Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρόκληση - Η Τσεχία θα αγοράσει πυρομαχικά για την Ουκρανία με κεφάλαια από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Πρόκληση - Η Τσεχία θα αγοράσει πυρομαχικά για την Ουκρανία με κεφάλαια από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Η απόφαση μεταφοράς εσόδων από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για αγορές όπλων ήταν άλλη μια απόδειξη της εμπιστοσύνης των συμμάχων στην Τσεχική Δημοκρατία

Σχετικά Άρθρα
Η Τσεχική Δημοκρατία θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν παγώσει στην ΕΕ ως μέρος της πρωτοβουλίας της να αγοράσει πυρομαχικά για την Ουκρανία, δήλωσε η Jana Černochová, υπουργός Άμυνας της Τσεχίας.
«Μέρος των εσόδων από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στην ΕΕ θα χρησιμοποιηθεί για την προμήθεια πυρομαχικών για την Ουκρανία, τα οποία θα αγοράσει η Τσεχική Δημοκρατία.
Αυτή είναι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε η υπουργός.
Η αξιωματούχος σημείωσε ότι χάρη σε αυτά τα κονδύλια, το σχέδιο πρωτοβουλίας της Τσεχίας θα είναι σε θέση να αγοράσει εκατοντάδες χιλιάδες ακόμη φυσίγγια πυρομαχικών μεγάλου διαμετρήματος, τα οποία χρειάζεται απεγνωσμένα η Ουκρανία.
Τόνισε ότι η απόφαση μεταφοράς εσόδων από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για αγορές όπλων ήταν άλλη μια απόδειξη της εμπιστοσύνης των συμμάχων στην Τσεχική Δημοκρατία και την πρωτοβουλία πυρομαχικών.
«Είναι μια μοναδική ευκαιρία να υποστηρίξουμε την Ουκρανία, να χρησιμοποιήσουμε τους πόρους της Ρωσίας και να σώσουμε τα δημόσια οικονομικά των ευρωπαϊκών χωρών», σημείωσε η υπουργός.

Το έργο και οι εταιρείες

Στο έργο με τον προσωρινό τίτλο Initiative 2025 θα συμμετέχουν πέντε τσέχικες εταιρείες όπλων και προμηθευτές από διάφορες χώρες εκτός ΝΑΤΟ και ΕΕ.
Τον Ιούλιο, ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Jan Lipavský δήλωσε ότι η Τσεχική Δημοκρατία αναζητά κεφάλαια για την αγορά πυρομαχικών για τις ουκρανικές αμυντικές δυνάμεις στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της.
Τα ρωσικά έσοδα θα πρέπει να αποτελέσουν σημαντική πηγή χρηματοδότησης για την πρωτοβουλία, καθώς η εκτιμώμενη αξία των παγωμένων ρωσικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων στην ΕΕ είναι σχεδόν 211 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η ΕΕ, οι χώρες της G7 και η Αυστραλία έχουν παγώσει συνολικά περίπου 260 δισεκατομμύρια ευρώ σε τίτλους και μετρητά.
Ως μέρος της φετινής πρωτοβουλίας, η Τσεχική Δημοκρατία πρόκειται να παρέχει περίπου 50.000 φυσίγγια τον Αύγουστο και 80.000 έως 100.000 τον μήνα από τον Σεπτέμβριο έως το τέλος του έτους.
Συνολικά, η Ουκρανία θα λάβει συνολικά 500.000 γύρους μέχρι το τέλος του έτους.
Ο Lipavský είπε ότι 18 χώρες έχουν ήδη προσχωρήσει στην πρωτοβουλία, εκ των οποίων οι 15 έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους και έχουν συνεισφέρει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης