Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σοκ από ΗΠΑ: Η Ουκρανία για να στηρίξει την εισβολή στο Kursk, έμεινε αμυντικά γυμνή – Η Ρωσία τη χτυπά με πρωτοφανή ένταση

Σοκ από ΗΠΑ: Η Ουκρανία για να στηρίξει την εισβολή στο Kursk, έμεινε αμυντικά γυμνή –  Η Ρωσία τη χτυπά με πρωτοφανή ένταση
Η Ουκρανία απέτυχε σε όλους τους στρατηγικούς στόχους που είχε θέσει με την εισβολή στο Kursk, εκτιμά ο σύμβουλος του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Dick Cheney - Ενισχύονται στη Ρωσία οι φωνές για αλλαγή στρατηγικής και μετάβαση από τον πόλεμο φθοράς στα ισοπεδωτικά χτυπήματα    
Η επίθεση στο Kursk διαψεύδει τις ελπίδες, που μπορεί να έτρεφαν οι Αμερικανοί για μία ραγδαία αλλαγή και ένα σημείο καμπής στον πόλεμο της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας.
Οι Ουκρανοί για να ενισχύσουν την εισβολή στο Kursk έχουν μεταφέρει τα ελάχιστα μέσα αεράμυνας, που διέθεταν στη Ρωσία, με αποτέλεσμα να δέχονται συντριπτικά χτυπήματα στο έδαφός τους.
Η ουκρανική επίθεση αρχικά φάνηκε να αιφνιδιάζει τους Ρώσους, που αναγκάστηκαν να εκκενώσουν 200.000 πολίτες.
Αυτή η αρχική επιτυχία δημιούργησε έναν εντυπωσιακό όγκο αισιόδοξων προσεγγίσεων στη Δύση, που θεώρησε ότι οι ουκρανικές πολιορκημένες δυνάμεις είναι σε θέση να αναλάβουν την πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης.

Η Ρωσία δεν μετακίνησε στρατό από την Ουκρανία για την εισβολή

«Ωστόσο, για να αλλάξει η πορεία του πολέμου, η Ουκρανία θα πρέπει είτε να εκτρέψει σημαντικό αριθμό ρωσικών δυνάμεων από τις μάχες στο έδαφός της, να καταλάβει ή να καταστρέψει στρατηγικά σημαντικούς στόχους εντός της Ρωσίας ή να διατηρήσει μακροπρόθεσμα εδάφη, κάτι που θα μπορούσε να γίνει διαπραγματευτικό στοιχείο» επισημαίνει σε άρθρο του στο Responsible Statecraft o πρώην αναλυτής της CIA και σύμβουλος του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Dick Cheney, George Beebe.
«Τίποτα από αυτά δεν φαίνεται πιθανό.
Μέχρι στιγμής, ο ρωσικός στρατός δεν έχει μετακινήσει μεγάλο αριθμό στρατευμάτων στο Kursk από τα κύρια μέτωπα στο Donbass, Zaporozhye και Kharkiv.
Αντίθετα, βασίστηκε σε σημαντικό αριθμό εφεδρειών μάχης που δεν είχε στείλει στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με αεροπορικές επιδρομές σε ουκρανικά τεθωρακισμένα, συγκεντρώσεις στρατευμάτων, αποθήκες καυσίμων και γραμμές ανεφοδιασμού.
Αυτό ουσιαστικά εμπόδισε το Κίεβο να εκτρέψει το ήδη εκτεταμένο ανθρώπινο δυναμικό του από τις πρώτες γραμμές στην Ουκρανία για να ενισχύσει την αρχική του επιτυχία στο Kursk, παρατηρεί ο Beebe.
ukraine_army_1.JPG


Η Ουκρανία μετέφερε όλα τα μέσα αεράμυνας που διέθετε, έμεινε γυμνή στα ρωσικά χτυπήματα

Για να παράσχει κάλυψη για την εισβολή, η Ουκρανία μετακίνησε μέσα αεράμυνας προς τα σύνορα με τη Ρωσία, αλλά αυτό εξέθεσε τις θέσεις της σε καταστροφικά ρωσικά πλήγματα, συνεχίζει ο γεωπολιτικός αναλυτής.
«Ως αποτέλεσμα, οι γρήγορες πρώιμες προόδοι της Ουκρανίας έχουν επιβραδυνθεί σημαντικά, εγείροντας ζωηρές αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητά της να κρατήσει τα κατεχόμενα εδάφη για μεγάλο χρονικό διάστημα», επισημαίνει ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Στρατηγική αποτυχία με τον πυρηνικό σταθμό του Kursk

«Αν η Ουκρανία είχε καταφέρει να καταλάβει τον πυρηνικό σταθμό του Kursk, έναν από τους μεγαλύτερους στη Ρωσία, η διαπραγματευτική ισχύς της απέναντι στο Κρεμλίνο θα μπορούσε να είχε αυξηθεί αρκετά», σημειώνει ο Αμερικανός αναλυτής.
«Ο ρωσικός στρατός θα είχε πιεστεί σκληρά για να εκδιώξει τις ουκρανικές δυνάμεις που κρατούσαν το εργοστάσιο χωρίς να καταστρέψουν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις ενώ οι Ουκρανοί κατακτητές θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιήσει την απειλή της απελευθέρωσης ραδιενέργειας ως μοχλό επί των απαιτήσεων του Putin σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις», επισημαίνει ο Beebe.
Ωστόσο, οι ουκρανικές δυνάμεις απέτυχαν στην επίτευξη αυτού του στόχου και έχουν ελάχιστες προοπτικές να τον επιτύχουν τώρα που η Ρωσία έχει κινητοποιήσει δυνάμεις που υπερασπίζονται το εργοστάσιο.
kursk_7.jpg
Πιο ισχυρός παρά ποτέ ο Putin

Εάν η εισβολή στο Kursk είχε σκοπό να φέρει σε δύσκολη θέση τον Putin και να αυξήσει την πολιτική πίεση στο εσωτερικό της Ρωσίας για τον τερματισμό του πολέμου, είναι επίσης ένας στόχος που έχει χαθεί.
Οι προηγούμενες αποτυχίες στο πεδίο της μάχης της Ρωσίας, όπως οι αναγκαστικές αποχωρήσεις από το Κίεβο, την Kherson και το Kharkiv, είχαν μικρό αντίκτυπο στις δημοσκοπήσεις για τον Putin.
Ο Ρώσος πρόεδρος αναμφισβήτητα βγήκε ενισχυμένος από την καταστολή της εξέγερσης της στρατιωτικής εταιρείας Wagner το 2023, την πιο ενοχλητική εξέλιξη που έχει αντιμετωπίσει από τότε που ξεκίνησε την ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία.
Η ρωσική τηλεοπτική κάλυψη της ουκρανικής εισβολής υποδηλώνει ότι το Κρεμλίνο είναι βέβαιο ότι μπορεί να αποκρούσει, ακόμη και να εκμεταλλευτεί την ουκρανική επίθεση.
Αρχικά υπογραμμίζει τις ανθρωπιστικές προσπάθειες για υποστήριξη και μετεγκατάσταση πληγέντων αμάχων και στη συνέχεια επικεντρώνεται τις τελευταίες ημέρες σε επιτυχημένες ρωσικές αντεπιθέσεις στις δυνάμεις και τις γραμμές ανεφοδιασμού της Ουκρανίας.
russian_army_1.jpg


Ίσως ο Putin αλλάξει στρατηγική και από τη φθορά πάει στην ισοπέδωση της Ουκρανίας

Οι τηλεοπτικές εικόνες των βρετανικών και γερμανικών τανκς που προελαύνουν στο Kursk, όπου ο Σοβιετικός Κόκκινος Στρατός έδωσε τη μεγαλύτερη μάχη με τανκς στην ιστορία ενάντια στους Ναζί εισβολείς, πυροδοτούν πατριωτικά συναισθήματα στη Ρωσία και ενισχύουν τα επιχειρήματα του Putin ότι το ΝΑΤΟ ενορχηστρώνει και επιτρέπει τις ουκρανικές επιθέσεις.
Πράγματι, αντί να δημιουργεί πιέσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας για τον τερματισμό του πολέμου, τo Kursk ενισχύει τις φωνές εκείνες στη Μόσχα που ζητούν από τον Putin να ξεδιπλώσει την τεράστια στρατιωτική βεντάλια της Ρωσίας πάνω από την Ουκρανία.
Ίσως η ουκρανική επίθεση πείσει τον Putin να παραμερίσει τη στρατηγική της φθοράς, υπέρ ενός αποφασιστικού και συντριπτικού χτυπήματος στην Ουκρανία, εκτιμά ο Beebe.

iskander_4.jpg

Ενισχύονται στις ΗΠΑ οι φωνές κατά του Zelensky

Και αν ο Λευκός Οίκος τελικά δεν ψεύδεται ότι η Ουκρανία εξαπέλυσε τις επιθέσεις στο Kursk χωρίς τις ευλογίες των ΗΠΑ, η εισβολή μπορεί να ενισχύσει εκείνους στην Ουάσινγκτον που υποστηρίζουν ότι είναι ασύνετο να παρέχονται όπλα μεγάλης εμβέλειας στο καθεστώς Zelensky που είναι επιρρεπές στην απερισκεψία.
Πριν από περισσότερα από 20 χρόνια, ο Αμερικανός στρατηγός David Petreus είπε μετά την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ: «Πείτε μου πώς θα τελειώσει αυτό;».

Η πτώση των Ουκρανών σε δύο μέτωπα, ταυτόχρονα

Στρατιωτικοί αναλυτές παρατηρούν ότι ήδη οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αρχίσει να απωθούν τους Ουκρανούς από το Kursk.
Μάλιστα οι Ουκρανοί απωθούνται έχοντας ταυτόχρονα τρομακτικές απώλειες άνω των 4.400 στρατιωτών και άνω των 450 τεθωρακισμένων.
Ωστόσο επειδή υπάρχουν ακόμη ουκρανικές δυνάμεις σε αρκετούς οικισμούς, η επιχείρηση εκκαθάρισης θα πάρει σημαντικό χρονικό διάστημα, ίσως και δύο με τρεις μήνες.
Σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές, η εκκαθάριση των Ουκρανών μπορεί να συμπέσει με την τελική πτώση και την παράδοση άνευ όρων της Ουκρανίας.
hazards.JPG


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης