Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ακυβέρνητες ... ΗΠΑ προκαλούν χάος στη Μέση Ανατολή - O Blinken ανακοινώνει συμφωνία με τη Hamas, o Netanyahu διαψεύδει

Οι ακυβέρνητες ... ΗΠΑ προκαλούν χάος στη Μέση Ανατολή - O Blinken ανακοινώνει συμφωνία με τη Hamas, o Netanyahu διαψεύδει
Η απόλυτη σύγχυση και το κενό εξουσίας στις ΗΠΑ αφήνουν τον Netanyahu να δρα ανεξέλεγτος
Μιλώντας στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα 19/8 μετά τη συνάντησή του με τον Benjamin Netanyahu, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken, ανακοίνωσε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αποδέχτηκε την πρόταση των ΗΠΑ για «ανταλλαγή ομήρων με κατάπαυση του πυρός».
Ωστόσο, οι Ισραηλινές αρχές δεν έχουν σχολιάσει την εξέλιξη, ενώ η Hamas κατηγόρησε το Τελ Αβίβ ότι προσπαθεί να σαμποτάρει τη συμφωνία με νέους απαράδεκτους όρους.
Τι κρύβεται πίσω από αυτή τη σύγχυση;
«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα πρόθυμη να ανακοινώσει μια συμφωνία, λόγω τόσο διπλωματικών όσο και εσωτερικών πιέσεων,» δήλωσε ο Δρ. Imad Salamey, επίκουρος καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Λιβάνου, σχολιάζοντας γιατί οι Ισραηλινές αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει την ετοιμότητα του Τελ Αβίβ να αποδεχτεί την «πρόταση γεφύρωσης» που ανακοίνωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.
«Η κυβέρνηση Biden βλέπει την επιτυχία μιας τέτοιας συμφωνίας ως πιθανό διπλωματικό θρίαμβο, που θα μπορούσε να ενισχύσει τη θέση της ενόψει των επερχόμενων εκλογών,» εξήγησε ο Salamey.
Αντιθέτως, «η Ισραηλινή κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίζει σημαντικές εσωτερικές προκλήσεις σχετικά με τη συμφωνία,» πρόσθεσε ο αναλυτής.
«Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Netanyahu είναι βαθιά διχασμένη, και οποιαδήποτε επίσημη επιβεβαίωση θα μπορούσε να επιδεινώσει αυτούς τους διχασμούς, οδηγώντας πιθανώς σε παραιτήσεις ή ακόμα και στην κατάρρευση του συνασπισμού.
Έτσι, ενώ οι ΗΠΑ επιθυμούν να δημοσιοποιήσουν την πρόοδο, το Ισραήλ μπορεί να είναι πιο επιφυλακτικό, ζυγίζοντας τις εσωτερικές συνέπειες οποιασδήποτε δημόσιας αναγνώρισης της συμφωνίας.»
Η δημόσια ανακοίνωση του Blinken «θα μπορούσε επίσης να ερμηνευτεί ως στρατηγική κίνηση για να ασκήσει δημόσια πίεση στο Ισραήλ,» σύμφωνα με τον επιστήμονα.
«Η πίεση εξυπηρετεί πολλούς σκοπούς: προωθεί τα διπλωματικά συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή, ενισχύει την εικόνα των ΗΠΑ ως παγκόσμιου ηγέτη και εξασφαλίζει εσωτερική υποστήριξη, παρουσιάζοντας τον ενεργό ρόλο της κυβέρνησης,» πρόσθεσε ο Salamey.

O Netanyahu δεν ενδιαφέρεται για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός

Ωστόσο, οι αναφορές στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης υποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να συμφωνήσει με την ανακοίνωση που έγινε από τις ΗΠΑ και «τουλάχιστον στο Ισραήλ, είναι σαφές σε όλους ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία,» δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik ο παρατηρητής διεθνών υποθέσεων με έδρα το Τελ Αβίβ, Δρ. Simon Tsipis.
«Ο Netanyahu άρχισε να αναφέρεται στο γεγονός ότι το σημείο της συμφωνίας που δεν του ταιριάζει είναι η απαίτηση της Hamas να αποσύρει το Ισραήλ τα στρατεύματά του από το διάδομο της Philadeplhi» εξήγησε ο διεθνολόγος, αναφερόμενος στην απροθυμία του Τελ Αβίβ να εγκαταλείψει την περιοχή των συνόρων για να αποτρέψει την επανέναρξη του λαθρεμπορίου όπλων.
«Αλλά, κατά την άποψή μου, αυτό είναι απλώς μια δικαιολογία για το γεγονός ότι ο Netanyahu δεν ενδιαφέρεται να κάνει καμία συμφωνία με τη Hamas, ανεξαρτήτως περιεχομένου,» σημείωσε ο παρατηρητής.
Ο Tsipis υπενθύμισε ότι για τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, η σύγκρουση στη Γάζα δεν είναι απλώς ζήτημα πολιτικής επιβίωσης της κυβέρνησής του, αλλά και προσωπικής ελευθερίας, δεδομένων των πολλαπλών ποινικών ερευνών που εκκρεμούν εναντίον του στο Ισραήλ, οι οποίες θα επαναληφθούν αναπόφευκτα αν η σύγκρουση καταλήξει σε ειρηνική λύση.
«Επιπλέον, γίνεται ολοένα και πιο σαφές στους ανθρώπους των οποίων οι συγγενείς και οι φίλοι κρατούνται όμηροι από τη Hamas ότι πρακτικά δεν έχει μείνει κανένας ζωντανός.
Χθες, έξι σοροί ομήρων βρέθηκαν σε ένα από τα τούνελ.
Εάν παλαιότερα, πριν από μερικούς μήνες, υπήρχαν υποθέσεις ότι περισσότεροι από 220 άνθρωποι κρατούνταν εκεί, τώρα υπολογίζεται ότι δεν έχουν μείνει περισσότεροι από 100 ζωντανοί. Οι υπόλοιποι είναι νεκροί και η πίεση πάνω στον Νetanyahu αυξάνεται.
Προσπαθεί να απαλύνει την πολιτική πίεση που συσσωρεύεται μέσα στην Ισραηλινή κοινωνία, δείχνοντας ότι δεν υπάρχουν άλλοι ζωντανοί όμηροι,» ανέφερε ο Tsipis.

Απόλυτη σύγχυση και κενό εξουσίας στις ΗΠΑ

Όσον αφορά τις ΗΠΑ και την βιαστική ανακοίνωση του Blinken για τη συμφωνία, ο Tsipis εκτιμάει ότι αυτό συνδέεται με το γεγονός ότι η κυβέρνηση Biden λειτουργεί πλέον αυτοματοποιημένα, αφού ο πρόεδρος ανακοίνωσε ότι δεν θα επιδιώξει άλλη θητεία και οι Δημοκρατικοί άρχισαν να προετοιμάζουν την Αντιπρόεδρο Harris για να αναλάβει τα ηνία.
«Οι εναπομείναντες αυτοί μήνες πριν από τις εκλογές συνοδεύονται από πλήρη σύγχυση, και αυτό φυσικά αντανακλάται στις δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων. Η αμερικανική πλευρά είναι τώρα εντελώς ανενεργή και δεν έχει ουσιαστικά καμία επιρροή, και αυτό είναι αισθητό και στο Ισραήλ,» είπε ο Τσίπις.
«Δεν υπάρχει πίεση από τις ΗΠΑ, επειδή δεν υπάρχει κανείς για να ασκήσει αυτή την πίεση, επειδή, ακόμη και αν οι ΗΠΑ δεν βρίσκονται ακόμα σε κατάσταση αναρχίας, είναι σε μεταβατική περίοδο και έχουν κάτι σαν προσωρινή κυβέρνηση.»
«Η κυβέρνηση Netanyahu και ο ίδιος προσωπικά έχουν αφεθεί να λειτουργούν ελεύθερα και αυθαίρετα. Δεν εξαρτώνται από κανέναν και δεν υπάρχει πίεση πάνω τους από κανέναν. Αυτή είναι μια επικίνδυνη κατάσταση, γιατί, όπως ανέφερα παραπάνω, ο κύριος στόχος του Netanyahu είναι η επιβίωσή του – η πολιτική επιβίωση και η παραμονή του έξω από τη φυλακή. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε στρατιωτική κλιμάκωση, και στην πραγματικότητα, είμαστε ήδη στο κατώφλι μιας κλιμάκωσης και ενός πολέμου με τον Λίβανο,» προειδοποίησε ο Tsipis, αναφερόμενος στην έντονη ανταλλαγή πυρών στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου τις τελευταίες ημέρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης