Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πυρηνικός τρόμος στην Ευρώπη από τους Ουκρανούς – Κόκκινος συναγερμός στο Zaporozhye, σχεδιάζουν επίθεση στο Kursk

Πυρηνικός τρόμος στην Ευρώπη από τους Ουκρανούς –  Κόκκινος συναγερμός στο Zaporozhye, σχεδιάζουν επίθεση στο Kursk
Επιδεινώθηκε η κατάσταση πυρηνικής ασφάλειας στο Zaporozhye - Προετοιμάζεται επίθεση στον πυρηνικό σταθμό του Kursk - Συναγερμός στη Ρωσία και τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας

(upd 4) Στην πυρηνική τρομοκρατία καταφεύγει ο απελπισμένος ουκρανικός στρατός μετά τις ήττες σε όλα τα μέτωπα και γίνεται επικίνδυνος πλέον για ολόκληρη την Ευρώπη.
Ανοιχτά οι Ουκρανοί στοχεύουν δύο πυρηνικά εργοστάσια – ένα στην Ουκρανία και ένα στη Ρωσία – απειλώντας με ένα νέο και πιθανότατα χειρότερο Chernobyl.
Έντονα ανήσυχος εμφανίζεται ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας για την επιδείνωση της κατάστασης της πυρηνικής ασφάλειας.


Κόκκινος συναγερμός σε Zaporozhye – Επιδεινώνεται η κατάσταση

Το βράδυ του Σαββάτου (17/8/2024) ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) ανακοίνωσε επιδείνωση της κατάστασης της ασφάλειας στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής του Zaporozhye μετά από άλλη μια επίθεση με drone στο εργοστάσιο.
«Η κατάσταση επιδεινώνεται λόγω επίθεσης drone στο δρόμο κατά μήκος της περιμέτρου του σταθμού», αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός.
Η πρόσκρουση σημειώθηκε σε μια περιοχή κοντά στον πύργο ψύξης και στη γραμμή υψηλής τάσης Dneprovskaya 750 kV.
Ειδικοί του ΔΟΑΕ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το γεγονός ότι η στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή του εργοστασίου δεν μειώνεται.
Αντιθέτως αυξάνεται και οι βομβαρδισμοί είναι πλέον καθημερινοί.
«Για άλλη μια φορά παρατηρούμε μια κλιμάκωση της πυρηνικής ασφάλειας και των κινδύνων που αντιμετωπίζει ο σταθμός παραγωγής ενέργειας.
Παραμένω πολύ ανήσυχος και επαναλαμβάνω την έκκλησή μου για μέγιστη αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές και για την αυστηρή τήρηση των πέντε συγκεκριμένων αρχών που έχουν οριστεί για την προστασία του εργοστασίου» ανέφερε σε δήλωσή του ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ, Rafael Grossi.

znpp.JPG


Ουκρανική επίθεση με drone στις 17/8

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις επιτέθηκαν με drone το πρωί του Σαββάτου (17/8/2024) σε δρόμο κοντά στις μονάδες παραγωγής ενέργειας του πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής του
Zaporozhye (NPP), ανακοίνωσε η διοίκηση του εργοστασίου.
«Στις 7:00 π.μ. ώρα Μόσχας, το ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος έριξε μια οβίδα στο δρόμο που εκτείνεται κατά μήκος των μονάδων ισχύος έξω από την περίμετρο.
Το προσωπικό χρησιμοποιεί αυτόν τον δρόμο όλη την ώρα.
Κανείς δεν τραυματίστηκε, αλλά δημιουργήθηκε και πάλι άμεση απειλή για την ασφάλεια του προσωπικού και του εργοστασίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Οι επιθεωρητές του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) που ήταν παρόντες στο ZNPP ενημερώθηκαν για την επίθεση ουκρανικού drone στο έδαφος του εργοστασίου.
Επισκέφτηκαν το σημείο όπου έπεσε η οβίδα, πρόσθεσε η διεύθυνση του εργοστασίου.


Σχεδιάζουν επίθεση στον πυρηνικό σταθμό του Kursk

Οι Ουκρανοί έχουν ξεκινήσει την προετοιμασία μιας πρόκλησης στις ρωσικές πυρηνικές εγκαταστάσεις και η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνειδητοποιήσει τον κίνδυνο που ενέχει το καθεστώς του Κιέβου, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova.
Επισήμανε ότι, «σύμφωνα με πληροφορίες, το καθεστώς του Κιέβου έχει ξεκινήσει την προετοιμασία επίθεσης στον πυρηνικό σταθμό του Kursk».
«Καλούμε τους διεθνείς οργανισμούς -ιδίως τα Ηνωμένα Έθνη και τον ΔΟΑΕ- να δηλώσουν αμέσως την καταδίκη τους για τις προκλητικές ενέργειες που άρχισαν να προετοιμάζονται από τους Ουκρανούς και να αποτρέψουν παραβίαση της πυρηνικής ασφάλειας του πυρηνικού σταθμού του Kursk, που μπορεί να οδηγήσει σε μια μεγάλης κλίμακας ανθρωπογενή καταστροφή στην Ευρώπη», σημείωσε.
«Επιπλέον, τέτοιες ενέργειες του Κιέβου όχι μόνο δημιουργούν άμεση απειλή για τους πυρηνικούς σταθμούς, αλλά υπονομεύουν επίσης τους πυλώνες του ΔΟΑΕ για την πυρηνική και φυσική ασφάλεια, που διατυπώθηκαν από τον Γενικό Διευθυντή Raphael Grossi το 2022», συνέχισε.
Ολόκληρη η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνειδητοποιήσει τον κίνδυνο που εγκυμονεί το καθεστώς του Κιέβου για ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο, υπογράμμισε.
«Οι προσπάθειες εκφοβισμού και τρομοκρατίας εναντίον ολόκληρων περιοχών και της διεθνούς κοινότητας γενικότερα πρέπει να αποτραπούν αποφασιστικά με κοινές προσπάθειες», επισήμανε.
Προηγουμένως, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα προχωρήσει αμέσως σκληρά μέτρα ως απάντηση, εάν το Κίεβο προχωρήσει στα σχέδιά του να δημιουργήσει μια καταστροφή πυρηνικής μόλυνσης στην Ευρώπη.
kursk_nuk.jpg
Alaudinov: Τεταμένη η κατάσταση

Ο ιστότοπος της ρωσικής Pravda μετέδωσε δηλώσεις του διοικητή των Akhmet, Apti Alaudinov, σύμφωνα με τις οποίες η κατάσταση στην περιοχή του Kursk, αν και τεταμένη, είχε τεθεί υπό τον έλεγχο των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η Ρωσία καλεί τον επικεφαλής του ΔΟΑΕ να επισκεφθεί άμεσα το Kursk

Εν τω μεταξύ η Ρωσία κάλεσε τον Γενικό Διευθυντή του ΔΟΑΕ να επισκεφθεί άμεσα τον πυρηνικό σταθμό του Kursk.
Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στους διεθνείς οργανισμούς στη Βιέννη, Mikhail Ulyanov, χαρακτήρισε μία επίσκεψη του Grossi στο Kursk ως επίκαιρο και σημαντικό βήμα.
«Πρόσκληση για άμεση επίσκεψη στο πυρηνικό εργοστάσιο του Kursk και την πόλη Kurchatov έχει ήδη σταλεί στον επικεφαλής του ΔΟΑΕ», δήλωσε ο Ulyanov.
Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Grossi ο Διευθύνων Σύμβουλος της Rosatom, Alexey Likhachev, επέστησε την προσοχή του στην «επιδεινούμενη κατάσταση στην ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών Zaporozhye και Kursk λόγω των απερίσκεπτων ενεργειών της ουκρανικής πλευράς».

Επίκειται συνάντηση της ρωσικής πλευράς με τον ΔΟΑΕ

Χρειάζεται επειγόντως συνάντηση μεταξύ του Γενικού Διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας και της ρωσικής πλευράς δήλωσε ο μόνιμος απεσταλμένος της Μόσχας στη Βιέννη, Roman Ustinov.
«Σίγουρα, όπως μπορεί κανείς να κρίνει, η ανάγκη για μια συνομιλία μεταξύ του Grossi και της ρωσικής αντιπροσωπείας έχει καθυστερήσει.
Αυτό το θέμα βρίσκεται υπό διευθέτηση», είπε ο Ustinov σχολιάζοντας την επίθεση στον σταθμό του Zaporozhye.
Η Μόσχα έχει καλέσει τον Διεθνή Οργανισμό να κατονομάσει δημόσια τον ένοχο πίσω από τις επιθέσεις στο πυρηνικό σταθμό Zaporozhye.
«Η σιωπή για αυτό το θέμα ενθαρρύνει μόνο νέες επιθέσεις που θέτουν σε κίνδυνο την πυρηνική ασφάλεια», τόνισε ο Ustinov.

kursk_npp.JPG

O Kuznick (Ινστιτούτο Πυρηνικών) «αδειάζει» την Ουκρανία για τη φωτιά στο εργοστάσιο Zaporozhye

Η ρωσική εκδοχή για το ξέσπασμα της πυρκαγιάς στον πυρηνικό σταθμό του Zaporozhye είναι πιο έγκυρη από την ουκρανική, δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Πυρηνικών Σπουδών στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Peter Kuznick σχολιάζοντας τη φωτιά στον πυρηνικό σταθμό.
Υπενθύμισε ότι η Μόσχα και το Κίεβο αλληλοκατηγορήθηκαν για αυτό που συνέβη: σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά, ο πύργος ψύξης του πυρηνικού σταθμού δέχτηκε και άλλη επίθεση από drones, ενώ η ουκρανική πλευρά ισχυρίστηκε ότι κάηκαν ελαστικά.
Ο ειδικός πιστεύει ότι καμία από τις εκδοχές δεν έχει παράσχει τα οριστικά στοιχεία της έρευνάς της, ωστόσο «η ρωσική είναι σαφώς πιο εύλογη από τη ουκρανική».
Ο εμπειρογνώμονας πρόσθεσε ότι αξιωματούχοι της ΔΟΑΕ εξέτασαν τον κατεστραμμένο πύργο ψύξης τη Δευτέρα (12/8), αλλά δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν την αιτία της πυρκαγιάς στα υλικά κατασκευής του εργοστασίου.
Η ανακοίνωση της οργάνωσης με ημερομηνία 13 Αυγούστου αναφέρει ότι κατά τον έλεγχο δεν βρέθηκαν ούτε τα ελαστικά, ούτε το drone και την επόμενη μέρα, μετά τον έλεγχο, οι ειδικοί είπαν ότι η κύρια φωτιά είναι απίθανο να ξεκίνησε στη βάση του πύργου ψύξης.

Κίνδυνος κλιμάκωσης

Ο Kuznick σημείωσε ότι «δεν υπήρξε αύξηση της ακτινοβολίας γύρω από το εργοστάσιο» και «και οι έξι αντιδραστήρες έχουν κλείσει».
«Ο πύργος ψύξης βρίσκεται σε ασφαλή απόσταση από τον αντιδραστήρα και τις δεξαμενές αναλωμένου καυσίμου, επομένως ο κίνδυνος απελευθέρωσης ακτινοβολίας είναι αρκετά μικρός επί του παρόντος.
Ωστόσο, εάν συνεχιστεί ο βομβαρδισμός στην περιοχή του ZNPP, ο κίνδυνος ενός σοβαρού, δυνητικά καταστροφικού δυστυχήματος, παραμένει.
"Ένα ατύχημα παραμένει πραγματικό ενδεχόμενο.
Όσο περισσότερο συνεχίζονται οι μάχες, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες μιας πολύ πιο σοβαρής κρίσης από την παρούσα, η οποία φαίνεται να είναι υπό έλεγχο».
Στις 11 Αυγούστου, ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη εξαπέλυσαν δύο απευθείας πλήγματα σε έναν από τους δύο πύργους ψύξης στον πυρηνικό σταθμό Zaporozhye, που προκάλεσαν πυρκαγιά.
Η κύρια φωτιά κατασβέστηκε από μονάδες του Υπουργείου Έκτακτης Ανάγκης στις 23:30 την ίδια μέρα.
Ο διευθυντής του εργοστασίου Yury Chernichuk είπε ότι οι πλαστικές συσκευές διαχωρισμού ήταν η κύρια πηγή πυρκαγιάς, προσθέτοντας ότι drone με εμπρηστικό παράγοντα εισήλθε στον πύργο ψύξης από την κορυφή και εξερράγη εκεί.
Η φωτιά δεν επηρέασε τη λειτουργία του εργοστασίου καθώς το εργοστάσιο είναι κλειστό και οι πύργοι που προσβλήθηκαν δεν συμμετείχαν στη διαδικασία ψύξης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης