Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Την ώρα που η κοινωνία «βράζει» με τις ανεμογεννήτριες, το ΥΠΕΝ επιταχύνει τις άδειες ΑΠΕ - Ερωτηματικά για την «καμένη γη»

Την ώρα που η κοινωνία «βράζει» με τις ανεμογεννήτριες, το ΥΠΕΝ επιταχύνει τις άδειες ΑΠΕ - Ερωτηματικά για την «καμένη γη»
Αλήθεια ποιανού αρμοδιότητα είναι η αποκατάσταση της καμμένης γης που άφησαν πίσω τους οι mega-fires, όπως τις ονόμασαν;
Σχετικά Άρθρα
Την ώρα που η κοινωνία «βράζει» καθώς «ξεφυτρώνουν» όλο και περισσότερες ανεμογεννήτριες, το Υπουργείο Ενέργειας επιταχύνει και διευκολύνει την αδειοδότηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Βέβαια για τις καμμένες εκτάσεις την τελευταία πενταετία στη χώρα... ούτε λόγος!
Αλήθεια ποιανού αρμοδιότητα είναι η αποκατάσταση της καμμένης γης που άφησαν πίσω τους οι mega-fires, όπως τις ονόμασαν;
Το "Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας" δεν έχει καμία ανάμειξη;

Πάρτι διαφθοράς

Αυτό που ο μέσος πολίτης δεν γνωρίζει ότι οι ανεμογεννήτριες όπου στήνονται… προκαλούν πάρτι διαφθοράς.
Συμμετέχουν κυρίως οι δήμαρχοι που προφανώς χρηματίζονται για να πείσουν τις τοπικές κοινωνίες ότι οι ανεμογεννήτριες είναι πράσινη ανάπτυξη και άλλες τέτοιες ανοησίες.
Την ίδια ώρα οι εταιρίες που χρησιμοποιούν τις ανεμογεννήτριες για να κάμψουν τις τοπικές αντιδράσεις χρηματίζουν και πολίτες που ηγούνται τοπικών κινημάτων αντίδρασης.
Με πρόσχημα την δήθεν πράσινη ανάπτυξη και άλλες τέτοιες ανοησίες κάποιοι έχουν στήσει ένα αισχρό πάρτι απάτης, διαφθοράς, χρηματισμού…
Δεν υπάρχει σήμερα εταιρία που διαθέτει και ανεμογεννήτριες και δεν έχει πληρώσει… για να κερδίσει την σιωπή…
Μα γιατί αφού όλα αυτά γίνονται για την προστασία της φύσης μας λένε… πρόκειται απλά για απάτη… είναι μια πλεκτάνη απατεώνων….

Υπηρεσία μιας στάσης για τις αδειοδοτήσεις των έργων ΑΠΕ

Το ΥΠΕΝ είναι μάλλον απασχολημένο στο να διευκολύνει την αδειοδότηση των έργων ΑΠΕ.
Γι' αυτό και δημιουργεί υπηρεσία "μιας στάσης".
Ουσιαστικά, έχει προετοιμάσει την έναρξη της λειτουργίας ενός νέου Πληροφοριακού Συστήματος Αδειοδότησης Έργων ΑΠΕ το οποίο θα διαθέτει σύστημα ειδοποιήσεων μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ώστε να ενημερώνονται οι επενδυτές αλλά και οι αδειοδοτούσες αρχές, για τις προθεσμίες κάθε τρέχουσας αδειοδοτικής διαδικασίας και τη λήξη της ισχύος αδειών ή συμβάσεων.
Στόχος είναι η Υπηρεσία Μίας Στάσης να διασφαλίσει την τήρηση των προθεσμιών σε κάθε στάδιο της αδειοδοτικής διαδικασίας.
Η σχετική πρόβλεψη θα περιληφθεί στις ρυθμίσεις για την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας  2023/2413, τη γνωστή «RED III» η οποία ισχύει από τον  Οκτωβρίου 2023 και έχει ως σκοπό την επιτάχυνση της ανάπτυξης των  Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).   Μεταξύ άλλων, οι διατάξεις της ενσωμάτωσης στην ελληνική νομοθεσία, σύμφωνα με πληροφορίες,  θα περιλαμβάνουν  και πρόβλεψη για την επιτάχυνση εγκατάστασης  μονάδων ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ για βιομηχανίες και επιχειρήσεις ισχύος  έως  150 κιλοβάτ kW ώστε να λαμβάνουν Οριστική Προσφορά Σύνδεσης με το ηλεκτρικό δίκτυο το πολύ εντός δύο μηνών  από την ημερομηνία υποβολή της σχετικής αίτησης.  
 Επίσης, εάν με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκού συστήματος προστεθεί και  μπαταρία για αποθήκευση ενέργειας πάνω στο κτίριο της επιχείρησης, τότε θα μπορεί να απαλλαχτεί από τις απαιτούμενες σήμερα βεβαιώσεις παραγωγού της  ΡΑΑΕΥ. Έτσι η βιομηχανία ή η επιχείρηση θα έχει τη δυνατότητα να απευθύνεται απευθείας στον αρμόδιο Διαχειριστή  για σύνδεση του  συστήματος, το οποίο θα μπορεί να εγκατασταθεί στη στέγη, σε στέγαστρα, σε εξώστες, σε σκίαστρα κλπ, τόσο υφιστάμενων κτιρίων και τεχνητών κατασκευών, όσο και σε κτίρια που θα χτιστούν μελλοντικά.  
Ειδικά για εξαιρούμενους σταθμούς, δηλαδή τις μικρότερες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από  ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ που εξαιρούνται από την υποχρέωση έκδοσης άδειας, ή βεβαίωσης παραγωγής, ή βεβαίωσης ειδικών έργων   αναμένεται ότι θα απαλλαχθούν και από την περιβαλλοντική αδειοδότηση. Όσο για τους   γνωστοποιούμενους σταθμούς για τους οποίους δεν απαιτείται προσφορά όρων σύνδεσης (πρόκειται για  φωτοβολταϊκά συστήματα έως και  50 kW και αιολικά έως   20 kW) το ΥΠΕΝ σχεδιάζει να αυξήσει την ισχύ τους ώστε να εξυπηρετούν μεγαλύτερους εμπορικούς καταναλωτές. Σύμφωνα με πληροφορίες οι γνωστοποιημένοι σταθμοί φωτοβολταϊκών που θα παρακάμπτουν τη διαδικασία ως προς την προσφορά όρων σύνδεσης θα φτάσουν στα 100 kW και οι αιολικοί στα  60 kW, οι οποίοι θα μπορούν να συνδυάζονται και με σύστημα αποθήκευσης.
Για να συμβαδίσει μάλιστα η ελληνική νομοθεσία με τις διαδικασίες επιτάχυνσης της αδειοδοτικής διαδικασίας που απαιτεί η RED ΙΙΙ θα προβλεφθεί ότι ο  αρμόδιος Διαχειριστής εντός  15 ημερών από την ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος του επενδυτή θα πρέπει να τον ενημερώνει σχετικά με την αποδοχή ή την απόρριψη της αιτηθείσας σύνδεσης.  Σε περίπτωση αποδοχής θα οφείλει να του αποστέλλει  τη Σύμβαση Σύνδεσης και ο  ενδιαφερόμενος θα έχει περιθώριο δύο μηνών για να την υπογράψει καταβάλλοντας   τη σχετική δαπάνη ώστε να τεθεί σε ισχύ. Επίσης, σχεδιάζεται να επιταχυνθούν και οι χρόνοι για την κατασκευή των έργων σύνδεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ.
Παράλληλα, θα υπάρξει πρόβλεψη και για την περίπτωση που ο  ΔΕΔΔΗΕ δεν ανταποκριθεί εντός 15 ημερών από την κοινοποίηση του ενδιαφέροντος για τη σύνδεση του σταθμού. Τότε  ο επενδυτής θα μπορεί να προχωρεί στην σύνδεση του σταθμού, αφού  προηγουμένως  ενημερώσει εγγράφως τον  Διαχειριστή για την πρόθεση σύνδεσής του και αργότερα για την ενεργοποίηση του σταθμού. Προϋπόθεση για τη  σύνδεση του συστήματος θα είναι η σύναψη σχετικής σύμβασης με προμηθευτή ρεύματος.

Ρόδος: Προειδοποίηση για κινητοποιήσεις αν τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες

Να μην δοθεί έγκριση από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες και τα αρμόδια υπουργεία, για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών (υβριδικών πάρκων) στην περιοχή του Προφήτη Ηλία, προειδοποιεί ο Παναγιώτης Εγγλέζος (Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου της Ρόδου και πρόεδρος των Πολιτιστικών Συλλόγων του νησιού).
Πιο αναλυτικά, ο κ. Εγγλέζος αναφέρει στην ανάρτηση του στα social media: «Ενημερώθηκα ότι η εταιρεία που προτίθεται να τοποθετήσει ανεμογεννήτριες-αιολικά -υβριδικά πάρκα στην τοποθεσία Ιτρυώνας (Πρόποδες του βουνού Προφήτη Ηλία Ρόδου, κτήση της Κοινότητας Απολλώνων με κατεύθυνση προς περιοχή Λέλος (Απόλλωνα Ρόδου), ετοιμάζεται εν νέου και μάλιστα τις επόμενες μέρες η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου θα μεταβεί στην περιοχή για αποχαρακτηρισμό του αρχαιολογικού χώρου της συγκεκριμένης περιοχής.
Ενημερώνουμε και υπενθυμίζουμε, με κάθε "καλή πρόθεση", την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου ότι η περιοχή από την τοποθεσία Ιδρυώνας περιβάλλεται από τα Κυκλώπεια τείχη (300m ΒΔ από το Μοναστήρι των Ασωμάτων) και τον αρχαίο Δήμο Λελίων, όπου μετά από δικές σας ανασκαφές βρέθηκαν μεταξύ άλλων ξίφη, περικεφαλαίες, αγγεία, αγαλματάκια βοοειδών, πολλοί τάφοι, όλα της Αχαϊκής Εποχής. Επίσης στην ίδια περιοχή (τοποθεσία - στους Αγιούς) ανακαλύφθηκαν χαλάσματα 2 παλαιότερων εκκλησιών.
Σε περίπτωση που επαληθευτούν οι παραπάνω πληροφορίες για αποχαρακτηρισμό των αρχαιολογικών χώρων της περιοχής μας, θα βρείτε ΑΠΕΝΑΝΤΙ σας όλους τους κατοίκους των γύρο χωρίων και όχι μόνο.
Υπενθυμίζεται ότι η περιοχή είναι όμορη με το σημείο εκκίνησης της πρόσφατης καταστροφικής πυρκαγιάς, με ότι μπορεί να σκεφτεί ο καθένας μας.
Παρακαλώ πολύ τους φίλους μου να κάνουν μια κοινοποίηση για να μην πουν μετά οι κύριοι ότι δεν τους ενημερώσαμε...».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης