Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Oι Γερμανοί φοβούνται το ψηφιακό ευρώ και θεωρούν «ιερή» την κατοχή μετρητών

Oι Γερμανοί φοβούνται το ψηφιακό ευρώ και θεωρούν «ιερή» την κατοχή μετρητών
Η ιστορική εμπειρία και οι ανησυχίες για τα προσωπικά δεδομένα
Σε μια γραφική πόλη με αμπελώνες περίπου 100 χιλιόμετρα (62 μίλια) από τη Φρανκφούρτη βρίσκεται ένα κρυμμένο καταφύγιο που για δεκαετίες ήταν ένα από τα καλύτερα κρυμμένα μυστικά της Γερμανίας.
Χτισμένο το 1962, η υπόγεια αποθήκη φιλοξενούσε εναλλακτικά γερμανικά μάρκα, σε περίπτωση που οι εχθροί της Δυτικής Γερμανίας κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου πλημμυρίσουν την αγορά με πλαστά τραπεζογραμμάτια σε μια προσπάθεια να πυροδοτήσουν τον υπερπληθωρισμό και να καταστρέψουν την οικονομία.
Τελικά, το εφεδρικό νόμισμα δεν χρειάστηκε και καταστράφηκε το 1988.
Ωστόσο, η ανησυχία μεταξύ των Γερμανών για την ασφάλεια των χρημάτων τους παραμένει όμως μια ιστορική σταθερά.
Μόλις πριν από ένα χρόνο, μια απόφαση για το αν θα κυκλοφορήσει μια ψηφιακή έκδοση του ευρώ, περίπου οι μισοί άνθρωποι στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης δεν μπορούν καν να φανταστούν ότι θα το χρησιμοποιήσουν.
Το απόρρητο είναι το πρωταρχικό μέλημα, με τους Γερμανούς να είναι οι πιο ανήσυχοι σε αυτό το σε σχέση με του πολίτες από άλλα κράτη - μέλη της ευρωζώνης.

Μια διαρκής προτίμηση για μετρητά αντανακλά τέτοιες απόψεις: ο πρόεδρος της Bundesbank Joachim Nagel τα περιγράφει ως «ιερά».
Ένα ταξίδι αυτό το μήνα στο καταφύγιο, στο Cochem, επιβεβαίωσε τέτοια συναισθήματα.
Μια ομάδα ντόπιων συνταξιούχων, που μόλις πρόσφατα έμαθαν για την ύπαρξη της διευκόλυνσης, ήταν δύσπιστοι ως προς την πιθανότητα ενός ψηφιακού ευρώ.
Ένας πρώην τραπεζικός υπάλληλος είπε ότι οι πληρωμές με κάρτα και μέσω διαδικτύου της έκαναν ήδη την αίσθηση ότι δεν είχε κανέναν έλεγχο στις δαπάνες της. Άλλοι υπολόγισαν ότι ένα ψηφιακό νόμισμα θα μπορούσε να αφήσει τη Γερμανία επικίνδυνα εξαρτημένη από την τεχνολογία.
Ο Hans Heinrich Kloeppel, ο οποίος αποσύρθηκε από την Deutsche Post το 2010 και βοήθησε στην οργάνωση της εκδρομής, προτιμά να χρησιμοποιεί μετρητά τις περισσότερες φορές, αν και «από συνήθεια, υποθέτω», σημειώνει.
Ομολογουμένως, κανείς εκτός από τον Kloeppel δεν θα αποκάλυπτε το όνομά του.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία αναπτύσσει το ψηφιακό ευρώ και θα λάβει την τελική απόφαση για το αν θα το εφαρμόσει στα τέλη του 2025, έχει επίγνωση των φόβων γύρω από αυτό.
Για το απόρρητο και την ασφάλεια, σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τεχνικές όπως κρυπτογράφηση δεδομένων και κατακερματισμός της δυνατότητας ταυτοποίησης για να αποτρέψει μια άμεση σύνδεση μεταξύ συναλλαγών και συγκεκριμένων χρηστών.
Επιπλέον, θα κάνει το νόμισμα διαθέσιμο μέσω κάρτας —όχι μόνο σε κινητά τηλέφωνα— για χρήση εκτός σύνδεσης.
Επίσης, θα προσπαθήσει να προσεγγίσει λιγότερο ψηφιακά εγγράμματους πολίτες και να προσφέρει σε ευάλωτες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των αιτούντων άσυλο.
«Οραματιζόμαστε ένα ψηφιακό ευρώ ως μια ψηφιακή μορφή μετρητών που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όλες τις ψηφιακές πληρωμές, συνυπάρχει με φυσικά μετρητά, χωρίς να αφήνει κανέναν πίσω», δήλωσε η Πρόεδρος της ΕΚΤ Christin Lagarde τον Οκτώβριο στις X καθώς ξεκίνησε η φάση προετοιμασίας του έργου.

To ρεύμα στην Ευρώπη

Δεν είναι μόνο οι Γερμανοί - των οποίων οι πληρωμές με κάρτα αυξάνονται σταθερά - που πρέπει να πείσει.
Χώρες όπως η Αυστρία, η Σλοβακία και η Μάλτα είναι ακόμη πιο φιλικές για τα μετρητά, ακόμη και όταν τα κοντινά μέλη της ευρωζώνης, όπως η Ολλανδία, τα απορρίπτουν σχεδόν εξ ολοκλήρου υπέρ των ψηφιακών λύσεων.
Επιπλέον, οι νεότεροι Γερμανοί δεν ενδιαφέρονται τόσο για την ιδιωτικότητα.
Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το ένα τρίτο των άνω των 65 ετών θα αρνούνταν να παράσχουν προσωπικά δεδομένα στο Διαδίκτυο —ακόμα και για να βελτιώσουν την ποιότητα των υπηρεσιών— σε σύγκριση με μόλις 10% των ατόμων ηλικίας 18 έως 24 ετών.
Ο Nagel, ο επικεφαλής της Bundesbank, είναι αισιόδοξος ότι ακόμη και οι μεγαλύτεροι συμπατριώτες του μπορούν ακόμα να πειστούν για τα πλεονεκτήματα ενός ψηφιακού ευρώ.
«Κερδίζω την παλαιότερη γενιά λέγοντάς τους ότι τα μετρητά δεν θα εξαφανιστούν», είπε τον Ιούλιο στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 στο Ρίο ντε Τζανέιρο.
«Αν και δεν μπορώ να πείσω την 92χρονη μητέρα μου, η παλαιότερη γενιά - στην οποία θα γίνω σύντομα μέρος όταν είμαι πάνω από 60 - είναι τόσο ψηφιακά καταλαβαίνω αυτές τις μέρες που ειλικρινά δεν χρειάζεται πραγματικά να απευθυνθώ σε αυτούς πια. Καταλαβαίνουν τι συμβαίνει».
Πίσω στο καταφύγιο, το οποίο κάποτε φιλοξενούσε έως και 15 δισεκατομμύρια γερμανικά μάρκα, ο διοργανωτής της περιοδείας Kloeppel μοιράστηκε τις αμφιβολίες των συναδέλφων του για το ψηφιακό ευρώ, αλλά πρόσφερε και μια αχτίδα ελπίδας.
«Δεν μπορείς να αποκλειστείς από αυτό», είπε.
«Πρέπει να προσαρμοστείτε σε τέτοιες νέες εξελίξεις».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης