Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ο χρυσός ετοιμάζεται για νέα ρεκόρ ενόψει απόφασης Fed για επιτόκια - Στα 3.000 δολ., η τιμή έως το 2025

Ο χρυσός ετοιμάζεται για νέα ρεκόρ ενόψει απόφασης Fed για επιτόκια - Στα 3.000 δολ., η τιμή έως το 2025
Οι αναλυτές αναμένουν περαιτέρω άνοδο στην τιμή του χρυσού, καθώς πλησιάζει η συνεδρίαση της Fed
Σχετικά Άρθρα
Προς νέα ρεκόρ οδεύει ο χρυσός, με κάποιους αναλυτές να προβλέπουν ότι η τιμή θα φτάσει ακόμα και τα 3.000 δολ. το επόμενα έτος, καθώς πλησιάζει η συνεδρίαση της Fed.
Ειδικότερα, η τιμή σποτ του χρυσού παρέμεινε σταθερή στο υψηλό ρεκόρ της προηγούμενης συνεδρίασης, στα 2.508,14 δολάρια ανά ουγγιά, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet, ενώ τα αμερικανικά futures χρυσού σημείωσαν άλμα 0,16% και διαμόρφωσαν νέο ρεκόρ στα 2.540,8 δολάρια ανά ουγγιά κατά τις ώρες της Δευτέρας στην Ασία, επεκτείνοντας τα κέρδη από την Παρασκευή.
«Το 2024 είναι το έτος όπου ο χρυσός αναμένεται να φτάσει σε πολλαπλά υψηλά» εκτίμησε η Sabrin Chowdhury από την BMI, επικαλούμενη την ελκυστικότητα του χρυσού ως ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο.
«Ο χρυσός ευδοκιμεί από την αβεβαιότητα... [και] η αβεβαιότητα βρίσκεται στο αποκορύφωμά της», πρόσθεσε, αναφερόμενη στις αμερικανικές εκλογές, στο χτύπημα της Ουκρανία στο Kursk και στις αυξανόμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή.
Το κλίμα των επενδυτών στην αγορά του χρυσού φαίνεται να είναι ανοδικό σε διάστημα τριών έως έξι μηνών, ανέφεραν οι αναλυτές της Citi σε ενημερωτικό τους σημείωμα. Η τράπεζα πρόσθεσε ότι βλέπουν στόχο τα 3.000 δολάρια ανά ουγγιά μέχρι τα μέσα του 2025 και πρόβλεψη για μέση τιμή δ' τριμήνου 2024 στα 2.550 δολάρια ανά ουγγιά.
Οι traders θα προσέξουν επίσης το ετήσιο συμπόσιο οικονομικής πολιτικής στο Jackson Hole αυτή την εβδομάδα, που θα μπορούσε να προσφέρει μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τις προοπτικές των επιτοκίων.

Οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή

Σύμφωνα με το CNBC, το Ισραήλ και το Ιράν φαίνεται να βρίσκονται στα πρόθυρα μιας άμεσης σύγκρουσης μετά την υπόσχεση του Ιράν να προβεί σε αντίποινα μετά τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ismail Haniyeh, στην Τεχεράνη στις αρχές του μήνα. Το Ισραήλ έχει θέσει τον στρατό του σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού και οι ΗΠΑ έστειλαν μια ομάδα κρούσης αεροπλανοφόρου και ένα υποβρύχιο κατευθυνόμενων πυραύλων στην περιοχή για να υποστηρίξουν την άμυνα του συμμάχου τους.

Η νομισματική πολιτική της Fed

Ένας άλλος παράγοντας που οδηγεί τις τιμές του χρυσού είναι η αύξηση των πιθανοτήτων μείωσης των επιτοκίων της Fed τον Σεπτέμβριο. Η συνεδρίαση της Fed τον Ιούλιο ενίσχυσε την εμπιστοσύνη των επενδυτών ότι μια μείωση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα είναι «στο τραπέζι».
«Μόλις η Fed αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, πιθανότατα τον επόμενο μήνα, ο χρυσός θα μπορούσε να φτάσει τα 2.700 δολάρια ανά ουγγιά», δήλωσε Chowdhury από την BMI. Άλλοι αναλυτές μοιράζονται παρόμοιο ανοδικό κλίμα.
Τα χαμηλότερα επιτόκια μειώνουν το κόστος ευκαιρίας της αγοράς χρυσού, καθιστώντας τον πιο ελκυστικό, σε σχέση με τα έντοκα assets, όπως τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, που ανταγωνίζονται τον χρυσό ως ασφαλές καταφύγιο.
Τα χαμηλότερα επιτόκια πιέζουν επίσης το δολάριο, καθιστώντας ελκυστικούς τους χρυσούς σε τιμές δολαρίου για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης