Τελευταία Νέα
Gun Room

Το νέο CZ P09 «Nocturrne» κυριαρχεί στο σκοτάδι

tags :
Το νέο CZ P09 «Nocturrne» κυριαρχεί στο σκοτάδι
Το 70% των ένοπλων συμπλοκών συμβαίνουν υπό συνθήκες χαμηλού φωτισμού
Τα πιστόλια των 9mm εμπίπτουν σε δύο γενικές κατηγορίες ως προς τη λειτουργία και το υλικό κατασκευής.
Το αρχέτυπο του αμυντικού πιστολιού οπως πχ. το CZ75 είναι ένα ατσάλινο όπλο με εξωτερική σφύρα και μηχανισμό σκανδάλης που επιτρέπει την επιλογή βολής από διπλή ή μονή ενέργεια. Δίνει έμφαση στην ασφάλεια, καθώς ο χειριστής μπορεί να κλειδώνει τη σκανδάλη, αλλά ζυγίζει περισσότερο και θεωρείται “ξεπερασμένο” γιατί δεν υποστηρίζει ηλεκτρονικά σκόπευτρα red dot, δεν έχει ράγες για φακούς/λέηζερ και δε δέχεται σιγαστήρες.
Στον αντίποδα υπάρχουν όλα τα “πολυμερικά” πιστόλια. Φτιαγμένα σε ένα ελαφρό σασί από ενισχυμένο πλαστικό, στερούνται κάποιου μοχλού εξωτερικής ασφάλειας και βασίζονται μόνο σε μια “παθητική” διάταξη για να μην εκπυρσοκροτήσουν τυχαία από πτώση. Προσφέρουν χαμηλότερο κόστος, μικρότερο βάρος και τώρα πλέον ενσωματώνουν ευκολίες όπως η τοποθέτηση οπτικών, ράγες picatinny και πολύ συχνά έχουν “πολυμορφικές” λαβές που προσαρμόζονται στα μέτρα του χρήστη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το μπέστ σέλερ CZ P10.
cz2.JPG
Η Μέση Οδός

Αλλά δε χρειάζεται να υπάρχουν “δύο στρατόπεδα” και η CZ το αποδεικνύει λανσάροντας την 3η γενιά του Ρ09. Υπάρχουν δύο εκδόσεις F(Full) και C(Compact).
Πρόκειται γιατο ίδιο σχέδιο με δύο μεγέθη λαβής και\ χωρητικότητα 15 και 19 φυσιγγίων αντιστοίχως. Τι είναι τόσο μοναδικό σχετικά με αυτά τα όπλα; Κατά τη γνώμη μας, ο επιτυχημένος συγκερασμός των καλύτερων στοιχείων από τα σύγχρονα πιστόλια και διανθισμένος με κάποιες έξτρα επιλογές.
Η “καρδιά” του Ρ09 είναι ο μηχανισμός σκανδάλης “ΩΜΕΓΑ” που προέρχεται από το CZ75. Επιτρέπει τη πρώτη βολή από διπλή ενέργεια με έλξη περίπου 4- 4,5 κιλών. Έτσι είναι ασφαλές για μεταφορά με φυσίγγιο στη θαλάμη και άμεση βολή χωρίς περαιτέρω χειρισμούς. Οι επόμενες βολές γίνονται από “μονή ενέργεια”, δηλαδή με υψωμένη τη σφύρα βραχύτερη διαδρομή της σκανδάλης και μέσο βάρος έλξης 1,7 κιλά. Αυτό σημαίνει δυνατότητα για καλύτερη ευστοχία.
Ο μηχανισμός συνδυάζεται με ένα πολυμερικό σκελετό που καταλήγει σε βάρος 740 γραμμαρίων για το Compact ή 890 για το μεγαλύτεο F.
Αντίθετα από τα συνήθη πολυμερικά πιστόλια, ο χειριστής του Ρ09 μπορεί να επιλέξει με ποιά μέθοδο θέλει να μεταφέρει το όπλο του (με κατεβασμένη σφύρα, ή οπλισμένο και ασφαλισμένο). Αυτό δίνει ένα παραπάνω επίπεδο ελέγχου.
cz3_1.JPG
Επιλογών συνέχεια

Το 70% των ένοπλων συμπλοκών συμβαίνον υπό συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Αυτό είναι το προνομιακό περιβάλλον του αναβαθμισμένου Ρ09 “Nocturne” (Νυχτερινό). Εξ ού και τα νέα μεταλλικά σκοπευτικά με ενθέματα τριτίου που λάμπουν στο σκοτάδι επιτρέποντας ακριβή στόχευση. Είναι αρκετά ογκώδη ωστέ να εξέχουν μέσα στο οπτικό πεδίο του red dot και ανθεκτικά σε πτώσεις και χτυπήματα. Σε περίπτωση ανάγκης ο χειριστής μπορεί να τα πιέσει κόντρα σε μια σκληρή επιφάνεια για να οπλίσει το κλείστρο. Μια πλάκα που συγκρατείται από δυο βίδες καλύπτει τη βάση για το ηλεκτρονικό στόχαστρο, το οποίο αναμένεται να είναι το πρωτεύον σύστημα. Δέχεται δεκάδες red dot (Shield RMS, Leupold, Sig Romeo, Holosun) χωρίς να εμποδίζεται από το μεταλλικό κλισιοσκόπιο.
Οι κάνες έρχονται με δύο επιλογές. Υπάρχει μια βραχύτερη για απόκρυψη (95mm) και μία μήκουε 115mm με ενσωματωμένη αναμονή για σιγαστήρα (Supressor Ready). Οι τρείς από τις τέσσερις εκδόσεις του Ρ09 έρχονται από
το εργοστάσιο με τη δεύτερη.
Ο πολυμερικός σκελετός έχει δεχτεί νέα επεξεργασία στην επιφάνεια για βελτιωμένη πρόσφυση κατά τη βολή. Η λαβή είναι από τις λεπτότερες που υπάρχουν σε πολύσφαιρο πιστόλι και δέχεται ενθέματα στη ράχη για εξατομικευμένη προσαρμογή. Τα χειριστήρια είναι επανασχεδιασμένα για καλύτερη εργονομία και σύμφωνα με τη CZ μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στα παλιότερης γενιάς όπλα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι μοχλοί ασφάλειας είναι αμφιδέξιοι, ενώ το κουμπί απελευθέρωσης του γεμιστήρα μπορέι να αντιστραφεί για χρήση από αριστερόχειρες.
Το σπουδαιότερο όμως χαρακτηριστικό του P09 είναι η δυνατότητα αλλαγής από αμφιδέξιο μηχανισμό ασφάλειας (που κλειδώνει τη σφύρα) σε αμφιδέξιο “αφοπλιστήρα” (decocker). Μέσω ενός κιτ που έρχεται στη συσκευασία του Ρ09. ο χρήστης μπορεί -με βασικά εργαλεία και απλές οδηγίες- να αλλάζει τη διαμόρφωση της σκανδάλης ανάλογα με τις ανάγκες του. Αυτή και μόνη η διαφορά δίνει ελευθερία επιλογών που κανένα άλλο πιστόλι δεν έχει σήμερα.
cz4_1.JPG
Φτιαγμένο για οπλοφορία

To P09 Nocturne κληρονομεί από το CZ75 και τη σχεδίαση του κλείστρου που κινείται πάνω σε ράγες εντός του σκελετού, αντί για γύρω από αυτών. Η μέθοδος αυτή επιτρέπει τη χαμηλότερη τοποθέτηση της κάνη μέσα στον
κορμό και κοντινότερα στον άξονα της παλάμης του χειριστή. Έτσι έχουμε ευθύγραμμη ανάκρουση και λιγότερη ανύψωση της κάνης. Σε συνδυασμό με το μικρότερου προφίλ κλείστρο που έχει πολυγωνικό αντί τετράγωνο σχήμα, το P09 είναι ίσως το ευκολότερο πιστόλι της κατηγορίας για απόκρυψη μέσα από τη ζώνη του χρήστη.
Οι μικρές λεπτομέρειες, όπως ο μεταλλικός ενδείκτης θαλάμης που εξέχει όταν υπάρχει φυσίγγιο στη θαλάμη ή ο κρίκος στη βάση της λαβής, ώστε το όπλο να δένεται και να μη χαθεί σε μία πτώση, δείχνουν τη μελέτη που προηγήθηκε. Σε ένα κόσμο που όλα τα πιστόλια τείνουν να γίνουν ομοιόμορφα, το P09 όχι διαφέρει απλά , αλλά μάλλον είναι καλύτερο. Θα το ονομάζαμε “όπλο του σκεπτόμενου ανθρώπου”. Γιατί οι δυνατότητες που προσφέρει πρέπει να εξερευνηθούν πριν μπορέσουμε να τις εκμεταλλευτούμε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης