Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ο πολυπολικός κόσμος αναδύεται και βάζει τέλος στη δυτική ηγεμονία - Στις BRICS οδεύει η νοτιοανατολική Ασία

Ο πολυπολικός κόσμος αναδύεται και βάζει τέλος στη δυτική ηγεμονία - Στις BRICS οδεύει η νοτιοανατολική Ασία
Οι ΗΠΑ προσπαθούν απεγνωσμένα να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή
Τα κράτη - μέλη της Ένωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) οδεύουν προς τη συμμαχία «BRICS», με οδηγούς την Κίνα και τη Ρωσία, εκτιμά ο γνωστός δημοσιογράφος και γεωπολιτικός αναλυτής Pepe Escobar, σε συνέχεια της ανάδειξης του νέου, πολυπολικού κόσμου που βάζει οριστικά τέλος στην ηγεμονία ΗΠΑ και ευρωπαϊκών κρατών στη διεθνή σκηνή. 
Ο Pepe Escobar, σε άρθρο του, αναφέρεται μεταξύ άλλων και στην πρόσφατη κρίσιμη συνάντηση μεταξύ των ΥΠΕΞ Wang Yi και του Sergey Lavrov κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Ανατολικής Ασίας, στο Λάος, όπου επανέλαβαν σθεναρά την κοινή τους προσπάθεια για την εδραίωση ειρήνης και σταθερότητας σε ολόκληρη την περιοχή. Ρωσία και Κίνα πρέπει να συνεργαστούν «για να αντιμετωπίσουν από κοινού την παρέμβαση δυνάμεων εκτός αυτής της περιοχής στις υποθέσεις της Νοτιοανατολικής Ασίας», υπογράμμισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.
Όπως ανέφεραν μετά τη συνάντηση σε κοινή δήλωση οι υπουργοί Εξωτερικών της ASEAN και της Ρωσίας για τον εορτασμό της 20ης επετείου από την προσχώρηση της Ρωσίας στη Συνθήκη Φιλίας και Συνεργασίας στη Νοτιοανατολική Ασία (TAC), η TAC αναγνωρίζει «τη σημασία της κεντρικότητας και της ενότητας του ASEAN στην εξελισσόμενη περιφερειακή αρχιτεκτονική στην Ασία-Ειρηνικό που βασίζεται σε μηχανισμούς υπό την ηγεσία του ASEAN με κινητήρια δύναμη τον ASEAN και βασίζεται στο διεθνές δίκαιο». Όλα αυτά περιλαμβάνουν στενότερη συνεργασία μεταξύ ASEAN, SCO και Eurasia Economic Union (EAEU). 

Οι χώρες της Ασίας στον δρόμο των BRICS

Στις 20/8/2024, το Αζερμπαϊτζάν υπέβαλε κι επίσημα αίτηση προκειμένου να ενταχθεί στη συμμαχία των BRICS, όπως ανέφερε ο γραμματέας Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Δημοκρατίας. Αυτή η ανακοίνωση έρχεται μετά από συνάντηση κορυφής στο Μπακού μεταξύ του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev και του Ρώσου ομολόγου του Vladimir Putin. Eπιβεβαίωση έγινε και μέσω επίσημης ανάρτησης των BRICS στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Οι BRICS, που αρχικά περιλάμβαναν τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική, τώρα έχουν επεκταθεί περιλαμβάνοντας, επίσης, την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, το Ιράν, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αντιμετωπίζει αυξημένο ενδιαφέρον από άλλα έθνη που θέλουν να ενταχθούν στο μπλοκ.
Η Ταϊλάνδη επιθυμεί να ενταχθεί στους BRICS, επιβεβαίωσαν διπλωματικοί κύκλοι τον περασμένο μήνα. Όσο για τη Μαλαισία, έχει ήδη υποβάλει επίσημα αίτηση για ένταξη στους BRICS, ενώ η Ινδονησία και το Βιετνάμ βρίσκονται επίσης στη λίστα αναμονής.
Είναι πάντα σημαντικό να θυμόμαστε ότι κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Μόσχα υποστήριξε ενεργά τα εθνικιστικά, αντι-αποικιακά κινήματα στη Νοτιοανατολική Ασία, ειδικά στο Βιετνάμ και το Λάος.

Οι τοπικές «επαναστάσεις» με δάκτυλο της Δύσης

Η Νοτιοανατολική Ασία θα συνεχίσει να είναι ο στόχος πολλών απόπειρων επανάστασης, υπογραμμίζει ο Pepe Escobar.
Αυτό που συνέβη στο Μπαγκλαντές συνδέεται άμεσα με την αποσταθεροποίηση της Νοτιοανατολικής Ασίας και την ευρύτερη αμερικανική εμμονή με τον Ινδο-Ειρηνικό.
«Ο μηχανισμός περιείχε όλες τις παροιμιώδεις δοκιμασμένες στο χρόνο γελοιότητες: άμεση εμπλοκή του πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Μπαγκλαντές, Peter Haas. τεράστιες πιέσεις στην κυβέρνηση της Hasina για τη διεξαγωγή εκλογών με εξασφάλιση φιλικού προς τις ΗΠΑ αποτελέσματος. Αμερικανική κινητοποίηση πίσω από το αντιπολιτευόμενο Εθνικιστικό Κόμμα του Μπαγκλαντές (BNP), κονδύλια και υλικοτεχνική υποστήριξη για την υποστήριξη των "υπέρ της δημοκρατίας" φοιτητών διαδηλωτών.
Κανείς δεν ξεπερνά τον τρομερό αμερικανικό μηχανισμό ήπιας δύναμης όταν πρόκειται για τον εγκέφαλο "διαμαρτυριών"», σχολιάζει ο αναλυτής, ενώ υπενθυμίζει πως το τμήμα πολιτικών επιστημών του Πανεπιστημίου Ντάκα είναι γεμάτο με καθηγητές που χρηματοδοτούνται από το σκιώδες CMIB.
Το Μπαγκλαντές είναι ένα χρυσό τρόπαιο για τους ηγεμόνες της Δύσης. Η εσωτερική αποσταθεροποίηση σχετίζεται άμεσα με τη Μιανμάρ, τον ανατολικό γείτονα της Ντάκα, και τη σταδιακά ευρύτερη ανατροπή τύπου CIA ενός βασικού διαδρόμου της BRI (Belt and Road Initiative): του διαδρόμου Μπαγκλαντές-Κίνας-Ινδίας-Μιανμάρ (BCIM).
Παράλληλα, θα δημιουργήσει επιπλέον πονοκεφάλους στην Ινδία στον Κόλπο της Βεγγάλης.
Το αμερικανικό γενικό σχέδιο είναι να εξαναγκάσει την Ινδία-μέλος των BRICS να κάνει σοβαρές παραχωρήσεις όσον αφορά την ολοκληρωμένη ενεργειακή/εμπορική/στρατιωτική της σχέση με τη Ρωσία , σημειώνει ο Escobar.
Στη συνέχεια, φυσικά, είναι το Άγιο Δισκοπότηρο: η ίδρυση μιας βάσης του ΝΑΤΟ στο νησί του St. Martin, στην οποία αντιστάθηκε σθεναρά η εκπτωση πρωθυπουργός του Μπαγκλαντές. 
Τούτου λεχθέντος, ήδη από τον Απρίλιο του 2024, η Sheikh Hasina επέκρινε την εξωτερική πολιτική της Ουάσινγκτον υπό το πρόσχημα του «εκδημοκρατισμού» σε χώρες με μουσουλμανική πλειοψηφία.
Τον Μάιο, κατηγόρησε ευθέως τις ΗΠΑ ότι επιδιώκουν να δημιουργήσουν ένα «χριστιανικό κράτος» χωρίζοντας κομμάτια του Μπαγκλαντές και της Μιανμάρ.
Μάλιστα, τον ίδιο μήνα, αποκάλυψε ότι της είχε προσφερθεί μια εύκολη νίκη στις εκλογές που διεξήχθησαν τον περασμένο Ιανουάριο με αντάλλαγμα την άδεια σε μια δυτική δύναμη -δεν την κατονόμασε- να δημιουργήσει μια αεροπορική βάση στο νησί St. Martin του Μπαγκλαντές, στον Κόλπο της Βεγγάλης. Η κυβέρνησή του Μπανγκλαντές, απέρριψε την πρόταση, επιμένοντας στη μακροχρόνια εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της «κακίας προς κανέναν», η οποία αποκλείει την ένταξη σε οποιοδήποτε στρατιωτικό μπλοκ.
Δυτικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του βραχίονα μέσων ενημέρωσης του State Department, «Voice of America», έπαιξαν ενεργά την κίνηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης του Μπαγκλαντές να μποϊκοτάρουν τις εκλογές του Ιανουαρίου, τις οποίες στη συνέχεια σάρωσε το Κόμμα Μεγάλης Συμμαχίας της Sheikh Hasina.
Ο εκπρόσωπος του State Department, κατά συνέπεια, ισχυρίστηκε ότι οι εκλογές δεν ήταν «ελεύθερες ή δίκαιες».
Ενόψει των εκλογών, η Ρωσία κατηγόρησε τον πρεσβευτή των ΗΠΑ για παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις του Μπαγκλαντές, καθώς βοήθησε τις αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις ενώ συναντήθηκε με ηγέτες της αντιπολίτευσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης