Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συναγερμός για mpox: Σε καραντίνα πλοίο στην Αργεντινή - Παραλλαγή clade 2 στις Φιλιππίνες, κρούσμα στην Ταϊλάνδη, θάνατος στην Ακτή Ελεφαντοστού

Συναγερμός για mpox: Σε καραντίνα πλοίο στην Αργεντινή - Παραλλαγή clade 2 στις Φιλιππίνες, κρούσμα στην Ταϊλάνδη, θάνατος στην Ακτή Ελεφαντοστού
Οι αρχές της Αργεντινής έθεσαν σε καραντίνα το φορτηγό πλοίο υπό σημαία Λιβερίας, λόγω ύποπτου κρούσματος
Σχετικά Άρθρα
(upd) Συναγερμός έχει σημάνει στον πλανήτη εξαιτίας της εξάπλωσης της νέας παραλλαγής της νόσου mpox -γνωστή παλαιότερα ως ευλογιά των πιθήκων-, με τα κρούσματα να αυξάνονται.
Μάλιστα, εξαιτίας της νέας επιδημίας της mpox στην Αφρική, με επίκεντρο τη ΛΔ Κονγκό, αλλά και μετά την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος στην Ευρώπη και συγκεριμένα, στη Σουηδία με την Clade 1, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε στα μέσα Αυγούστου κατάσταση έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος (PHEIC), το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού, όπως είχε κάνει και το 2022.
Στο μεταξύ, στην Ακτή Ελεφαντοστού (δυτική Αφρική) καταγράφηκαν το προηγούμενο 24ωρο ακόμη 28 επιβεβαιωμένα κρούσματα, εκ των οποίων το ένα θανατηφόρο,  κρούσμα εντοπίστηκε στην Ταϊλάνδη, ενώ στην Αργεντινή μπήκε σε καραντίνα φορτηγό πλοίο στον ποταμό Parana, κοντά στο λιμάνι-κόμβο του εμπορίου σιτηρών Rosario, εξαιτίας ύποπτου κρούσματος της mpox.

Κρούσμα στην Ταϊλάνδη

Κρούσμα της mpox στην Ταϊλάνδη, που όμως ακόμη παραμένει άγνωστο για ποιο στέλεχος του ιού πρόκειται, εντοπίστηκε την Τετάρτη 21/8.
Πρόκειται για Ευρωπαίο που έφτασε την Τρίτη 20/8 στην Ταϊλάνδη, προερχόμενος από αφρικανική χώρα/
Γίνονται εξετάσεις προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για το στέλεχος clade 1b, ενώ ο άνδρας τέθηκε σε καραντίνα σε νοσοκομείο.

Σε καραντίνα πλοίο στην Αργεντινή λόγω ύποπτου κρούσματος

Στη μέση του ποταμού Parana, κοντά στο λιμάνι-κόμβο του εμπορίου σιτηρών Rosario, αγκυροβόλησε φορτηγό πλοίο, καθώς μέλος του πληρώματός του παρουσίασε κύστες στο δέρμα, κυρίως «στο στήθος και στο πρόσωπο».
Οι αρχές της Αργεντινής έθεσαν σε καραντίνα το φορτηγό πλοίο υπό σημαία Λιβερίας, που εκτελούσε δρομολόγιο από την πόλη Santos της Βραζιλίας για να φορτώσει σόγια, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας και ναυτιλιακό οργανισμό της Αργεντινής.
Το μέλος του με κύστες στο δέρμα, ένας υπήκοος Ινδίας, μπήκε σε απομόνωση πάνω στο σκάφος.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής, ενεργοποιήθηκε πρωτόκολλο έκτακτης υγειονομικής ανάγκης και το πλοίο, που κατευθυνόταν στο λιμάνι San Lorenzo, στην επαρχία Santa Fe, αναγκάστηκε να αγκυροβολήσει στη μέση του ποταμού.
Πλέον, στο πλοίο επιβιβάζεται μόνο ιατρικό προσωπικό για όσο παραμένει σε ισχύ το πρωτόκολλο, ενώ όλο το πλήρωμα θα τεθεί σε απομόνωση για γίνουν εξετάσεις και να βγουν τα αποτελέσματα.

Ακτή Ελεφαντοστού: Επιβεβαιώθηκαν 28 κρούσματα - Ένα θανατηφόρο

Συνολικά 28 κρούσματα, εκ των οπίων το ένα θανατηφόρο, κατέγραψαν έως την Τρίτη 20/8 οι αρχές στην Ακτή Ελεφαντοστού, όπως ενημερώθηκε το Γαλλικό Πρακτορείο από το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγιεινής (Institut national de l'hygiène publique, INHP) της χώρας.
Το INHP κατέγραψε ως χθες Τρίτη 20ή Αυγούστου «28 (εργαστηριακά) επιβεβαιωμένα κρούσματα, συμπεριλαμβανομένου ενός θανατηφόρου» στην Abidjan, εξήγησε ο Δρ. Daouda Coulibaly.
Σημειώνεται ότι ο προηγούμενος επίσημος απολογισμός την 1η Αυγούστου, έκανε λόγο για 6 κρούσματα, «μη θανατηφόρα».
«Η κατάσταση δεν είναι αιτία για να κηρύξουμε συναγερμό», έκρινε ο Δρ. Daouda Coulibaly, καθώς «είμαστε στο αρχικό στάδιο επιδημίας, δεν βλέπουμε κάποια μεγάλη έξαρση».
Ωστόσο, «η επιτήρηση ενισχύθηκε» και «πρέπει να σπάσουμε τις αλυσίδες μετάδοσης - να εντοπίζουμε τις επαφές των κρουσμάτων, να τις απομονώνουμε και να τις παρακολουθούμε», πρόσθεσε.
Σημειώνεται ότι τα πρώτα κρούσματα της mpox που εντοπίστηκαν φέτος στην Ακτή Ελεφαντοστού ανταποκρίνονταν στο στέλεχος του ιού που είχε προκαλέσει την προηγούμενη παγκόσμια επιδημία το 2022, το clade 2, ωστόσο «βρίσκονται σε εξέλιξη αναλύσεις» σε εργαστήριο για να εξακριβωθεί αν ισχύει αυτό και στις νέες περιπτώσεις.

Η clade 1b

Την ώρα που καταγράφεται επανεμφάνιση κρουσμάτων της mpox στην Αφρική, νέα παραλλαγή, που μεταδίδεται ευκολότερα και είναι δυνητικά πιο θανάσιμη, η clade 1b, εντοπίστηκε τον Σεπτέμβριο στη ΛΔ Κονγκό, που έχει 16.000 κρούσματα, ανάμεσά τους 548 θανατηφόρα, εάν υπολογιστούν οι μολύνσεις από όλα τα στελέχη του ιού.
Άλλωστε, για πρώτη φορά το 1970, στη ΛΔ Κονγκό εντοπίστηκε ο ιός σε άνθρωπο, που είχε μολυνθεί με τον υπότυπο clade 1.
Επίσης, κρούσματα της clade 1b εντοπίστηκαν σε άλλα κράτη της ανατολικής Αφρικής, αλλά και ένα στην Ευρώπη και συγκεκριμένα, στη Σουηδία.
Σημειώνεται ότι το στέλεχος clade 1, που ευθύνεται για την τρέχουσα επιδημία στην Αφρική, έχει αναφερόμενη θνητότητα 3,6% και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τα παιδιά, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Φιλιππίνες: Με την παραλλαγή clade 2 ο 33χρονος

Στην ήπια παραλλαγή clade 2 και όχι στην δυνητικά πιο θανατηφόρα clade 1b που εξαπλώνεται στην Αφρική, οφείλεται το πρόσφατο κρούσμα της mpox στις Φιλιππίνες, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.
Το κρούσμα «οφειλόταν στο αρχικό στέλεχος» του ιού, που «πιθανόν κυκλοφορούσε στην κοινότητα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Teodoro J. Herbosa , στο τηλεοπτικό δίκτυο ANC.
Σημειώνεται ότι πρόκειται για έναν 33χρονο υπήκοο Φιλιππίνων, χωρίς ιστορικό ταξιδιών εκτός της χώρας, που όπως ανέφερε ο Herbosa, αναρρώνει σε νοσοκομείο, ενώ οι υπόλοιποι 9 ασθενείς στις Φιλιππίνες αποθεραπεύτηκαν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης