Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Fatih Terim στη δίκη για απάτη μεγατόνων: Δεν πίεσα κανέναν ποδοσφαιριστή να επενδύσει χρήματα - Δεν ήλεγχα τι υπέγραφα

Ο Fatih Terim στη δίκη για απάτη μεγατόνων: Δεν πίεσα κανέναν ποδοσφαιριστή να επενδύσει χρήματα - Δεν ήλεγχα τι υπέγραφα
Πρόκειται για το λεγόμενο «Fatih Terim Fund», ένα σύστημα «πυραμίδας», με πρωταγωνίστρια τη διευθύντρια του καταστήματος μιας τράπεζας δίπλα στο γήπεδο της Γαλατασαράι.
Σχετικά Άρθρα
Ο πρώην προπονητής του Παναθηναϊκού Fatih Terim τοποθετήθηκε για πρώτη φορά, στην πολύκροτη δίκη για το σκάνδαλο με τις απάτες - μαμούθ στην Τουρκία, όπου έπεσαν θύματα διάσημες προσωπικότητες από τον χώρο του ποδοσφαίρου.
Ο Τούρκος τεχνικός αρνήθηκε - όπως αναμένονταν - την όποια εμπλοκή επιρρίπτοντας αποκλειστικά την ευθύνη στην εμπλεκόμενη τράπεζα και την διευθύντρια της για το αποκαλούμενο ως «Fatih Terim Fund».
Η δίκη έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον του κοινού, με αναφορές των διεθνών μέσων ενημέρωσης να κάνουν λόγο για ένα παράνομο δίκτυο με φερόμενο ως επικεφαλής τον Terim, γράφει η hurriyet.
Το δίκτυο φέρεται να ενθάρρυνε άλλους, συμπεριλαμβανομένων των διάσημων ποδοσφαιριστών Arda Turan και Fernando Muslera, να επενδύσουν στο fund.
Όπως απεδείχθη ωστόσο, επρόκειτο περί απάτης τύπου πυραμίδας (ponzi) και οι ποδοσφαιριστές έχασαν μάλιστα εκατομμύρια δολάρια.
Ο Terim αποκάλυψε ότι δεν μετέφερε κεφάλαια στο δίκτυο, προσθέτοντας ότι ανακάλυψε ότι 3 εκατομμύρια δολάρια, που φυλάσσονταν σε επενδυτικό λογαριασμό στην τράπεζα, είχαν χαθεί.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η Seçil Erzan, πρώην διευθύντρια υποκαταστήματος στην Denizbank, ήταν πίσω από την ενορχήστρωση ενός σχεδίου που εξαπάτησε 21 άτομα, με παράνομο κέρδος ύψους περίπου 44 εκατομμυρίων δολαρίων.
Το σχέδιο υποσχόταν σημαντικές αποδόσεις από ένα υποτιθέμενο «μυστικό ειδικό ταμείο».

Αρνείται τα πάντα ο Terim 

Στην πολυαναμενόμενη κατάθεση του στο δικαστήριο της νοτιοδυτικής επαρχίας Μούγλα, ο Terim ξεκαθάρισε ότι ενώ είχε μιλήσει για την Erzan στο περιβάλλον του παρουσιάζοντας την ως μια καλή τραπεζίτη, ποτέ δεν πίεσε κανέναν ποδοσφαιριστή να επενδύσει χρήματα στο fund.
Ο Terim κατηγόρησε την τράπεζα και την διευθύντρια της, Erzan, ότι εκμεταλλεύτηκαν τη φήμη και τους οικονομικούς του πόρους, για δικό τους κέρδος.
«Η Seçil Erzan ερχόταν μερικές φορές στις Εκπαιδευτικές Εγκαταστάσεις της Florya μπροστά σε όλους, ή μερικές φορές στο σπίτι μου, και με έβαζε να υπογράψω διάφορα έγγραφα.
Ποτέ δεν ένιωσα την ανάγκη να εξετάσω εξονυχιστικά τα χαρτιά και τα υπέγραφα χωρίς δισταγμό».
305661_1.jpg
Το χρονικό 

Ο ερχομός του Terrim στην Ελλάδα τον Ιανουάριο 2024, όπως έγραφε αποκλειστικά το BN, είχε συμπέσει χρονικά με μια περίοδο που στη γείτονα ήταν σε εξέλιξη μεγάλη δικαστική έρευνα για την οικονομική απάτη.
(σ.σ. Η πυραμίδα επενδυτών αποτελεί ένα παράνομο επενδυτικό σχήμα που περιλαμβάνει την πληρωμή απόδοσης σε επενδυτές από τα χρήματα που πληρώνονται από μεταγενέστερους επενδυτές, αντί από τα καθαρά κέρδη που συγκεντρώνονται από πραγματικές πωλήσεις.
Ο όρος Σχήμα Ponzi αναφέρεται στον Charlez Ponzi).

Το σκάνδαλο, που αναφέρεται ως «Fatih Terim Fund», αφορά καταγγελίες για δόλιο επενδυτικό σχήμα που ενορχηστρώθηκε από τη Seçil Erzan, πρώην διευθύντρια υποκαταστήματος της Denizbank Levent.

Το σκάνδαλο...

Εrzan, που διαχειριζόταν τις οικονομικές συναλλαγές του Terim, φέρεται να προσείλκυσε επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων πρώην αστέρων του ποδοσφαίρου όπως ο Arda Turan και ο Selçuk İnan, με υποσχέσεις για αστρονομικά υψηλές αποδόσεις, έως και 40% τον μήνα, εκμεταλλευόμενη τα διαπιστευτήρια του Terim για να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους.
Ωστόσο, στα θύματα δόθηκαν κάτι περισσότερο από χειρόγραφες σημειώσεις ή απλά χαρτιά ως αποδείξεις των επενδύσεών τους - κάτι πολύ μακριά από τις συνήθεις τραπεζικές πρακτικές.
Παρά το σκάνδαλο που πήρε το όνομά του και την εμπλοκή μελών της οικογένειάς του αλλά και στενών συνεργατών του, ο Terim δεν συμμετείχε στη δίκη που ξεκίνησε στις 20 Νοεμβρίου και επανεκκινείται την Παρασκευή 2 Ιανουαρίου.
Σημειώνεται πως ούτε ο Terim ούτε ο διευθύνων σύμβουλος της Denizbank Hakan Ateş συμπεριλαμβάνονται στο κατηγορητήριο, παρότι τα ονόματά τους χρησιμοποιήθηκαν για τη διευκόλυνση της εικαζόμενης απάτης.
Ενώ η Erzan παραδέχτηκε ότι γνώριζε τον πρώην προπονητή του ΠΑΟ και διαχειριζόταν τις οικονομικές του συναλλαγές, αρνήθηκε οποιαδήποτε αδικοπραγία στις συναλλαγές τους.
Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι ενώ η Erzan έκανε μερικές πληρωμές σε ορισμένους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων σημαίνων επιχειρήσεων με επιρροή, δεν κατάφερε να αποδώσει τις υποσχεθείσες αποδόσεις ή να επιστρέψει το κεφάλαιο στα περισσότερα θύματα.

Η εμπλοκή του Fatih Terim προέκυψε στο δικαστήριο από την Erzan, όταν κατέθεσε ότι ο Τούρκος τεχνικός τής εμπιστεύτηκε χρήματα το 2020, αλλά έναν χρόνο αργότερα πήγαν στο σπίτι της δύο άτομα και της τοποθέτησαν δύο σφαίρες μπροστά της. 
Πρόσφατα, ο δημοσιογράφος Φατίχ Αλταϊλί αποκάλυψε μια άλλη παράμετρο, καθώς ο δικηγόρος του ήταν αρραβωνιασμένος με την Erzan ενώ στην υπόθεση εμφανίζεται αναμεμειγμένος και ο γαμπρός του.
Τα φερόμενα θύματα, συμπεριλαμβανομένων των πρώην αστέρων του ποδοσφαίρου όπως ο Arda Turan και ο Selçuk İnan, φέρεται να δεν είχαν τίποτα πιο ουσιαστικό από χειρόγραφες σημειώσεις ή απλά χαρτιά ως απόδειξη των επενδύσεών τους, κάτι που αποκλίνει από την τυπική τραπεζική πρακτική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης