Τελευταία Νέα
Διεθνή

Kuznick (Ινστιτούτο Πυρηνικών): «Αδειάζει» την Ουκρανία για τη φωτιά στο εργοστάσιο Zaporizhye - Έγκυρη η ρωσική εκδοχή για πλήγμα drone

Kuznick (Ινστιτούτο Πυρηνικών): «Αδειάζει» την Ουκρανία για τη φωτιά στο εργοστάσιο Zaporizhye - Έγκυρη η ρωσική εκδοχή για πλήγμα drone
Ο Αμερικανός εμπειρογνώμονας τόνισε ότι αξιωματούχοι του ΔΟΑΕ εξέτασαν τον κατεστραμμένο πύργο ψύξης, αλλά δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν την αιτία της πυρκαγιάς στα υλικά κατασκευής του εργοστασίου
Η ρωσική εκδοχή για το ξέσπασμα της πυρκαγιάς στον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhye είναι πιο έγκυρη από την ουκρανική, δήλωσε ο καθηγητής Ιστορίας και διευθυντής του Ινστιτούτου Πυρηνικών Σπουδών στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Peter Kuznick σχολιάζοντας τη φωτιά στον πυρηνικό σταθμό, μιλώντας στο TASS.
Υπενθύμισε ότι η Μόσχα και το Κίεβο αλληλοκατηγορήθηκαν για αυτό που συνέβη: σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά, ο πύργος ψύξης του πυρηνικού σταθμού δέχτηκε επίθεση από drones, ενώ η ουκρανική πλευρά ισχυρίστηκε ότι κάηκαν ελαστικά.
Ο ειδικός πιστεύει ότι καμία από τις εκδοχές δεν έχει παράσχει τα οριστικά στοιχεία της έρευνάς της, ωστόσο «η ρωσική είναι σαφώς πιο εύλογη από τη ουκρανική».
Ο εμπειρογνώμονας πρόσθεσε ότι αξιωματούχοι της ΔΟΑΕ εξέτασαν τον κατεστραμμένο πύργο ψύξης τη Δευτέρα, αλλά δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν την αιτία της πυρκαγιάς στα υλικά κατασκευής του εργοστασίου.
Η ανακοίνωση της οργάνωσης με ημερομηνία 13 Αυγούστου αναφέρει ότι κατά τον έλεγχο δεν βρέθηκαν ούτε τα ελαστικά, ούτε το drone και την επόμενη μέρα, μετά τον έλεγχο, οι ειδικοί είπαν ότι η κύρια φωτιά είναι απίθανο να ξεκίνησε στη βάση του πύργου ψύξης.

Κίνδυνος κλιμάκωσης

Ο Kuznick σημείωσε ότι «δεν υπήρξε αύξηση της ακτινοβολίας γύρω από το εργοστάσιο» και «και οι έξι αντιδραστήρες έχουν κλείσει».
"Ο πύργος ψύξης βρίσκεται σε ασφαλή απόσταση από τον αντιδραστήρα και τις δεξαμενές αναλωμένου καυσίμου, επομένως ο κίνδυνος απελευθέρωσης ακτινοβολίας είναι αρκετά μικρός επί του παρόντος.
Ωστόσο, εάν συνεχιστεί ο βομβαρδισμός στην περιοχή του ZNPP, ο κίνδυνος ενός σοβαρού, δυνητικά καταστροφικού δυστυχήματος, παραμένει. 
"Ένα ατύχημα παραμένει πραγματικό ενδεχόμενο.
Όσο περισσότερο συνεχίζονται οι μάχες, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες μιας πολύ πιο σοβαρής κρίσης από την παρούσα, η οποία φαίνεται να είναι υπό έλεγχο", κατέληξε.
Στις 11 Αυγούστου, ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη εξαπέλυσαν δύο απευθείας πλήγματα σε έναν από τους δύο πύργους ψύξης στον πυρηνικό σταθμό Zaporozhye, που οδήγησαν σε πυρκαγιά.
Η κύρια φωτιά κατασβέστηκε από μονάδες του Υπουργείου Έκτακτης Ανάγκης στις 23:30. την ίδια μέρα.
Ο διευθυντής του εργοστασίου Yury Chernichuk είπε νωρίτερα ότι οι πλαστικές συσκευές διαχωρισμού ήταν η κύρια πηγή πυρκαγιάς, προσθέτοντας ότι drone με εμπρηστικό παράγοντα εισήλθε στον πύργο ψύξης από την κορυφή και εξερράγη εκεί.
Η φωτιά δεν επηρέασε τη λειτουργία του NPP, καθώς το εργοστάσιο είναι κλειστό και οι πύργοι που προσβλήθηκαν δεν συμμετείχαν στη διαδικασία ψύξης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης