Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η επόμενη ημέρα τα καμένα της Αττικής - Στην Πεντέλη ο Μητσοτάκης μετά τις αυτοψίες, εν μέσω αντιπολιτευτικών βολών

Η επόμενη ημέρα τα καμένα της Αττικής - Στην Πεντέλη ο Μητσοτάκης μετά τις αυτοψίες, εν μέσω αντιπολιτευτικών βολών
Σύσκεψη υπό τον πρωθυπυργό με επίκεντρο  τις δράσεις αποκατάστασης και το χρονοδιάγραμμα για τις αποζημιώσεις
Σχετικά Άρθρα
Με την αντιπαράθεση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για τις πυρκαγιές να είναι στα ύψη, αλλά και εν μέσω του κλίματος ανασφάλειας που υπάρχει μετά την πύρινη λαίλαπα που έπληξε τη βορειοανατολική Αττική, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταβαίνει σήμερα (Τρίτη 20/8) το απόγευμα στην πυρόπληκτη Πεντέλη με κλιμάκιο των συναρμόδιων υπουργών.
Μάλιστα, με την επόμενη ημέρα να είναι δύσκολη για τους πολίτες που επλήγησαν, αφού παραδόθηκαν στις φλόγες σπίτια και επιχειρήσεις, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής και δημάρχων, στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθούν τα ευρήματα των αυτοψιών και οι δράσεις αποκατάστασης που έχει δρομολογήσει η πολιτεία στις περιοχές που επλήγησαν από την πυρκαγιά.
Στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό θα συμμετάσχουν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ.Σκυλακάκης, ο υπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Β. Κικίλιας και ο υφυπουργός για την Κρατική Αρωγή Χρ. Τριαντόπουλος, ο υφυπουργός Οικονομικών Θ. Πετραλιάς, γενικοί γραμματείς, ο περιφερειάρχης Αττικής Ν. Χαρδαλιάς και οι δήμαρχοι Πεντέλης, Χαλανδρίου, Παλλήνης, Βριλησσίων, Ωρωπού, Διονύσου, Μαραθώνα, Ραφήνας - Πικερμίου.
Στο μικροσκόπιο αναμένεται να βρεθούν τα μέτρα κρατικής αρωγής και οι δράσεις περιβαλλοντικής αποκατάστασης, αλλά και να τεθεί το χρονοδιάγραμμα των αποζημιώσεων.
Σημειώνεται ότι μέχρι τις 23 Αυγούστου αναμένεται να ανοίξει η πλαφόρμα για αιτήσεις, ενώ κυβερνητική επιδίωξη είναι να αρχίσει στο τέλος Αυγούστου η καταβολή των αποζημιώσεων. Πρόκειται για κίνηση που επιχειρεί  να δείξει ότι η πολιτεία στέκεται δίπλα στους πολίτες, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει και τις αντιδράσεις ενόψει της ανόδου του Κ. Μητσοτάκη στην 88η ΔΕΘ στις 7-8/9.
Άλλωστε, η κυβέρνηση έχει δεχτεί τα αντιπολιτευτικά πυρά για τη διαχείριση των πυρκαγιών στην Αττική ,  με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητά την αποπομπή του αρμόδιου υπουργού Βασίλη Κικίλια.
Έτσι σήμερα στην Πεντέλη, όπως αναφέρθηκε δια στόματος του Β. Κικίλια το προηγούμενο 24ωρο,«θα γίνουν οι ανακοινώσεις για τα βήματα τα οποία θα γίνουν από εδώ και πέρα», ενώ για τα σπίτια- τα οποία πρέπει να κατεδαφιστούν και να ξαναχτιστούν ή να επισκευαστούν- ήδη ολοκληρώνεται και στα τελευταία από τους μηχανικούς η ανάλογη μελέτη».
Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, θα αποζημιωθούν «στο 80% από το ελληνικό κράτος και άλλο ένα 20% με άτοκο δάνειο. Όλα αυτά θα γίνουν στις επόμενες 10 μέρες».
 
Τα ευρήματα των αυτοψιών: Ακατάλληλες προς χρήση 146 κατοικίες

Η πρώτη φάση των αυτοψιών στις κτιριακές υποδομές και τις κατοικίες που υπέστησαν ζημιές από τη φωτιά της 11ης Αυγούστου στην Αττική έδειξαν ότι 146 κατοικίες χαρακτηρίζονται ακατάλληλες προς χρήση και κατεδαφιστέες («κόκκινες») και προσωρινά ακατάλληλες προς χρήση που απαιτούν επισκευαστικές εργασίες («κίτρινες»).
Στην πρώτη κατηγορία («κόκκινες») είναι 55 κατοικίες και στη δεύτερη 91.
Επίσης, 96 κατοικίες χαρακτηρίζονται κατάλληλες για χρήση («πράσινες»), με κάποιες ενδεχομένως ελαφριές ζημιές.
Συνολικά στους πληγέντες δήμους, Βριλησσίων, Διονύσου, Μαραθώνα, Μεγαρέων, Παλλήνης, Πεντέλης, Ραφήνας – Πικερμίου, Χαλανδρίου και Ωρωπού, διενεργήθηκαν 277 αυτοψίες σε κτίρια, εκ των οποίων 242 σε κατοικίες, 28 σε αποθήκες, 3 σε δημόσια κτίρια και 4 σε επαγγελματικούς χώρους.
Κατά τη δεύτερη φάση, τα κλιμάκια της ΓΔΑΕΦΚ είναι σε συνεργασία με τους δήμους και δρομολογούνται αυτοψίες σε συνέχεια αποστολής στοιχείων από τους δήμους στη ΓΔΑΕΦΚ, αλλά και έπειτα από συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες.
Οσον αφορά το έργο των Επιτροπών Κρατικής Αρωγής της Περιφέρειας Αττικής που επίσης πραγματοποιούν αυτοψίες σε επιχειρήσεις, έχουν καταγραφεί, μέχρι τώρα, 31 περιπτώσεις επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πυρκαγιά.

Ατιπολιτευτικά πυρά

Καλά κρατεί η αντιπαράθεση με φόντο τα καμένα της Αττικής, με την αντιπολίτευση να εξαπολύσει επίθεση κατά της κυβέρνησης για τη διαχείριση των πυρκαγιών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητά την αποπομπή του Β. Κικίλια από τον πρωθυπουργό, σημειώνοντας ότι "είναι ακόμη υπουργός, όταν στη βάση του δικού του σχεδιασμού Πολιτικής Προστασίας, μια δασική πυρκαγιά έλαβε τεράστιες διστάσεις και έπληξε αστικές περιοχές μέσα στην Αττική".
Κατηγορεί την κυβέρνηση της ΝΔ ότι καμία ουσιαστική απάντηση δεν έχει δώσει στην αξιωματική αντιπολίτευση σχετικά με τις πραγματικές αιτίες της καταστροφής, αλλά και πως "αντί για επίσημες απαντήσεις, επιστρατεύτηκαν τώρα και «κυβερνητικές πηγές» για να προσδώσουν στην πολιτική αντιπαράθεση τοξικότητα από την πλευρά της κυβέρνησης, υποτιμητικές εκφράσεις για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Μια λογική «αρένας» για τον αποπροσανατολισμό της συζήτησης, όταν ο ελληνικός λαός δικαιούται πλήρη ενημέρωση".
Σημειώνεται ότι ξέσπασε νέα κόντρα το προηγούμενο 24ωρο, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στ. Κασσελάκη, να τονίζει πως η απορροφητικότητα των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης για την κλιματική κρίση είναι μόλις 1% και κυβερνητικές πηγές να τον χαρακτηρίζουν " περιφερόμενο influencer, που στοχοποιεί επιστήμονες, δημοσιογράφους και στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος".
Κριτική στην κυβέρνηση ασκούν και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, μιλώντας για εγκληματικές ευθύνες

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης