Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η Scope προειδοποιεί για τις αυξημένες εταιρικές χρεοκοπίες στην Ευρώπη το 2024

Η Scope προειδοποιεί για τις αυξημένες εταιρικές χρεοκοπίες στην Ευρώπη το 2024
Οι εταιρείες μη επενδυτικής βαθμίδας επηρεάζονται δυσανάλογα
Οι εταιρικές χρεοκοπίες σε όλη την Ευρώπη θα συνεχίσουν να αυξάνονται τους επόμενους μήνες πριν σταθεροποιηθούν γύρω στο τέλος του 2024, καθώς οι συνθήκες χρηματοδότησης αναμένεται να χαλαρώσουν λόγω ισχυρότερης οικονομικής ανάπτυξης και της υποχώρησης του πληθωρισμού, εκτιμά σε έκθεσή της η Scope Ratings.
Ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης υπογραμμίζει οι γεωπολιτικές εντάσεις, η υποτονική οικονομική ανάπτυξη, η απουσία μεγαλύτερων κρατικών προγραμμάτων στήριξης θα πιέσουν τις εταιρείες τους επόμενους μήνες.
«Η αξιολόγησή μας για περίπου 300 εταιρείες δείχνει συνεχή πίεση και αυξημένο κίνδυνο αθέτησης πληρωμών, με αρνητικές ενέργειες αξιολόγησης (σσ: πιστοληπτικής ικανότητας) να επηρεάζουν περίπου το 25% του χαρτοφυλακίου εταιρικών ομολόγων το πρώτο εξάμηνο του 2024, αντικατοπτρίζοντας τις τάσεις από το οικονομικό έτος 2023», σχολιάζει ο Sebastian Zank, αναλυτής της Scope. «Επιπλέον, έχουμε καταγράψει τρεις επιλεκτικές χρεοκοπίες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου», συμπληρώνει.
Σημειωτέον, οι εταιρείες μη επενδυτικής βαθμίδας επηρεάζονται δυσανάλογα, με περίπου το 40% να αντιμετωπίζει ενέργειες αρνητικής αξιολόγησης και το 20% να διατηρεί αρνητική προοπτική (outlook). Αντίθετα, οι εταιρείες επενδυτικής βαθμίδας έχουν δει μια πιο ευνοϊκή τάση, με τις ενέργειες θετικής αξιολόγησης να ξεπερνούν τις αρνητικές και μόνο το 10% των αξιολογήσεων να έχουν αρνητικό outlook.
«Πολλές εταιρείες προσαρμόζονται με επιτυχία στο απαιτητικό περιβάλλον, με προγράμματα εξοικονόμησης κόστους να αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς». «Η τελευταία έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον τραπεζικό δανεισμό δείχνει επίσης χαλάρωση των πιέσεων για αυστηροποίηση των προτύπων δανεισμού, παρέχοντας κάποια ανακούφιση στις επιχειρήσεις», αναφέρει ο κ. Zank.

Καταγραφή_214.JPG

2_553.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης