Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

«Μαύρη» ανάλυση από Deutsche Bank: Οι 5 λόγοι που έρχεται ακόμα ένα απότομο sell off

«Μαύρη» ανάλυση από Deutsche Bank: Οι 5 λόγοι που έρχεται ακόμα ένα απότομο sell off
Οι αναλυτές της Deutsche Bank προειδοποιούν ότι οι αγορές είναι ευάλωτες σε ένα sell off όπως αυτό στις αρχές του Αυγούστου
Σχετικά Άρθρα
Κάθε άλλο πάρα... αισιόδοξη μία από τις τελευταίες αναλύσεις της Deutsche Bank για τα διεθνή χρηματιστήρια.
Ειδικότερα, η γερμανική τράπεζα προειδοποιεί πως αν και η σεισμική βουτιά των μετοχών στις αρχές Αυγούστου ήταν ένα βραχύβιο φαινόμενο, η αγορά εξακολουθεί να είναι ευάλωτο σε ένα ακόμα απότομο sell off.
Υπενθυμίζεται τα διεθνή χρηματιστήρια βυθίστηκαν νωρίτερα αυτό το μήνα, έπειτα από μια σειρά απογοητευτικών οικονομικών στοιχείων και αδύναμων κερδών των τεχνολογικών εταιρειών. Το κλείσιμο θέσεων στο carry trade επιδείνωσε την κατάσταση. Αν και έκτοτε οι αγορές έχουν ανακάμψει, η Deutsche Bank προειδοποιεί ότι οι καταλύτες πίσω από την υποχώρηση δεν έχουν απαραίτητα εξαφανιστεί. Μάλιστα, οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζες περιγράφουν πέντε βασικούς κινδύνους που παραμένουν και τους οποίους οι επενδυτές θα πρέπει να παρακολουθούν:

Πρώτον, οι αποτιμήσεις των μετοχών εξακολουθούν να βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, με την αγορά να διαπραγματεύεται σε μέτρια υπερτιμημένη περιοχή. Αυτό έκανε κάποιους στη Wall Street ανήσυχους ακόμη και πριν από το sell-off του Αυγούστου και συνεχίζει να αποτελεί σημείο ανησυχίας καθώς οι επενδύσεις συσσωρεύονται.

Δεύτερον, τα οικονομικά στοιχεία παραμένουν ευάλωτα. Ένας από τους λόγους για τους οποίους οι μετοχές υποχώρησαν δραματικά τον Αύγουστο ήταν τα πιο ήπια από το αναμενόμενο στοιχεία για τις μισθοδοσίες, που διέψευσαν τις εκτιμήσεις για 194.000. Σύμφωνα με την Deutsche Bank, αυτό ήταν ένα ανεπιθύμητο σημάδι αδυναμίας, αλλά δεν προμήνυε ύφεση. Κατά συνέπεια, υπάρχουν περιθώρια για ακόμη πιο απογοητευτικά στοιχεία, τα οποία θα μπορούσαν να επιφέρουν μεγαλύτερες συνέπειες στους επενδυτές, αν συνέβαιναν.

Τρίτον, η νομισματική πολιτική γίνεται όλο και πιο σφιχτή σε πραγματικούς όρους, με την Deutsche Bank να σημειώνει ότι το πραγματικό επιτόκιο της Fed έφτασε πρόσφατα στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007.

Τέταρτον, ο Σεπτέμβριος είναι ένας εποχικά κακός μήνας για τις μετοχές τα τελευταία χρόνια. Ο S&P 500 σημειώνει πτώση κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής για τέσσερα συνεχόμενα έτη και σε επτά από τα τελευταία 10. Σύμφωνα με τη γερμανική τράπεζα, ο Σεπτέμβριος ήταν ένας κακός μήνας για το σταθερό εισόδημα, με το παγκόσμιο σύνολο των ομολόγων του Bloomberg, να υποχωρεί κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου των τελευταίων επτά ετών.

Πέμπτον, οι γεωπολιτικές εντάσεις παραμένουν υψηλές. Η Deutsche Bank επισημαίνει ότι οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή συνέβαλαν στο sell off των μετοχών τον Απρίλιο, ενώ οι τιμές πετρελαίου επίσης σημείωσαν τα υψηλά τους επίπεδα για το έτος, την ίδια περίπου περίοδο. Πιο πρόσφατα, σύμφωνα με τους αναλυτές, τον Αύγουστο, το πετρέλαιο σημείωσε τη μεγαλύτερη μονοήμερη άνοδο του για φέτος, λόγω των σεναρίων για περαιτέρω κλιμάκωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης