Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα σε ΕΕ: Άδικοι οι δασμοί σε κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα - Θα λάβουμε μέτρα

Κίνα σε ΕΕ: Άδικοι οι δασμοί σε κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα - Θα λάβουμε μέτρα
Την Τρίτη, η Κομισιόν μείωσε τους δασμούς σε ορισμένους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων που εισάγουν αυτοκίνητα στην ΕΕ από την Κίνα
Σχετικά Άρθρα
Επίθεση κατά της ΕΕ για τους δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων εξαπέλυσε, η Κίνα.
Ειδικότερα, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Πεκίνο, ότι εξακολουθεί αν πιστεύει ότι η έρευνα της ΕΕ σχετικά με τις επιδοτήσεις της Κίνας για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της έχουν καταλήξει σε «προκαθορισμένα συμπεράσματα» προσθέτοντας ότι το μπλοκ προωθεί τον αθέμιτο ανταγωνισμό.
«Η Κίνα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να υπερασπιστεί αποφασιστικά τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των κινεζικών εταιρειών» δήλωσε ο εκπρόσωπος ο Κινέζος αξιωματούχος.

Οι δασμοί της ΕΕ

Την Τρίτη, η Κομισιόν μείωσε τους δασμούς σε ορισμένους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων που εισάγουν αυτοκίνητα στην ΕΕ από την Κίνα.
Επίσης, καθόρισε τους δασμούς στην Tesla, την κατασκευάστρια εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων του Elon Musk, στο 9%, κάτω από το 20,8% που αναμενόταν προηγουμένως.
Οι δασμοί αυτοί έρχονται να προστεθούν στους υφιστάμενους δασμούς της ΕΕ ύψους 10% για τα ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρία που εισάγονται στην περιοχή από την Κίνα.
Παράλληλα, η Κομισιόν μείωσε τους δασμούς σε διάφορους κινεζικούς κατασκευαστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων, συμπεριλαμβανομένων των BYD, SAIC και Geely.
Οι δασμοί, που ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά από την ΕΕ τον Ιούνιο, έρχονται ως απάντηση στις ανησυχίες του μπλοκ ότι οι γενναιόδωρες επιδοτήσεις της κινεζικής βιομηχανίας ηλεκτρικών οχημάτων στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό στην Ευρώπη.
Σε απάντηση στην κίνηση αυτή, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου δήλωσε ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Κίνας παρείχαν «δεκάδες χιλιάδες σελίδες νομικών εγγράφων και αποδεικτικού υλικού με διάφορα μέσα, όπως η υποβολή ερωτηματολογίων, γραπτών σχολίων και δηλώσεων ακρόασης».
Αυτά τα έγγραφα, δήλωσε το υπουργείο, «έχουν υπερασπιστεί συνολικά και βαθιά τις παράλογες και μη συμμορφούμενες πρακτικές της ΕΕ» και τόνισαν πώς οι δασμοί της ΕΕ «θα διαταράξουν τη σταθερότητα της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού της αυτοκινητοβιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ».
Η τελική απόφαση της ΕΕ, δήλωσε το Υπουργείο, «δεν απορρόφησε πλήρως τις απόψεις της Κίνας» και «βασίστηκε στα “γεγονότα” που προσδιόρισε μονομερώς η ΕΕ, αντί για τα γεγονότα που αναγνωρίστηκαν και από τα δύο μέρη».
«Η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά και ανησυχεί έντονα για αυτό», δήλωσε το Υπουργείο. Πρόσθεσε ότι ελπίζει να επιλύσει τυχόν εμπορικές διαφορές με την ΕΕ και να λάβει πρακτικά μέτρα για να αποφευχθεί η κλιμάκωση των εμπορικών προστριβών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης