Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη New York Times: Ο Biden εγκρίνει κρυφό πυρηνικό σχέδιο στο παρά πέντε των εκλογών - Στο στόχαστρο των ΗΠΑ η Κίνα

Αποκάλυψη New York Times: Ο Biden εγκρίνει κρυφό πυρηνικό σχέδιο στο παρά πέντε των εκλογών - Στο στόχαστρο των ΗΠΑ η Κίνα
O Biden έδωσε οδηγίες προετοιμασίας για πιθανές πυρηνικές συγκρούσεις με τη Ρωσία, την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden ενέκρινε τον περασμένο Μάρτιο ένα μυστικό στρατηγικό πυρηνικό σχέδιο των ΗΠΑ που για πρώτη φορά θέτει ως επίσημο στόχο τον περιορισμό της Κίνας, καθώς το πυρηνικό της οπλοστάσιο ισχυροποιείται όλο και περισσότερο, όπως αποκαλύπτουν οι New York Times.
Η έγκριση ενός τέτοιου σχεδίου συνδέεται με συμπεράσματα του Πενταγώνου ότι την επόμενη δεκαετία, τα πυρηνικά αποθέματα της Κίνας θα ανταγωνίζονται σε μέγεθος και ποικιλία με αυτά των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας.
Όπως σημειώθηκε, ο Biden έδωσε επίσης οδηγίες προετοιμασίας για πιθανές πυρηνικές συγκρούσεις με τη Ρωσία, την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα.
Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία Donald έχει εκτιμήσει προσφάτως ότι η Κίνα θα ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως προς τον όγκο του πυρηνικού της οπλοστασίου, ως αποτέλεσμα της αλματώδους προόδου του Πεκίνου στον τομέα των πυρηνικών.
Τον Ιούλιο του 2023, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg εκτίμησε ότι μέχρι το 2035 η Κίνα θα είχε 1.500 πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές, οι οποίοι κάλλιστα μπορούν να απειλήσουν τις ευρωπαϊκές χώρες και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στις 8 Ιουνίου, εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στις Ηνωμένες Πολιτείες τόνισε στο Tass ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υπονομεύουν το καθεστώς του πυρηνικού αφοπλισμού και της μη διάδοσης, παρά το γεγονός ότι διαθέτουν το μεγαλύτερο και πιο προηγμένο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο.

Ανώτατος στρατηγός αποκαλύπτει

«Ο πρόεδρος εξέδωσε πρόσφατα ενημερωμένη καθοδήγηση για την απασχόληση πυρηνικών όπλων για να καταστήσει υπόλογους πολλαπλούς αντιπάλους με πυρηνικά όπλα», είπε ο Vipin Narang, πυρηνικός στρατηγός του MIT που υπηρέτησε στο Πεντάγωνο, νωρίτερα αυτό το μήνα πριν επιστρέψει στον ακαδημαϊκό κόσμο.
«Και συγκεκριμένα», πρόσθεσε, η καθοδήγηση για τα όπλα αντιπροσώπευε «τη σημαντική αύξηση στο μέγεθος και την ποικιλομορφία» του πυρηνικού οπλοστασίου της Κίνας.
Τον Ιούνιο, ο ανώτερος διευθυντής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας για τον έλεγχο των όπλων και τη μη διάδοση, Pranay Vaddi, αναφέρθηκε επίσης στο έγγραφο , το πρώτο που εξέτασε λεπτομερώς εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να απαντήσουν σε πυρηνικές κρίσεις που ξεσπούν ταυτόχρονα ή διαδοχικά, με συνδυασμό πυρηνικών και μη πυρηνικών όπλων.
Η νέα στρατηγική, είπε ο κ. Vaddi, τονίζει «την ανάγκη να αποτραπεί η Ρωσία, η ΛΔΚ και η Βόρεια Κορέα ταυτόχρονα», χρησιμοποιώντας το ακρωνύμιο για τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.
Ήδη, Ρωσία και Κίνα διεξάγουν στρατιωτικές ασκήσεις μαζί .
Οι υπηρεσίες πληροφοριών προσπαθούν να προσδιορίσουν εάν η Ρωσία βοηθά σε αντάλλαγμα τα πυραυλικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας και του Ιράν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης