Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σοκ στη Δύση – Πρωτοφανείς οι αγορές χρυσού από τις χώρες BRICS, τι ετοιμάζουν, ο ρόλος δολαρίου

Σοκ στη Δύση – Πρωτοφανείς οι αγορές χρυσού από τις χώρες BRICS, τι ετοιμάζουν, ο ρόλος δολαρίου
Οι αναφορές δείχνουν ότι οι BRICS θα μπορούσαν να στηρίξουν το νέο τους νόμισμα με χρυσό και όχι με δολάριο ΗΠΑ ή άλλα τοπικά νομίσματα
Η τιμή του χρυσού έχει εκτοξευθεί στα ύψη σε νέο ιστορικό υψηλό, εν μέρει χάρη στις προσπάθειες του μπλοκ των BRICS (Οι BRICS αποτελούνται από δέκα χώρες: τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική, καθώς και την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, την Αργεντινή, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία).
Τα μέλη της συμμαχίας ήταν βασικοί επενδυτές στο πολύτιμο μέταλλο τον περασμένο χρόνο, καθώς το νέο τους νόμισμα αναμένεται να υποστηριχθεί από το μέταλλο.
Το 2024, η Κίνα αύξησε τις επενδύσεις της σε χρυσό και άλλα κράτη BRICS άρχισαν να ακολουθούν το παράδειγμά τους για να προωθήσουν την πρωτοβουλία να αποκαθηλώσουν το δολάριο των ΗΠΑ.
Ενώ μέταλλα όπως ο χρυσός, το ασήμι και το παλλάδιο έχουν σημειώσει άνοδο, το δολάριο ΗΠΑ συνεχίζει επί τέσσερις εβδομάδες την πτώση του.
Οι αγοραστές σε όλο τον κόσμο, ειδικά στο εξωτερικό, φαίνεται να ακολουθούν τα βήματα των BRICS και να επενδύουν περισσότερο σε χρυσό παρά στο δολάριο.

Ετοιμάζονται οι BRICS…

«Ο χρυσός εκτινάχθηκε σε νέο υψηλό όλων των εποχών μετά από δύο εβδομάδες εξαιρετικά ασταθούς διαπραγμάτευσης καθώς οι ταύροι επιβάλλουν επιτέλους τη θέλησή τους», δήλωσε ο Tai Wong, ανεξάρτητος έμπορος μετάλλων με έδρα τη Νέα Υόρκη.
«Το εμπόδιο των 2.500 δολαρίων είναι πιθανό να πέσει σύντομα, αν και η προσοχή θα επικεντρωθεί σύντομα στην ομιλία του προέδρου της Fed, Powell, στο Jackson Hole για να δώσει κατευθύνσεις για μια πιο λεπτομερή προοπτική σχετικά με τις επερχόμενες μειώσεις επιτοκίων».
Οι αναφορές δείχνουν ότι οι BRICS θα μπορούσαν να στηρίξουν το νέο τους νόμισμα με χρυσό και όχι με δολάριο ΗΠΑ ή άλλα τοπικά νομίσματα.
Η συμμαχία στοχεύει να επιστρέψει στον κανόνα του χρυσού και να διατηρήσει έναν πολυπολικό κόσμο για όλες τις συναλλαγές και τις συναλλαγές.
Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού ανέφερε ότι οι BRICS είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής χρυσού από το 2022. Το μπλοκ έχει συσσωρεύσει τόνους του πολύτιμου μετάλλου στα αποθέματα.

Ο ρόλος του πληθωρισμού

Ο πληθωρισμός έχει αρχίσει να επιβραδύνεται, σηματοδοτώντας ένα πιθανό σημείο καμπής για το δολάριο ΗΠΑ.
Το δολάριο αγωνίστηκε από το τέλος της πανδημίας για να ανακτήσει το χαμένο έδαφος.
Αλλά και οι ενέργειες του μπλοκ των BRICS έχει επιδράσει στο νόμισμα.
Περισσότερες χώρες δείχνουν ενδιαφέρον για τη συμμαχία από ποτέ.
Πράγματι, περισσότερα έθνη αναμένεται να προσκληθούν να συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής του μπλοκ το φθινόπωρο του 2024.
Καθώς περισσότερες χώρες επιλέγουν τον χρυσό ως αντιστάθμισμα έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, η αποστολή αποδολαριοποίησης των BRICS μπορεί να κορυφωθεί νωρίτερα.
Με τους χειρότερους φόβους για το δολάριο ΗΠΑ, υπάρχουν αυξανόμενες εικασίες ότι η χώρα οδεύει προς ύφεση.
Οι πιθανότητες να συμβεί αυτό αυξάνονται σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς.
Μια ύφεση θα αποδυνάμωνε περισσότερο το δολάριο ΗΠΑ, ενισχύοντας τα BRICS από την άλλη πλευρά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης