Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ο Buffett φοβάται αυτό που δεν φοβάται η αγορά: τις αυξήσεις φόρων - Μαζεύει μετρητά διότι... δεν έχει εναλλακτικές λύσεις

Ο Buffett φοβάται αυτό που δεν φοβάται η αγορά: τις αυξήσεις φόρων - Μαζεύει μετρητά διότι... δεν έχει εναλλακτικές λύσεις
Η Kamala Harris έχει προαναγγείλει την αύξηση του εταιρικού φόρου στο 28% σε περίπτωση που εκλεγεί στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα
Η αύξηση των φόρων φαίνεται ένας από τους μεγαλύτερους… φόβους του μεγιστάνα Warren Buffet, ενόψει των αμερικανικών προεδρικών εκλογών.
«Θα έλεγα ότι με τις παρούσες δημοσιονομικές πολιτικές, νομίζω ότι κάτι πρέπει να δοθεί», δήλωσε ο Buffett στην ετήσια συνέλευση των μετόχων της Berkshire Hathaway τον Μάιο, σύμφωνα με ένα αντίγραφο που συνέταξε η FactSet. «Και νομίζω ότι η αύξηση των φόρων είναι αρκετά πιθανή και [αν] η κυβέρνηση θέλει να πάρει το μεγαλύτερο μερίδιο του εισοδήματός σας ή του δικού μου ή της Berkshire, μπορεί να το κάνει. Και μπορεί να αποφασίσουν ότι κάποια μέρα δεν θέλουν το δημοσιονομικό έλλειμμα να είναι τόσο μεγάλο, διότι αυτό έχει κάποιες σημαντικές συνέπειες. Και μπορεί να μην θέλουν να μειώσουν πολύ τις δαπάνες και μπορεί να αποφασίσουν ότι θα πάρουν μεγαλύτερο ποσοστό από αυτά που κερδίζουμε και θα το πληρώνουμε» είχε πει. «Και αν το κάνω με 21% φέτος, θα το κάνουμε με μεγαλύτερο ποσοστό αργότερα. Δεν νομίζω ότι στην πραγματικότητα θα σας πειράξει το γεγονός ότι πουλήσαμε λίγη Apple φέτος».
Υπενθυμίζεται ότι ο Buffett πούλησε περισσότερα από «λίγο» της Apple , διαθέτοντας σχεδόν το ήμισυ του μεριδίου του στην κατασκευάστρια εταιρεία iPhone κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου.
Φυσικά, αν ο Buffett πίστευε ότι η Apple ήταν υποτιμημένη, θα κρατούσε τη μετοχή παρά τους φορολογικούς φόβους. «Νομίζω ότι η πώληση της Apple είναι απλώς ένα προϊόν της επενδυτικής του διαδικασίας», λέει ο John Huber, ο οποίος γράφει το blog Base Hit Investing και διευθύνει την εταιρεία επενδυτικών συμβουλών Saber Capital Management από τη Βόρεια Καρολίνα. «Η μετοχή έχει γίνει πιο ακριβή, προσφέροντας λιγότερη αξία, και ως εκ τούτου θεωρεί τα μετρητά ως καλύτερη εναλλακτική λύση».

Μαζεύει μετρητά

Ο Huber δείχνει έναν λόγο για τον οποίο ο Buffett έχει συσσωρεύσει τα μετρητά - απλά δεν έχει πολλές εναλλακτικές λύσεις. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο Buffett διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο ύψους περίπου 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως υπάρχουν μόνο 27 αμερικανικές μετοχές που έχουν κεφαλαιοποίηση 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπου μια θέση 10% στην εταιρεία και 5% του χαρτοφυλακίου της Berkshire Hathaway θα αντιστοιχούσε σε 30 δισεκατομμύρια δολάρια. Επεκτείνοντας τη δεξαμενή των μετοχών του στο εξωτερικό, υπάρχουν άλλες 100 που θα μπορούσε ακόμη και να εξετάσει, λέει ο Huber.
«Το απίστευτο μέγεθος του χαρτοφυλακίου, συν τις υψηλές αποτιμήσεις στις μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης, καθιστά σχεδόν αδύνατο να βάλει μετρητά για να δουλέψει με τα ποσοστά απόδοσης που θα ήθελε (διψήφια ποσοστά)», λέει ο Huber. «Δεν πρόκειται για συγχρονισμό της αγοράς, είναι απλώς προϊόν των επιπέδων αποτίμησης και ενός πολύ μικρού συνόλου ευκαιριών που συρρικνώνεται κάθε χρόνο».

Η πρόταση της Kamala Harris για αύξηση του εταιρικού φόρου

Την αύξηση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή στο 28%, έχει προαναγγείλει η υποψήφια των Δημοκρατικών για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, Kamala Harris, στην πρώτη της σημαντική πρόταση για αύξηση εσόδων και χρηματοδότηση ακριβών σχεδίων.
Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της καμπάνιας της Harris αποκάλυψε στο NBC News ότι θα πιέσει για έναν εταιρικό φόρο 28%, αποκαλώντας τον «φορολογικά υπεύθυνο τρόπο για να βάλεις χρήματα πίσω στις τσέπες των εργαζομένων και να διασφαλίσεις ότι οι δισεκατομμυριούχοι και οι μεγάλες εταιρείες πληρώνουν το μερίδιο τους».
«Ως πρόεδρος, η Kamala Harris θα επικεντρωθεί στη δημιουργία μιας οικονομίας ευκαιριών για τη μεσαία τάξη που προάγει την οικονομική ασφάλεια, τη σταθερότητα και την αξιοπρέπειά της», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της καμπάνιας της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης