Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Oγκώδης άγνοια - Μειώσεις τιμών δεν γίνονται με διαταγές και... καλές προθέσεις - Η επιβολή ελέγχων θα προκαλέσει ακραίες αυξήσεις και πείνα

Oγκώδης άγνοια  -  Μειώσεις τιμών δεν γίνονται με διαταγές και... καλές προθέσεις - Η επιβολή ελέγχων θα προκαλέσει ακραίες αυξήσεις και πείνα
Οι έλεγχοι των τιμών στα τρόφιμα επειδή παραβιάζουν τους βασικούς οικονομικούς κανόνες οδήγησαν σε αναμενόμενα καταστροφικά αποτελέσματα.
Πρωτοφανή έλλειψη κατανόησης της λειτουργίας της αγοράς μέσω της προσφοράς και της ζήτησης αναδεικνύουν προτάσεις για έλεγχο των τιμών καθώς σύμφωνα με όποιον γνωρίζει ολίγα οικονομικά αυτές δεν μειώνονται με διαταγές… και κάθε τέτοιου είδους προσπάθεια καταλήγει σε καταστροφή.
Η καμπάνια της Kamala Harris ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει ένα σχέδιο για την απαγόρευση της «αύξησης των τιμών» από τους προμηθευτές τροφίμων.
Με άλλα λόγια, σχεδιάζει να επιβάλει ελέγχους τιμών.
Ετοιμαστείτε για τις αυξανόμενες τιμές και τις ελλείψεις σε κρέας και άλλα είδη παντοπωλείου, γιατί εκεί οδηγούν οι νόμοι κατά της «αύξησης των τιμών» —που είναι έλεγχοι τιμών

Η αντιπρόεδρος Kamala Harris θα προτείνει μια ομοσπονδιακή απαγόρευση της αύξησης των τιμών των τροφίμων και των ειδών παντοπωλείου.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του επιτελείου της, η πρόταση κατά της αύξησης των τιμών είναι μέρος της ευρύτερης πλατφόρμας οικονομικής πολιτικής της Harris .
«Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της δίκαιης τιμολόγησης σε ανταγωνιστικές αγορές και των υπερβολικών τιμών που δεν σχετίζονται με το κόστος της επιχειρηματικής δραστηριότητας», ανέφερε η ανακοίνωση του επιτελείου της.
«Οι Αμερικανοί μπορούν να δουν αυτή τη διαφορά στους λογαριασμούς των παντοπωλείων τους».
Αντιμετωπίζοντας άμεσα τις αυξανόμενες τιμές του κρέατος, η Harris θα επικεντρωθεί στις συγχωνεύσεις στην εν λόγω αγορά  ως έναν από τους κύριους λόγους που οι τιμές του κρέατος είναι τόσο υψηλές.

Τι έχει συμβεί κατά το παρελθόν – Τα διδάγματα από τον Nixon

Δεν χρειάζεται να γνωρίζει κανείς τις... απόκρυφες περιπλοκές της οικονομικής θεωρίας για να κατανοήσει τις επιπτώσεις των ελέγχων στις τιμές - έχει συμβεί στο παρελθόν στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στη δεκαετία του 1970, χάρη στις μεγάλες ομοσπονδιακές δαπάνες πολλών ετών για πολέμους και προγράμματα πρόνοιας, οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν τα συναλλαγματικά αποθέματα σε χρυσό στο πλαίσιο του συστήματος του Bretton Woods και ο Nixon εγκατέλειψε τον «χρυσό κανόνα» για το δολάριο.
Γνωρίζοντας ότι αυτό θα προκαλούσε ταχεία άνοδο των τιμών, η κυβέρνηση Nixon εφάρμοσε επίσης έναν αριθμό ελέγχων μισθών και τιμών ως μέρος ενός «προσωρινού» παγώματος 90 ημερών στους μισθούς, τις τιμές και τα ενοίκια.
Αυτοί ήταν οι πρώτοι έλεγχοι τιμών σε καιρό ειρήνης στην ιστορία των ΗΠΑ
Όπως μπορείτε να μαντέψει κάποιος, ωστόσο, οι έλεγχοι τιμών δεν τελείωσαν μετά από 90 ημέρες.
Μόνο το «πάγωμα» διήρκεσε 90 ημέρες.
Μετά από αυτό, οι τιμές ελέγχονταν από μια «Επιτροπή τιμών» και θα καταρτιζόνταν ένα σχετικός πίνακας που θα καταργούσε σταδιακά τους ελέγχους των τιμών — αλλά όχι μόνο μετά τις εκλογές του 1972, φυσικά.
Στις αρχές του 1973, πολλοί παραγωγοί είχαν υποστεί ελέγχους τιμών για 18 μήνες.
Στη συνέχεια, η έκθεση της Γερουσίας των ΗΠΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι έλεγχοι των τιμών είχαν προκαλέσει κατάρρευση στην παραγωγή και διανομή ενέργειας.
Οι ελλείψεις καυσίμων ήταν «πολύ πιο εκτεταμένες από ό,τι αναμενόταν».
Το πάγωμα των τιμών σήμαινε ότι δεν ήταν πλέον επικερδές για πολλούς παραγωγούς να προσφέρουν αγαθά στις αγορές.
Η προσφορά αγαθών και υπηρεσιών μειώθηκε ενώ οι τιμές αυξήθηκαν.
Οι αυξήσεις στις τιμές επιταχύνθηκαν το 1972 όταν ο ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 3,8%, ακολουθούμενη από αύξηση του ΔΤΚ κατά 8,8% το 1973 και 12,2% το 1974.
Οι έλεγχοι των τιμών στα τρόφιμα οδήγησαν σε αναμενόμενα καταστροφικά αποτελέσματα.
Image
Καταστροφή της αγροτικής παραγωγής

Υπό από τους ελέγχους τιμών του Nixon, οι αγρότες δεν μπορούσαν να πουλήσουν κοτόπουλα και αυγά σε τιμές αρκετά υψηλές ώστε να δικαιολογούν το κόστος της σίτισής τους.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, οι αγρότες θανάτωσαν πάνω από ένα εκατομμύριο νεοσσούς.
Παρόμοια προβλήματα παρουσιάστηκαν στις βιομηχανίες βοείου και χοιρινού κρέατος  και οι  αγρότες έστελναν χοιρομητέρες στο σφαγείο ενώ σφαγιάζονταν οι αγελάδες γαλακτοπαραγωγής.
Με τις τιμές να έχουν ήδη αναγκαστεί να ανέβουν λόγω της πληθωριστικής πίεσης των κρατικών δαπανών του Nixon και της εγκατάλειψης του τελευταίου δεσμού του δολαρίου με τον χρυσό, οι έλεγχοι ώθησαν τις τιμές ακόμη υψηλότερα.
Οι έλεγχοι των τιμών ήταν ένας βασικός παράγοντας στην οικονομία της δεκαετίας του 1970, που είναι πλέον ενοχοποιημένος για τον στασιμοπληθωρισμό και τις συντριπτικές αυξήσεις του κόστους ζωής.
Πολιτικά, ωστόσο, το σύστημα ελέγχου των τιμών του Nixon είχε μεγάλη επιτυχία..



Τα πολιτικά οφέλη


Μετά την ανακοίνωση της διοίκησης για τους ελέγχους των τιμών, ο Dow ανέβηκε σχεδόν 33 μονάδες, η μεγαλύτερη άνοδος μιας ημέρας μέχρι εκείνη τη στιγμή.
Όπως ήταν φυσικό, οι New York Times επιδαψίλευαν επαίνους για το σχέδιο του Nixon.
Επιπλέον, ο ίδιος και οι επίγονοί του θεώρησαν ότι «κάνει κάτι» για την αύξηση των τιμών.
Το κοινό αγαπούσε αυτόν τον «ακτιβιστή» πρόεδρο που παρενέβαινε για να εμποδίσει τους.. καπιταλιστές να επωφεληθούν από την αύξηση των τιμών.
Όταν ο Nixon αναγκάστηκε τελικά να παραιτηθεί από το σκάνδαλο Watergate, η υψηλη δημοτικότητά του δεν είχε καμία σχέση με τον καταστροφικό πληθωρισμό που προκάλεσε.
Από την πολιτική πλευρά των πραγμάτων, η εμπειρία δείχνει ότι οι έλεγχοι των τιμών λειτούργησαν πολύ καλά.
Βοήθησαν τον Nixon να επανεκλεγεί.
Πράγματι, μέχρι σήμερα, όταν οι επικριτές των παλιών κακών εποχών της δεκαετίας του 1970 μιλούν για τον στασιμοπληθωρισμό και την οικονομική ασφυξία εκείνης της εποχής, οι επικριτές συνήθως αναφέρουν μόνο τον Jimmy Carter , ο οποίος πλήρωσε τα αποτελέσματα του πειράματος του ελέγχου των τιμών.
Ο Nixon —ο οποίος ακρωτηρίασε την οικονομία της δεκαετίας του 1970 με τον νομισματικό πληθωρισμό και τους ελέγχους των τιμώναπολαμβάνει θετικής φήμης .

Ο πολιτικός κυνισμός

Επομένως, δεν πρέπει να εκπλήσσει το γεγονός ότι η καμπάνια της Harris σχεδιάζει να ανακοινώσει με ενθουσιασμό τα σχέδιά της για ελέγχους τιμών.
Οι άνθρωποι της αντιπροέδρου μπορούν να ισχυριστούν ότι «κάνει κάτι» για την οικονομία.
Όλα αυτά θα διατυπωθούν με όρους «πληθωρισμού» και απροσδόκητων εταιρικών κερδών και άλλων οικονομικών μύθων που χρησιμοποιούνται για να ισχυριστεί κανείς ότι οι σημερινές αυξανόμενες τιμές —που τροφοδοτούνται από τον νομισματικό πληθωρισμό, τις μαζικές δαπάνες ελλείμματος και ένα ρυθμιστικό κράτος— είναι στην πραγματικότητα αποτέλεσμα των «υπερβολών του καπιταλισμού ».
Με άλλα λόγια, το σχέδιο ελέγχου των τιμών δεν είναι τίποτα περισσότερο έχει ένα κυνικό τέχνασμα για να εκλεγεί η Harris και αγρότες, κτηνοτρόφoi και άλλους παραγωγοί τροφίμων να γίνουν οι αποδιοπομπαίοι τράγοι.
Είναι πέρα για πέρα αφελές να πιστεύουμε ότι η Harris πιέζει μόνο για ελέγχους τιμών επειδή αυτή και οι σύμβουλοί της έχουν «καλές προθέσεις», αλλά είναι «οικονομικά αναλφάβητοι» και απλώς δεν καταλαβαίνουν τις «αθέλητες συνέπειες» αυτής της πολιτικής.

Οι παράπλευρες απώλειες μιας πολιτικής απόφασης

Ξέρουν τα βασικά οικονομικά… απλώς δεν τους νοιάζει.
Οι έλεγχοι των τιμών είναι πολιτική απόφαση.
Οι εξαθλιωτικές οικονομικές επιπτώσεις είναι απλώς «παράπλευρες ζημιές» που είναι ένα εύκολο τίμημα για την άρχουσα ελίτ που δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να πληρώσει τους λογαριασμούς.
Είναι πιθανό ότι ο Nixon ήξερε επίσης τι θα συνέβαινε, και δεν τον ένοιαζε. Αυτό που είχε σημασία ήταν οι εκλογές του 1972.
Το πρόβλημα δεν είναι ότι οι σύμβουλοι της Harris δεν γνωρίζουν πράγματα σχετικά με τους ελέγχους τιμών.
Οι πολιτικοί προωθούν αυτές τις πολιτικές επειδή το κοινό δεν κατανοεί πώς λειτουργούν οι έλεγχοι τιμών.

Οι οικονομικοί «ειδικοί» στα κατρστημένα μέσα ενημέρωσης δεν αναφέρουν ποτέ τις ιστορικές πραγματικότητες των ελέγχων τιμών.
Σίγουρα, λίγοι Αμερικανοί διδάχτηκαν ποτέ στα σχολεία τους που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση για το σοκ του Nixon ή τι συμβαίνει όταν οι κυβερνήσεις αναλαμβάνουν το ρόλο καθοδηγητή στην οικονομία.
Χωρίς αυτή τη γνώση —και χωρίς κάποια μικρή έστων κατανόηση των οφελών της ιδιωτικής ιδιοκτησίας και των ελεύθερων αγορών— είναι εύκολο για τους πολιτικούς να επιβεβαιώσουν. ότι ο τελευταίος φόρος ή ο κανονισμός τους θα οφελήσει τους πάντες πάντες όταν ζητά π.χ. υψηλότερους φόρους με τη μορφή δασμών.
Η Harris κάνει τώρα το ίδιο με τους ελέγχους των τιμών. Πολλοί θα την πιστέψουν και θα στηρίξουν με χαρά την τελευταία κυβερνητική πολιτική που θα ανεβάσει περαιτέρω το κόστος ζωής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης