισμένων από αυτούς αντί να τους στείλει πίσω στη Γάζα, είπε η πηγή.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του State Depertment, οι τεχνικές ομάδες θα συνεχίσουν να εργάζονται τις επόμενες ημέρες για τις λεπτομέρειες εφαρμογής, συμπεριλαμβανομένων των ρυθμίσεων για την εκτέλεση των εκτεταμένων ανθρωπιστικών προνοιών της συμφωνίας και ειδικών πτυχών που αφορούν «ομήρους και κρατούμενους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης