Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fitch: Υπερτιμημένα τα ακίνητα στις ΗΠΑ - Θα συνεχίσει η άνοδος εάν μειωθούν τα επιτόκια της Fed

Fitch: Υπερτιμημένα τα ακίνητα στις ΗΠΑ - Θα συνεχίσει η άνοδος εάν μειωθούν τα επιτόκια της Fed
Οι ονομαστικές τιμές των κατοικιών θα αυξηθούν μεταξύ 3% και 5% το 2024
Αν και η πρόσφατη άνοδος στις καταχωρίσεις ακινήτων προσφέρει ένα πρώιμο σημάδι ότι η αγορά διορθώνει, η Fitch σημείωσε ότι εμπόδια στέκονται στο δρόμο για φθηνότερη στέγαση.
«Προκλήσεις όπως τα υψηλά επιτόκια στεγαστικών δανείων και οι αυξημένες τιμές των κατοικιών, που επιδεινώνουν το ζήτημα της οικονομικής προσιτότητας, συνεχίζουν να μετριάζουν τον ρυθμό αυτής της ομαλοποίησης», ανέφερε ο οίκος αξιολόγησης.
Ο Fitch αναμένει ότι οι ονομαστικές τιμές των κατοικιών θα αυξηθούν μεταξύ 3% και 5% το 2024.
Η τελευταία έκθεσή του παρακολούθησε δεδομένα κατά το πρώτο τρίμηνο και διαπίστωσε ότι οι τιμές είχαν ήδη αυξηθεί κατά 1,5%.
Η ανατίμηση των τιμών απλώς θα εντείνει τις πιέσεις όσον αφορά την προσιτότητα στην αγορά.
Σύμφωνα με τη Fitch, το 89% των περιοχών των ΗΠΑ είναι υπερτιμημένες, μια τάση που παραμένει σε μεγάλο βαθμό σταθερή από το τέταρτο τρίμηνο του 2022.
Το ποσοστό αυτό ξεπέρασε το 90% το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους.
Η αμερικανική τιμή κατοικίας υπερτιμήθηκε κατά 11,5% το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με τον Fitch, μια ελαφρά άνοδο από 11,1% του προηγούμενου τριμήνου.
Αυτό οφείλεται στην επιτάχυνση της αύξησης των τιμών, ενώ τα ενοίκια, η ανεργία, τα επιτόκια στεγαστικών δανείων και το εισόδημα παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό σταθερά.
Το 57% των κατοικιών που επηρεάστηκαν ήταν υπερτιμημένα κατά πάνω από 10% ή περισσότερο, πρόσθεσε.
Η μη προσιτή τιμή κράτησε τους υποψήφιους αγοραστές στο περιθώριο αυτό το καλοκαίρι, καθώς η μέση τιμή πώλησης του Ιουνίου εκτινάχθηκε στα 426.900 δολάρια ρεκόρ, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Μεσιτών.
Πολλοί μένουν πίσω μέχρι να πέσουν τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, κάτι που αναμένεται να ακολουθήσει εάν η Federal Reserve μειώσει τα επιτόκια αυτόν τον Σεπτέμβριο.
Το σταθερό επιτόκιο στεγαστικών δανείων 30 ετών μειώθηκε στο 6,49% την περασμένη εβδομάδα, ένα σημαντικό χαμηλό από τα υψηλά του 7% που σημειώθηκαν τον Μάιο.
Ωστόσο, ο Fitch προειδοποίησε προηγουμένως ότι τα χαμηλότερα επιτόκια μπορεί να επιταχύνουν τον ρυθμό ανατίμησης των τιμών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης