Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιεροσόλυμα: Το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο θα καταβάλει εκατοντάδες εκατομμύρια σέκελ στις αρχές - Τι συνέβη

Ιεροσόλυμα: Το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο θα καταβάλει εκατοντάδες εκατομμύρια σέκελ στις αρχές - Τι συνέβη
Το Πατριαρχείο άσκησε έφεση κατά της εισφοράς υποστηρίζοντας η έκταση μισθώθηκε το 1951 από το JNF για 99 χρόνια
Το Εβραϊκό Εθνικό Ταμείο (JNF) εξαναγκάζεται, μαζί με την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία, να πληρώσει εισφορές βελτίωσης εκατοντάδων εκατομμυρίων σέκελ για γη του Πατριαρχείου στην Ιερουσαλήμ.
Η επιβολή των εισφορών ακολουθεί σχετική απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων για την Πολεοδομία και την Οικοδόμηση της Περιφέρειας Ιερουσαλήμ.
Επισημαίνεται ότι το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων έχει 130 στρέμματα γης στην Ιερουσαλήμ, σε μερικές από τις πιο ακριβές περιοχές της πόλης, όπως η Ταμπίγιε.
Το μεγαλύτερο μέρος της γης είναι οικοδομημένο και περιλαμβάνει πάνω από 100 διαμερίσματα καθώς και δημόσια ιδρύματα, γραφεία και ξενοδοχεία.
Το 2016, η γη πωλήθηκε σε μια ομάδα επενδυτών με την ονομασία Nayot, η οποία το 2023 την πούλησε στην Extell, που ελέγχεται από τον Αμερικανοεβραίο επιχειρηματία ακινήτων Gary Barnett.

Έφεση από το Πατριαρχείο: «Ευθύνη του Εβραϊκού Εθνικού Ταμείου τα σχέδια»

Με την πάροδο του χρόνου, η Τοπική Επιτροπή Σχεδιασμού και Κατασκευών της Ιερουσαλήμ ενέκρινε διάφορα σχέδια που βελτίωσαν τα ακίνητα και αύξησαν την αξία τους.
Δεδομένου ότι τα περισσότερα από αυτά τα σχέδια έγιναν όταν ιδιοκτήτης της γης ήταν το Ελληνικό Πατριαρχείο, ο Δήμος Ιεροσολύμων υπέβαλε στον Πατριάρχη μια σειρά από απαιτήσεις πληρωμής για σχέδια, ορισμένα από τα οποία είχαν εγκριθεί πριν από 30 χρόνια.
Το Πατριαρχείο άσκησε έφεση κατά της εισφοράς υποστηρίζοντας η έκταση μισθώθηκε το 1951 από το JNF για 99 χρόνια, η εισφορά θα έπρεπε να επιβληθεί στο JNF-KKL και όχι στο Πατριαρχείο.
Η Επιτροπή Εφέσεων Τοπικού Σχεδιασμού και Κατασκευών της Ιερουσαλήμ έκρινε τελικά ότι και τα δύο μέρη οφείλουν να καταβάλουν εισφορές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης