Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ούτε σε δικτατορία - Τα αμερικανικά media καλύπτουν 84% θετικά την Kamala Harris και... 89% αρνητικά τον Donald Trump

Ούτε σε δικτατορία - Τα αμερικανικά media καλύπτουν 84% θετικά την Kamala Harris και... 89% αρνητικά τον Donald Trump
Η προπαγάνδα σε άλλο επίπεδο...
Τα αμερικανικά αριστερά/κεντρο-αριστερά μέσα ενημέρωσης δείχνουν πρωτοφανή ζήλο στην προώθηση της Kamala Harris για την προεδρία των ΗΠΑ, ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου 2024, όπως προκύπτει από τη μελέτη που συνέταξε το Media Research Center. 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη, το ποσοστό των θετικών αναφροών στο πρόσωπο της νυν αντιπροέδρου από τα εν λόγω φιλελεύθερα δίκτυα έχουν φθάσει σε άνευ προηγουμένου επίπεδα, ξεπερνώνντας κάθε άλλο υποψήφιο πρόεδρο των πρόσφατων εκλογικών αναμετρήσεων. Ενδεικτικά, το 2020, τα δίκτυα παρείχαν στον Joe Biden 66% θετική κάλυψη κατά τη διάρκεια των εκλογών, ενώ η υποψήφια των Δημοκρατικών το 2016, Hillary Clinton, έλαβε στην πραγματικότητα ως επί το πλείστον (79%) αρνητική κάλυψη κατά τη διάρκεια της εκστρατείας εκείνης της χρονιάς. To 2008, η θετική κάλυψη για τον Barack Obama έφθανε το 68%.
Τούτου λεχθέντος, το 84% της κάλυψης για την K. Harris ήταν θετική (!), ενώ ταυτόχρονα το 89% της κάλυψης για τον πρώην πρόεδρο και νυν υποψήφιο Donald Trump, ήταν αρνητική
Ταυτόχρονα, η κάλυψη του δικτύου των φιλελεύθερων μέσω ενημέρωσης έχει ουσιαστικά εξαλείψει κάθε συζήτηση για τις έντονες αριστερές θέσεις που πήρε η Harris ως Γερουσιαστής ή κατά τη διάρκεια της προεδρικής εκστρατείας της το 2020. Και ενώ ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος αντιπρόεδρος J.D. Vance και ο Δημοκρατικός ομόλογός του, Tim Walz, έχουν λάβει σχεδόν ίσους χρόνους κάλυψης, τα ΜΜΕ επαίνεσαν τον Walz (62% θετική κάλυψη) και τιμώρησαν τον Vance (92% αρνητική κάλυψη).
Η μελέτη του Media Research Center εξέτασε όλη την προεδρική εκστρατεία του 2024 στα βραδινά δελτία ειδήσεων ABC, CBS και NBC από τις 21 Ιουλίου, την ημέρα που ο Biden αποχώρησε από την κούρσα, έως τις 17 Αυγούστου, συμπεριλαμβανομένων των Σαββατοκύριακων. Κατά τη διάρκεια αυτών των τεσσάρων εβδομάδων, τα τρία κανάλια μίλησαν για τον αγώνα σε συνολικά 194 αναφορές με συνδυασμένο χρόνο ομιλίας 437 λεπτών.
Από το 2015, ο Donald Trump σχεδόν πάντα κέρδιζε τους ανταγωνιστές του όσον αφορά τον συνολικό χρόνο κάλυψης. Κατά τις γενικές εκλογές του 2020, για παράδειγμα, ο τότε πρόεδρος έλαβε τρεις φορές περισσότερη κάλυψη από τον Biden. Ωστόσο, τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, τα δίκτυα έδωσαν τον περισσότερο χρόνο εκπομπής στη νέα υποψήφια των Δημοκρατικών K. Harris - 221 λεπτά κάλυψης στα βραδινά δελτία ειδήσεων, ή περίπου 66% περισσότερο από τον D. Trump (133 λεπτά).
Μάλιστα, η μελέτη πάει παραπέρα και παραθέτει ως παράδειγμα ορισμένα τελείως μη αντικειμενικά σχόλια. «Γνωρίζουμε ότι είναι μια ισχυρή ομιλήτρια», δήλωσε ενθουσιασμένος ένας χαρούμενος Gen Z ψηφοφόρος στο NBC Nightly News της 23ης Ιουλίου. «Δεν έχω νιώσει τέτοιου είδους ενθουσιασμό από τον Obama», δήλωσε ένας άλλος στο CBS Weekend News της 10ης Αυγούστου.
«Τα δίκτυα δεν ξόδεψαν σχεδόν καθόλου χρόνο σε διαμάχες που θα μπορούσαν να αμαύρωσαν τον εξαιρετικό "μήνα του μέλιτος" της K. Harris. Το παράπονο ότι έλαβε την υποψηφιότητα χωρίς να λάβει ούτε μία ψήφο από έναν απλό Δημοκρατικό ψηφοφόρο, μόλις και μετά βίας αναφέρθηκε, αφού έλαβε ελάχιστο χρόνο ομιλίας 1 λεπτό και 59 δευτερόλεπτα για τέσσερις εβδομάδες. Αντίθετα, τα δίκτυα αφιέρωσαν 8 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα κάλυψης - όλα ήταν αρνητικά - κατατροπώνοντας την εμφάνιση του D. Trump στην Εθνική Ένωση Μαύρων Δημοσιογράφων όταν αμφισβήτησε αν η K. Harris προέβαλλε τον εαυτό της ως ινδοαμερικανική κληρονομιά αντί για μαύρη. Και το σχόλιο του J.D. Vance σχετικά με τις "άτεκνες κυρίες με γάτες" που διοικούν τη χώρα προωθήθηκε με 11 λεπτά και 32 δευτερόλεπτα κάλυψης, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το ένα τρίτο του συνόλου της κάλυψης του Vance κατά τη διάρκεια αυτών των εβδομάδων, σχολιάζεται στην έρευνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης