Τελευταία Νέα
Διεθνή

Trump ή Harris – Τι ψηφίζουν οι «μεγάλοι» της Wall Street, χορός εκατ. στις εκστρατείες

Trump ή Harris – Τι ψηφίζουν οι «μεγάλοι» της Wall Street, χορός εκατ. στις εκστρατείες
Οι υποψήφιοι – Donald Trump και Kamala Harris - βρίσκονται σε αντίθετα άκρα του φάσματος σε πολλά θεμελιώδη ζητήματα
Οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ είναι πάντα σημαντικές, αλλά φέτος το διακύβευμα μπορεί να είναι ιδιαίτερα υψηλό.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι υποψήφιοι – Donald Trump και Kamala Harris - βρίσκονται σε αντίθετα άκρα του φάσματος σε πολλά θεμελιώδη ζητήματα.
Ποιος θα κερδίσει τον Λευκό Οίκο, επομένως, θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες συνέπειες στις ζωές των ανθρώπων και στην οικονομία, εξηγεί ο Richard Haass, πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων.
"Αυτή είναι μια από εκείνες τις σπάνιες εκλογές όπου οι διαφορές μάλλον υπερτερούν των ομοιοτήτων, και γι' αυτό είναι τόσο συνεπείς εκλογές για την αμερικανική δημοκρατία και επίσης στον κόσμο για την αμερικανική εξωτερική πολιτική", δήλωσε ο Haass, ανώτερος σύμβουλος της επενδυτικής τράπεζας Centerview Partners, σε πρόσφατη συνομιλία με την Goldman Sachs.
Για τους τραπεζίτες, τους traders και τα στελέχη της Wall Street, οι εκλογές πρόκειται να επηρεάσουν επίσης τις θέσεις εργασίας και τις επιχειρηματικές προοπτικές τους, από τις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ έως τη ζήτηση για μεγα-συγχωνεύσεις.
Ο πρώην πρόεδρος Trump αναμένεται να είναι καλός για τα κρυπτονομίσματα, για παράδειγμα, αλλά κακός για το εμπόριο με την Κίνα — και η λίστα συνεχίζεται.
Οι δισεκατομμυριούχοι της Wall Street, λοιπόν, βάζουν τα στοιχήματά τους —κυριολεκτικά— συνεισφέροντας χρήματα στους υποψηφίους της επιλογής τους.
Για να δει κανείς σε ποια θέση βρίσκονται οι κορυφαίοι ηγέτες της Wall Street στις φετινές εκλογές, το Business Insider επικαλέστηκε τον ιστότοπο της Ομοσπονδιακής Εκλογικής Επιτροπής για μεμονωμένες δωρεές από ηγέτες της Wall Street μεταξύ 2023 και Ιουλίου 2024.
Τα δεδομένα έδειξαν ότι η υποστήριξη για τον Trump και την Harris ήταν αρκετά ομοιόμορφα κατανεμημένη σε μια σειρά από εταιρείες, από τον κολοσσό ιδιωτικών μετοχών Blackstone μέχρι την επενδυτική τράπεζα Evercore.
Ωστόσο, το BI βρήκε μηδενικές άμεσες δωρεές σε κάθε υποψήφιο από τους επικεφαλής μεγάλων τραπεζών επενδύσεων που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο, συμπεριλαμβανομένων των Goldman Sachs, JPMorgan, Citi, Bank of America και Morgan Stanley.
Η αναζήτηση δεδομένων FEC του BI ενδέχεται να μην περιλαμβάνει ορισμένες δωρεές από τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, επειδή τα νέα δεδομένα ανεβαίνουν κάθε μήνα.
Επίσης, οι δωρεές που έγιναν στην εκστρατεία της Harris πριν από τον Ιούλιο του 2024 ήταν πιθανές δωρεές στην εκστρατεία επανεκλογής του Προέδρου Joe Biden το 2024, καθώς πολλά από τα κεφάλαιά του έχουν μετατραπεί σε Harris.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλές από τις δωρεές στον Harris παρακάτω φαίνεται ότι έγιναν πριν ο Biden αποσύρει την υποψηφιότητά του.
Οι μεγάλες δωρεές

Έχει, λοιπόν, ενδιαφέρον ποιοι μεγιστάνες της Wall Street ψηφίζουν ποιον υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές του 2024.

Roger Altman
Τίτλος: Ιδρυτής και ανώτερος πρόεδρος της επενδυτικής τράπεζας Evercore
Τι έχει πει: Ο Altman, ο οποίος εργαζόταν για το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ υπό τις κυβερνήσεις Carter και Clinton, είπε στο CNBC τον Ιούλιο ότι υποστηρίζει την Harris.
Δωρεές: Τον Μάρτιο, ο Altman δώρισε 100.000 δολ. στο Harris Action Fund και 50.000 δολ. στο ίδιο ταμείο το 2023.
Πέρυσι, δώρισε επίσης 25.000 δολ. στο Harris Victory Fund και 6.600 δολ. στην Harris για Πρόεδρο.

Blair Effron
Τίτλος: Συνεργάτης και συνιδρυτής της Centerview Partners
Τι είπε: Υποστηρικτής της Harris κατά τη διάρκεια της προεδρικής της υποψηφιότητας το 2020, η Effron επαίνεσε την ηγεσία της και την αποκάλεσε την κατάλληλη υποψήφια για τον 21ο αιώνα.
Δωρεές: Τον Μάρτιο, ο Effron δώρισε 100.000 δολ. στο σημερινό Harris Victory Fund.
Ο ιστότοπος της FEC δείχνει επίσης αρκετές δωρεές το 2023, συμπεριλαμβανομένων 55.000 δολ. στο Harris Victory Fund και 6.600 δολ. στην Harris για Πρόεδρο.

Jon Gray
Τίτλος: Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Blackstone
Τι έχει πει: Ο Gray, πρώην υποστηρικτής του Biden, έκανε δωρεά στην εκστρατεία της Harris μετά την αποχώρηση του Biden τον Ιούλιο.
Δωρεές: Ο Gray δώρισε 413.000 δολ. στο Ταμείο Δράσης Harris στα τέλη Ιουλίου, σύμφωνα με ένα άτομο με γνώση της συνεισφοράς.
Έχει επίσης κάνει αρκετές δωρεές στην εκστρατεία του Biden μέσω κεφαλαίων που έκτοτε έχουν μεταφερθεί στη Harris, συμπεριλαμβανομένων 50.000 δολαρίων το 2023 στο Ταμείο Δράσης Harris και 6.600 δολαρίων μέσω δύο δωρεών 3.300 δολαρίων στην Harris για Πρόεδρο.

Ken Griffin
Τίτλος: Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής του hedge fund Citadel και ιδρυτής του διαπραγματευτή Citadel Securities
Τι είπε: Ο Griffin υποστήριξε την αντίπαλο του Trump στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικάνων, Nikki Haley, και πρόσφατα είπε στο Bloomberg ότι θα περίμενε να δει ποιον επέλεξε ο Trump για αντιπρόεδρο πριν αποφασίσει αν θα βάλει τα δισεκατομμύρια του δολάρια πίσω από τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο.
Δωρεές: 0 δολ. στις εκστρατείες του Trump, του Biden ή της Harris από το 2023, σύμφωνα με τον ιστότοπο της FEC.

Marc Lasry
Τίτλος: Πρόεδρος, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής του hedge fund Avenue Capital.
Τι έχει πει: Ο Lasry υποστήριξε τη Harris κατά τη διάρκεια της εκλογής της το 2020.
Δωρεές: Τον Μάρτιο, ο Lasry έδωσε 100.000 δολ. στο Harris Action Fund, μετά από 25.000 δολ. στο ίδιο ταμείο πέρυσι.
Το 2023, δώρισε 6.600 δολ. στην Harris για Πρόεδρο και 15.000 δολ. στο Harris Victory Fund.

Howard Lutnick
Τίτλος: Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Cantor Fitzgerald
Τι είπε: Ο Lutnick, έχειροκρότησε τον Trump στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X για την «υποστηρικτική του στάση για το #Bitcoin» και αποκάλεσε τον πρώην πρόεδρο «υπέροχο φίλο και σπουδαίο άνθρωπο».
Δωρεές: Τον Απρίλιο, ο Lutnick δώρισε 413.000 δολάρια στην Επιτροπή Trump 47.

Omeed Malik
Τίτλος: Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της εμπορικής τράπεζας Farvahar Partners
Τι είπε: Ο Omeed ανέφερε τις οικονομικές πολιτικές του Trump και αυτό που θεωρεί ως όπλο του κράτους δικαίου στην αριστερά.
Δωρεές: Τον Μάρτιο, ο Malik συνεισέφερε 6.600 δολ. στον Donald J. Trump για την President 2024 Inc. μέσω 2 δωρεών 3.300 δολ..
Συνεισέφερε 31.600 δολάρια στην Επιτροπή Trump 47 σε δύο δωρεές φέτος.

Peter May
Τίτλος: Πρόεδρος και ιδρυτικός εταίρος της Trian Fund Management
Τι είπε: Ο May φαίνεται να έχει αφήσει τα χρήματά του να μιλήσουν.
Δωρεές: Ο May δώρισε 25.000 δολ. τον Ιούνιο στο Harris Victory Fund και 6.600 δολ. μέσω δύο δωρεών 3.300 δολ. στον Harris για Πρόεδρο.

Robert Mercer
Τίτλος: Πρώην Διευθύνων Σύμβουλος του hedge fund Renaissance Technologies
Τι είπε: Ο Robert Mercer ήταν μεγάλος υποστηρικτής του Trump το 2016 και φέρεται να έπαιξε ρόλο στο να μπει στον Λευκό Οίκο ο Steve Bannon, ο πρώην επικεφαλής του Breitbart News, του οποίου ανήκε μέρος ο Mercer.
Δωρεές: Τον Μάρτιο, η Mercer δώρισε δολ.814.399 στην Επιτροπή Trump 47 και δολ.6.600 στον Donald J. Trump για τον Πρόεδρο του 2024 μέσω δύο δωρεών δολ.3.300.

John Paulson
Τίτλος: Ιδρυτής της Paulson & Co., ενός hedge fund που έγινε οικογενειακό γραφείο
Τι είπε: Ο Paulson είπε ότι υποστηρίζει τις πολιτικές του Trump για την ενέργεια, την ασφάλεια των συνόρων και το εμπόριο.
Έχει πραγματοποιήσει αρκετούς εράνους για τον Trump και ο πρώην πρόεδρος έχει επικαλεστεί το όνομά του ως πιθανός υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ.
Δωρεές: Ο Paulson έχει κάνει πολλές δωρεές σε Trump PACs όλα αυτά τα χρόνια, συμπεριλαμβανομένων 806.300 δολ. στην Επιτροπή Trump 47 τον Μάρτιο.

Nelson Peltz
Τίτλος: Ιδρυτικός εταίρος του hedge fund Trian Partners
Τι είπε: Ο Peltz αποκήρυξε τον Trump μετά τις ταραχές της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, αλλά είπε στους Financial Times τον Μάρτιο ότι πιθανότατα θα τον ξαναψήφιζε, επικαλούμενος την ικανότητα του Biden για το αξίωμα.
Δωρεές: 0 δολ. στις εκστρατείες του Trump ή της Harris από το 2023, σύμφωνα με τον ιστότοπο της FEC.

Peter Orszag
Τίτλος: Διευθύνων Σύμβουλος της επενδυτικής τράπεζας Lazard
Τι έχει πει: Ο Orszag, πρώην διευθυντής του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού των ΗΠΑ υπό τον Πρόεδρο Barack Obama, είπε στο CNBC τον Ιούλιο ότι υποστηρίζει την Harris.
Δωρεές: Τον Ιούνιο, ο Orszag δώρισε 100.000 δολ. μέσω δύο δωρεών 50.000 δολ. στο Harris Victory Fund και 6.600 δολ. μέσω δύο δωρεών δολ.3.300 στην Harris για Πρόεδρο.

Steve Schwarzman
Τίτλος: Ο πρόεδρος ιδρυτής του κολοσσού ιδιωτικών μετοχών Blackstone
Τι έχει πει: Ο Schwarzman τον Μάιο εξέδωσε μια δήλωση που έβαλε το βάρος του πίσω από τον Trump.
Στη δήλωση, ο Schwarzman ανέφερε τη «δραματική άνοδο του αντισημιτισμού», καθώς και την οικονομία, τη μετανάστευση και άλλες πολιτικές που «οδηγούν τη χώρα σε λάθος κατεύθυνση».
Δωρεές: Τον Μάιο, ο Schwarzman δώρισε 419.600 δολ. στην Επιτροπή Trump 47 και 6.600 δολ. στον Donald J. Trump για την President 2024 Inc. μέσω δύο δωρεών δολ.3.300.

Paul Singer
Τίτλος: Ιδρυτής, πρόεδρος, συν-διευθύνων σύμβουλος και συνδιευθυντής της Elliott Management
Τι είπε: Ο Singer ήταν μεγάλος δωρητής στην αντίπαλό του Trump, Νίκι Χέιλι και επέκρινε την εμπορική πολιτική του Trump, αλλά φέρεται να συναντήθηκε με τον Trump το καλοκαίρι για να συζητήσουν μια πιθανή δωρεά.
Δωρεές: Τον Ιούνιο, ο Paul Singer δώρισε 419.600 δολάρια στην Επιτροπή Trump 47.

Joan Solotar
Τίτλος: Ο παγκόσμιος επικεφαλής λύσεων ιδιωτικού πλούτου της Blackstone
Τι είπε: Ο Solotar φαίνεται να άφησε τα χρήματά της να μιλήσουν.
Δωρεές: 25.000 δολ. τον Μάιο σε αυτό που είναι τώρα το Harris Action Fund, 6.600 δολ. μέσω δύο δωρεών 3.300 δολ. τον Μάιο στην Harris για Πρόεδρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης