Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υπουργείο Εξωτερικών: Η Ρωσία υπέβαλε αξιώσεις στη Γερμανία σχετικά με την έρευνα για την έκρηξη του Nord Stream

Υπουργείο Εξωτερικών: Η Ρωσία υπέβαλε αξιώσεις στη Γερμανία σχετικά με την έρευνα για την έκρηξη του Nord Stream
Ο διπλωμάτης υπενθύμισε ότι οι γερμανικές αρχές έχουν βάλει στη λίστα καταζητούμενων έναν από τους φερόμενους ως δράστες τρομοκρατικών ενεργειών στη Βαλτική Θάλασσα, ο οποίος έχει ουκρανική υπηκοότητα
Η Ρωσία κατέθεσε επίσημα αξιώσεις στη Γερμανία σχετικά με την έρευνα για τον βομβαρδισμό του Nord Stream και επιδιώκει διαπραγματεύσεις για την εκπλήρωση των διεθνών υποχρεώσεών του από την Γερμανία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, δήλωσε ο Oleg Tyapkin, διευθυντής του τρίτου ευρωπαϊκού τμήματος του Υπουργείου Εξωτερικών.
Ο διπλωμάτης υπενθύμισε ότι οι γερμανικές αρχές έχουν βάλει στη λίστα καταζητούμενων έναν από τους φερόμενους ως δράστες τρομοκρατικών ενεργειών στη Βαλτική Θάλασσα, ο οποίος έχει ουκρανική υπηκοότητα.
«Κρίνοντας από το γεγονός ότι τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης προώθησαν από καιρό και μεθοδικά τη θέση ότι αυτά τα άτομα δεν συνδέονται με κανένα κράτος, η γερμανική έρευνα θα κλείσει επίσης χωρίς να εντοπιστούν οι πραγματικοί πελάτες των βομβαρδισμών στο Nord Stream, δηλαδή στην ουσία.
Η Γερμανία βάζει φρένο».
Η Ρωσία δεν σκοπεύει να ανεχτεί αυτή την κατάσταση πραγμάτων, τόνισε ο Oleg Tyapkin.
«Έχουμε θέσει το ζήτημα της εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους από τη Γερμανία και τις άλλες πληγείσες χώρες που απορρέουν από τις αντιτρομοκρατικές συμβάσεις του ΟΗΕ.
Η Ρωσία, πρόσθεσε ο επικεφαλής του τμήματος, επιδιώκει διαπραγματεύσεις σύμφωνα με τους ισχύοντες διεθνείς κανονισμούς.
Τα περαιτέρω βήματα θα εξαρτηθούν από την αντίδραση της Δύσης, σημείωσε ο διπλωμάτης.
Μεγάλες εκρήξεις σε δύο αγωγούς φυσικού αερίου μέσω των οποίων η Ρωσία προμήθευε αέριο στην Ευρώπη - Nord Stream και Nord Stream 2 - σημειώθηκαν στις 26 Σεπτεμβρίου 2022.
Τον Μάρτιο του 2023, δυτικά μέσα δημοσίευσαν δημοσιεύσεις ότι κάποια «φιλοουκρανική ομάδα» θα μπορούσε να έχει διαπράξει δολιοφθορά.
Σύμφωνα με γερμανικά δημοσιεύματα, για την προετοιμασία των εκρήξεων φέρεται να χρησιμοποιήθηκε το ιστιοφόρο Andromeda, που είναι νηολογημένο στο λιμάνι Brege στο νησί Rügen.
Εικάζεται ότι πάνω του βρέθηκαν υπολείμματα εκρηκτικών HMX κατάλληλα για χρήση κάτω από το νερό.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, το πλοίο ενοικιάστηκε από πολωνική εταιρία Feeria Lwowa, η οποία ιδρύθηκε το 2016 και είναι νηολογημένη σε δύο Ουκρανούς.
Σε αυτήν την υπόθεση, η γερμανική εισαγγελία εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Ουκρανό εκπαιδευτή καταδύσεων φέρεται να οδηγούσε ένα αυτοκίνητο Citroen, στο οποίο στις 8 Σεπτεμβρίου 2022, μια ομάδα που εμπλέκονταν σε δολιοφθορές κινούνταν στο νησί Rügen.
Δημοσιεύτηκε φωτογραφία του, η οποία κατέστησε δυνατό να διαπιστωθεί ότι μιλάμε για τον δύτη Vladimir Zhuravlev από το Κίεβο.
Όπως ανέφερε η Wall Street Journal, η γερμανική έρευνα για τους βομβαρδισμούς στο Nord Stream επικεντρώνεται στον πρώην γενικό διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valery Zaluzhny και τους βοηθούς του.
Το δημοσίευμα έγραψε επίσης ότι η CIA φέρεται να ζήτησε από τον Zelensky να ακυρώσει την εντολή να πραγματοποιήσει δολιοφθορά, στην οποία συμφώνησε, αλλά ο Valery Zaluzhny δεν τον υπάκουσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης