Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε εξέλιξη η «επιχείρηση αποδόμησης Trump» - Επιστρατεύονται Roubini, Goldman Sachs, Moody's, Krugman

Σε εξέλιξη η «επιχείρηση αποδόμησης Trump» - Επιστρατεύονται Roubini, Goldman Sachs, Moody's, Krugman
Όλοι μιλούν για τις πολιτικές Trump, αλλά κανείς για τη δημοσιονομική κρίση που αφήνει ο Biden
Το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2024 θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις για την αγορά και την οικονομία, καθώς και οι δύο υποψήφιοι επικεντρώνονται στην καταπολέμηση του πληθωρισμού για να κερδίσουν προβάδισμα στους ψηφοφόρους.
Ο Donald Trump, ο οποίος δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει ένα λεπτομερές οικονομικό σχέδιο, υποσχέθηκε να «κάνει την Αμερική και πάλι προσιτή» κατά τη διάρκεια των προεκλογικών ομιλιών της την περασμένη εβδομάδα.
Ο Trump κατηγόρησε την Kamala Harris και την κυβέρνηση Biden για επίμονο πληθωρισμό, ενώ υποσχέθηκε χαμηλότερες τιμές και εκτεταμένες φορολογικές περικοπές.
Την Παρασκευή, η αντιπρόεδρος Harris περιέγραψε την οικονομική της ατζέντα στη Βόρεια Καρολίνα, η οποία περιελάμβανε τη δέσμευσή της να «αντιμετωπίσει τις αυξήσεις των τιμών», να ενισχύσει τις εκπτώσεις φόρου για τα παιδιά και να προσφέρει στεγαστική βοήθεια σε αγοραστές και ενοικιαστές.
Ο βετεράνος οικονομολόγος Nouriel Roubini μού είπε ότι οι προτεινόμενες πολιτικές του Trump - συμπεριλαμβανομένων των γενικών δασμών και της παράτασης των φορολογικών περικοπών του 2017 - είναι ένα «άκρως επικίνδυνο» μείγμα τόσο για την οικονομία όσο και για την αγορά και θα μπορούσαν τελικά να οδηγήσουν σε αυξημένες τιμές.
«Υπάρχει ένα σύνολο πολιτικών που θα μπορούσε να έχει που θα μπορούσαν να έχουν νόημα για την οικονομία και την αγορά», είπε ο Roubini.
«Αλλά αν λάβετε την ονομαστική αξία του τι θέλει να κάνει στο εμπόριο, στο νόμισμα, στη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική, οι πολιτικές θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνες».
Η Goldman Sachs εκτιμά ότι η πρόταση για δασμούς του Trump, συμπεριλαμβανομένων των δασμών 60% στις κινεζικές εισαγωγές και 10% σε οτιδήποτε άλλο, θα αύξανε τις τιμές καταναλωτή κατά 1,9%.
Αλλά αυτή η εκτίμηση μπορεί να είναι συντηρητική, καθώς ο Trump πρότεινε πρόσφατα ότι οι εισαγωγικοί δασμοί θα μπορούσαν να φτάσουν το 20%.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Moody's Analytics, Mark Zandi, μου είπε ότι είναι μια «κακή ιδέα» που «ποτέ δεν τελειώνει καλά».
"Ακρογωνιαίος λίθος μιας εύρυθμης οικονομίας της αγοράς είναι μια ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα και οτιδήποτε γίνεται για να βλάψει αυτή την ανεξαρτησία είναι μια πραγματικά, πολύ κακή ιδέα", δήλωσε ο Zandi.
«Θα οδηγήσει σε υψηλότερο πληθωρισμό και πιο αδύναμη οικονομία».
Ο Paul Krugman, βραβευμένος με Νόμπελ στα οικονομικά, έκανε συγκρίσεις με τη δεκαετία του 1970 όταν η κυβέρνηση του Richard Nixon πίεσε την κεντρική τράπεζα να χαλαρώσει την πολιτική.
«Την τελευταία φορά που είχαμε πραγματικά σοβαρή πολιτικοποίηση της νομισματικής πολιτικής ήταν υπό τον Richard Nixon και τα αποτελέσματα ήταν καταστροφικά», είπε ο Krugman.
«Ήταν μια αδικαιολόγητη έκρηξη πληθωρισμού που βοήθησε να δημιουργηθεί η βάση για όλα όσα πήγαν στραβά στην υπόλοιπη δεκαετία του 1970».

Η απάντηση Trump

Ο Trump και οι υποστηρικτές του απωθούν τις ανησυχίες ότι η οικονομική του ατζέντα θα είναι πιο πληθωριστική από αυτή του αντιπάλου του.
Σε μια κλήση με δημοσιογράφους, ο πρώην ανώτερος σύμβουλος του Trump, Kevin Hassett, περιέγραψε την οικονομική ατζέντα του Harris ως «ατυχή», υποστηρίζοντας ότι «διπλασιάζει το είδος των πολιτικών της κυβέρνησης Biden που πυροδότησε τον πληθωρισμό».
Ο σύμβουλος πολιτικής του Trump, Stephen Moore, είπε στους δημοσιογράφους ότι τα επιχειρήματα ότι η Harris θα ήταν καλύτερη για τον πληθωρισμό «δεν έχουν νόημα».
«Η Kamala Harris και οι οικονομικοί σύμβουλοί της έχουν καταλήξει σε αυτήν την ιδέα να θέσουν ελέγχους στις τιμές…
Αυτή ήταν μια στρατηγική που χρησιμοποιήθηκε από Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς, Richard Nixon, Jerry Ford και Jimmy Carter, τη δεκαετία του 1970, την τελευταία φορά που είχαμε μεγάλη περίοδο πληθωρισμού.
Και νομίζω ότι είναι ασφαλές να πούμε ότι σχεδόν κάθε οικονομολόγος συμφωνεί τώρα ότι αυτές οι πολιτικές ήταν μια ολοκληρωτική καταστροφή», πρόσθεσε.

Η σύγκριση

Συγκρίνοντας τις προτεινόμενες πολιτικές του Trump με την οικονομική ατζέντα της Harris, ο Roubini μου είπε ότι εξαρτάται από την προβλεψιμότητα και η βεβαιότητα αντιμετωπίζεται ευνοϊκά από τους επενδυτές.
«Η Harris θα είναι πιο προβλέψιμη», εξήγησε ο Roubini.
«Είναι μια μικρή απόκλιση σε σχέση με τον Biden, αλλά ξέρουμε ποιες είναι αυτές οι πολιτικές, και στην πραγματικότητα αυτές οι πολιτικές ήταν αρκετά καλές.
Η ανάπτυξη είναι ισχυρή. Το χρηματιστήριο είναι πάντα υψηλό. Οι αποδόσεις των ομολόγων είναι χαμηλές. Η δημιουργία θέσεων εργασίας είναι σταθερή. Υπάρχουν πολλά προβλήματα στην οικονομία των ΗΠΑ, αλλά είναι κοσμικά, δεν είναι κομματικά».

Ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός

Εν μέσω των συζητήσεων για τον πληθωρισμό, ένα άλλο μεγάλο ζήτημα διαφαίνεται για τη Wall Street: η επιδείνωση της δημοσιονομικής εικόνας, η οποία δεν έχει τραβήξει ακόμη την προσοχή από κανέναν υποψήφιο.
Η Επιτροπή για έναν Υπεύθυνο Ομοσπονδιακό Προϋπολογισμό εκτιμά ότι οι πολιτικές που περιγράφονται στην ατζέντα της Harris θα αύξαναν τα ελλείμματα κατά 1,7 τρισ. δολάρια σε μια δεκαετία και θα μπορούσαν να αυξηθούν σε 2 τρισ. δολάρια εάν οι προσωρινές πολιτικές στέγασης καταστούν μόνιμες.
Τον Μάιο, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO) εκτίμησε ότι η επέκταση του νόμου περί περικοπών φόρων και θέσεων εργασίας θα προσθέσει 4,6 τρισ. δολάρια στο έλλειμμα την επόμενη δεκαετία, περίπου 1,1 τρισ. δολάρια περισσότερα από τις προηγούμενες προβλέψεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης