Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Προειδοποίηση Παγώνη: Ο στρεπτόκοκκος επανέρχεται – Μεταδίδεται εύκολα, να είμαστε προσεκτικοί

Προειδοποίηση Παγώνη: Ο στρεπτόκοκκος επανέρχεται – Μεταδίδεται εύκολα, να είμαστε προσεκτικοί
Η σωστή και έγκαιρη διάγνωση μπορεί να αποτρέψει σοβαρότερες επιπλοκές, ανέφερε η Μ. Παγώνη
Σχετικά Άρθρα
Το «καμπανάκι» για τον στρεπτόκοκκο κρούει η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθηνών-Πειραιώς, Ματίνα Παγώνη, τονίζοντας πως «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, γιατί το βακτήριο μεταδίδεται εύκολα με τα σταγονίδια και την επαφή».
«Ο στρεπτόκοκκος επανέρχεται», ανέφερε η κα Παγώνη μιλώντας στο ΕΡΤNews, δεδομένου ότι ο ιός παραμένει ενεργός και επικίνδυνος, κυρίως για παιδιά ηλικίας 3 έως 10 ετών και ηλικιωμένους σε ανοσοκαταστολή.
Η ίδια εξηγώντας τη σημασία της άμεσης διάγνωσης και έναρξης θεραπείας, ειδικά στα μικρά παιδιά που παρουσιάζουν συμπτώματα, όπως πονόλαιμο και πυρετό, είπε ότι «το κομβικό σημείο είναι να πάρει αγωγή γρήγορα και μετά το παιδί να συνέλθει».
Πρόσθεσε ότι η σωστή και έγκαιρη διάγνωση μπορεί να αποτρέψει σοβαρότερες επιπλοκές.
Με αφορμή τον θάνατο 48χρονου στην Ηλεία, όπου έσπευσε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και γίνονται σε συνεργασία με το ΓΝ Πύργου strep-test σε όσους προσέρχονται στα επείγοντα για να διαπιστωθεί αν υπάρχει αυξημένο ποσοστό φορείας στην κοινότητα, η κα Παγώνη υπογράμμισε την ανάγκη για ακριβείς διαγνωστικές διαδικασίες και την προσοχή που απαιτείται, ειδικά όταν συμπτώματα μπορεί να οδηγήσουν σε λάθος διάγνωση.
«Δεν μπορούμε να έχουμε ιδιαίτερη άποψη όταν δεν βλέπουμε έναν άρρωστο», είπε χαρακτηριστικά.
«Προσοχή χρειάζεται και μην ξεχνάμε τα αντισηπτικά μας. Αυτό το λέμε όχι μόνο για τον κορωνοϊό, αλλά για τα πάντα», κατέληξε.

Περί στρεπτόκοκκου

Σημειώνεται ότι ο ΕΟΔΥ θα συνεχίζει την ενισχυμένη επιτήρηση των περιστατικών λοίμωξης από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Α (iGAS) σε όλη τη χώρα, όσο και στην Ηλεία που εμφανίστηκαν τα τελευταία κρούσματα. Η συγκεκριμένη λοίμωξη δεν είναι συχνή, αλλά έχει αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ και για το λόγο αυτό είναι σηματικά τα βασικά μέτρα ατομικής προστασίας και η έγκαιρη επίσκεψη στο γιατρό σε περίπτωση συμπτωμάτων (πυρετός, φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, κυτταριτιδα κλπ , για την αναγνώριση της λοίμωξης από iGAS και την άμεση έναρξη αντιμικροβιακής και υποστηρικτικής θεραπείας.
Επίσης, θα πρέπει να εντοπίζονται οι στενές επαφές των περιπτώσεων iGAS από τις αρχές δημόσιας υγείας, να εκτιμάται η κατάστασή τους και να αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες.
Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α, γνωστός και ως πυογόνος στρεπτόκοκκος ή GAS (Group A Streptococcus), είναι ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει διάφορες λοιμώξεις στον άνθρωπο, συνήθως ήπιες, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις πολύ σοβαρές, ακόμη και θανατηφόρες αν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα. Σε ένα μικρό ποσοστό (1-5%) ατόμων το βακτήριο εντοπίζεται στον φάρυγγα ή το δέρμα τους ή και σε άλλα σημεία, χωρίς να νοσούν, αποτελούν δηλαδή αυτά τα άτομα υγιείς φορείς του βακτηρίου.
Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται μέσω των μολυσμένων σταγονιδίων από τις εκκρίσεις ασθενών, της επαφής με επιμολυσμένες επιφάνειες, την επαφή με μολυσμένες δερματικές βλάβες ασθενών, από υγιείς φορείς του βακτηρίου.
Μάλιστα, μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα από άτομα που είναι συμπωματικά και νοσούν, παρά από υγιείς φορείς του βακτηρίου.
Σε ό,τι αφορά τα συμπτώματα, συνήθως προκαλεί λοιμώξεις, όπως φαρυγγοαμυγδαλίτιδα (strep throat), πυρετό και δερματικό εξάνθημα γνωστό ως οστρακιά (scarlet fever), δερματικές λοιμώξεις, όπως μολυσματικό κηρίο (impetigo) και κυτταρίτιδα (cellulitis), δηλαδή φλεγμονή της επιδερμίδας και του υποδόριου λίπους. Σε κάποιες περιπτώσεις εάν η στρεπτοκοκκική λοίμωξη δεν θεραπευτεί με τα κατάλληλα αντιβιοτικά, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως προσβολή των νεφρών (μεταστρεπτοκοκκική σπειραματονεφρίτιδα) ή της καρδιάς (ρευματικός πυρετός). Σε σπάνιες περιπτώσεις ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μπορεί να προκαλέσει διεισδυτική νόσο στον άνθρωπο (iGAS-invasive Group A Streptococcus) , δηλαδή πολύ σοβαρή λοίμωξη που χωρίς την κατάλληλη και άμεση αντιμετώπιση μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο. Μορφές διεισδυτικής νόσου του βακτηριδίου αποτελούν η νεκρωτική περιτονίτιδα (necrotizing fasciitis) και το στρεπτοκοκκικό σύνδρομο τοξικής καταπληξίας (Streptococcal Toxic Shock Syndrome).
Πάντως, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη της στρεπτοκοκκικής λοίμωξης από τον πυογόνο στρεπτόκοκκο ομάδας Α.

Για ευλογιά των πιθήκων


Η κα Παγώνη μιλώντας για την ευλογιά των πιθήκων, εμφανίστηκε καθησυχαστική , σημειώνοντας πως παρά την ανησυχία, «χρειάζεται προσοχή, ενημέρωση και προληπτικά μέτρα» για να αποφευχθεί η διασπορά του ιού.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης