Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σάλος στη βρετανική διπλωματία: Παραιτήσεις για τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ - «Γίνεστε συνένοχοι σε γενοκτονία»

Σάλος στη βρετανική διπλωματία: Παραιτήσεις για τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ - «Γίνεστε συνένοχοι σε γενοκτονία»
Ο ανώτερος διπλωμάτης κατηγόρησε τη βρετανική κυβέρνηση ότι δεν είχε μια «στιβαρή και διαφανή» αδειοδότηση για εξαγωγών όπλων στο καθεστώς Netanyahu
Σχετικά Άρθρα
Ο Mark Smith, ανώτερος Βρετανός διπλωμάτης με καθήκοντα στην πρεσβεία του Δουβλίνου, παραιτήθηκε λόγω πωλήσεων όπλων στο Ισραήλ και το email του που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο λέει ότι το Foreign Office, το βρετανικό ΥΠΕΞ «μπορεί να είναι συνένοχος σε εγκλήματα πολέμου».
Μάλιστα, στο email της παραίτησής του που εστάλη στους συναδέλφους του, τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τις συνεχιζόμενες πωλήσεις όπλων του Ηνωμένου Βασιλείου στο Ισραήλ», σύμφωνα με εικόνες του email που δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο.
«Κάθε μέρα γινόμαστε μάρτυρες ξεκάθαρων και αναμφισβήτητων παραδειγμάτων εγκλημάτων πολέμου και παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στη Γάζα που διαπράττονται από το κράτος του Ισραήλ», έγραψε ο Smith στο email παραίτησης.
Εξήγησε ότι οι ανησυχίες σχετικά με τη νομιμότητα των πωλήσεων όπλων που εξέφρασε έφτασαν «σε κάθε επίπεδο» του Υπουργείου Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου, όμως «αγνοήθηκαν» και, ως εκ τούτου, κατηγόρησε τη βρετανική κυβέρνηση ότι δεν είχε μια «στιβαρή και διαφανή» αδειοδότηση για εξαγωγών όπλων στο καθεστώς Netanyahu.
Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου απάντησε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι, αν και το Foreign Office δεν σχολιάζει μεμονωμένες περιπτώσεις, «η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να τηρεί το διεθνές δίκαιο».
Υπενθυμίζεται ότι ένα αντίστοιχο κύμα παραιτήσεων έχει ξεσπάσει και στο αμερικανικό State Department από ανώτατους διπλωμάτες, οι οποίο διαφώνησαν κάθετα με την πολιτική της κυβέρνησης Biden για τη Μέση Ανατολή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης