Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χωρίς επιστροφή οι αερομαχίες της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας και των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή – Παραβιάσεις και αναχαιτίσεις στη Συρία

Χωρίς επιστροφή οι αερομαχίες της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας και των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή – Παραβιάσεις και αναχαιτίσεις στη Συρία

Η επικίνδυνη συνάντηση μεταξύ της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και της Ρωσίας κλιμακώνει την ένταση στη Μέση Ανατολή

Σχετικά Άρθρα
Στις 17 Αυγούστου, ένα μαχητικό F/A-18 του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κόντεψε επικίνδυνα να συγκρουστεί με ένα αεροσκάφος AN-30 που ανήκε στις Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις (VKS) πάνω από την περιοχή Al-Tanf στην επαρχία Χομς της Συρίας.
Τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα τον Λοχαγό 1ου Βαθμού Oleg Ignasyuk, αναπληρωτή επικεφαλής του Ρωσικού Κέντρου για τη Συμφιλίωση των Αντιμαχόμενων Μερών στη Συρία, ανέφεραν ότι η γρήγορη και επαγγελματική απάντηση του ρωσικού πληρώματος απέτρεψε με επιτυχία μια πιθανή σύγκρουση.
Η στενή συνάντηση σημειώθηκε μεταξύ 11:05 και 11:10 ώρα Μόσχας σε υψόμετρο 6.700 μέτρων.
Το An-30 βρισκόταν σε προγραμματισμένη πτήση εντός του συριακού εναέριου χώρου όταν το μαχητικό βομβαρδιστικό F/A-18 του συνασπισμού το πλησίασε επικίνδυνα.
Ο Ignasyuk εξήγησε ότι το περιστατικό ανέδειξε το υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού που επέδειξε το ρωσικό πλήρωμα, το οποίο έλαβε άμεσα μέτρα για να αποτρέψει οποιαδήποτε σύγκρουση.
Η Ρωσία είπε ότι το περιστατικό ήταν μέρος ενός ευρύτερου μοντέλου παραβιάσεων του εναέριου χώρου.
Την ίδια ημέρα, η ρωσική πλευρά κατέγραψε 18 παραβιάσεις των κανόνων του συριακού εναέριου χώρου από αεροσκάφη του συνασπισμού.
Αυτές οι παραβιάσεις αφορούσαν πολλαπλά ζεύγη μαχητικών F-15 και Typhoon, μαχητικά-βομβαρδιστικά F/A-18 και επιθετικά αεροσκάφη A-10.
Επιπλέον, υπήρξαν έξι περιπτώσεις όπου μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα του συνασπισμού παραβίασαν τα πρωτόκολλα αποσύγκρουσης που καθορίστηκαν στις 9 Δεκεμβρίου 2019, χωρίς συντονισμό με τη ρωσική πλευρά.
Σύμφωνα με συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, τα αεροσκάφη αναμένεται να διατηρούν απόσταση ασφαλείας πολλών μιλίων.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια αυξάνονται οι κατηγορίες και από τις δύο πλευρές για επικίνδυνους ελιγμούς.
Πέρυσι, οι εντάσεις ήταν υψηλές όταν ένα ρωσικό αεροσκάφος εκτόξευσε φωτοβολίδες που έπληξαν ένα αμερικανικό drone πάνω από τη Συρία, λίγους μήνες αφότου ένα ρωσικό αεροσκάφος κατέστρεψε ένα αμερικανικό drone πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.
Τον Αύγουστο του 2023, ο συνταγματάρχης Mike Andrews της Κεντρικής Διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ είχε πολλά περιστατικά με ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη που εκτελούσαν επιθετικούς ελιγμούς που κατευθύνονταν σε αεροσκάφη των ΗΠΑ και του συνασπισμού.
Αυτοί οι ελιγμοί περιελάμβαναν μετωπικά περάσματα υψηλής ταχύτητας που είχαν σχεδιαστεί για να προκαλέσουν αντίδραση, με τα ρωσικά αεροσκάφη να βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 1.000 ποδιών από τα αμερικανικά τζετ.
Τέτοιες δραστηριότητες έχουν ενταθεί από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, αντανακλώντας την αυξανόμενη ένταση μεταξύ των δύο στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης