Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Υπό αμφισβήτηση η βιωσιμότητα του ράλι στις αγορές - Goldman Sachs: Τα hedge funds παραμένουν μακριά από τις μετοχές

Υπό αμφισβήτηση η βιωσιμότητα του ράλι στις αγορές - Goldman Sachs: Τα hedge funds παραμένουν μακριά από τις μετοχές
Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την ανάλυση της Goldman Sachs, τα hedge funds πωλούν μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ενώ επενδύουν σε μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης
Σχετικά Άρθρα
Μακριά από τις μετοχές παραμένουν τα hedge funds, αποφεύγοντας τις επενδύσεις παρά το ράλι που ακολούθησε το sell off που προκλήθηκε από το κλείσιμο των θέσεων στο carry trade. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν αναλυτές της Goldman Sachs τονίζοντας ότι τα hedge funds βρίσκονται τώρα σε πορεία καθαρής πώλησης διεθνών μετοχών με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Μάρτιο του 2022, όταν οι αγορές επλήγησαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Παρά την ανάκαμψη της αγοράς, οι δείκτες ακαθάριστης και καθαρής μόχλευσης έχουν μειωθεί μέχρι στιγμής τον Αύγουστο, γεγονός που υποδηλώνει μικρή ανάκαμψη της διάθεσης για ανάληψη κινδύνου μετά το μεγάλο επεισόδιο αποεπένδυσης τον Ιούλιο», αναφέρουν σε ενημερωτικό τους σημείωμα οι αναλυτές της Goldman Sachs, με επικεφαλής τον Vincent Lin.
Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, το sell off οδηγείται σε μεγάλο βαθμό από κλείσιμο short θέσεων στις ΗΠΑ και long θέσεων στον υπόλοιπο κόσμο, σε κινήσεις που έχουν δει καθαρές πωλήσεις τόσο μεμονωμένων μετοχών όσο και μακροοικονομικών προϊόντων κατά τη διάρκεια του μήνα που έληξε στις 21 Αυγούστου.

Επιφυλακτικότητα για το ράλι

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Erlen Capital Management, Bruno Schneller, διευκρίνισε μιλώντας στο MarketWatch ότι «ενώ υπάρχει αισιοδοξία στην ευρύτερη αγορά... τα hedge funds εμφανίζονται επιφυλακτικά ως προς τη βιωσιμότητα του ράλι [και] παραμένουν επιφυλακτικά ως προς τις πιθανές αντιξοότητες».
Σύμφωνα με τον ίδιο, παρά τη «συνεχιζόμενη εισροή χρημάτων στις αμερικανικές μετοχές, ιδίως από θεσμικούς επενδυτές», τα hedge funds φαίνεται τώρα να «αντισταθμίζουν τους καθοδικούς κινδύνους και να διατηρούν μια επιφυλακτική προσέγγιση έως ότου υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια στα τοπία της οικονομίας και της αγοράς».
Η Βόρεια Αμερική ήταν η περιοχή με τις περισσότερες καθαρές πωλήσεις παγκοσμίως σε μηνιαία βάση, λόγω των short πωλήσεων. Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την ανάλυση της Goldman Sachs, τα hedge funds πωλούν μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ενώ επενδύουν σε μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, η ενέργεια, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και τα ακίνητα ήταν οι πιο καθαρά αγορασμένοι τομείς, σε μια ένδειξη ότι τα hedge funds στρέφονται όλο και περισσότερο προς μετοχές με υψηλά μερίσματα.

Ανησυχία για τον αντίκτυπο από τις μειώσεις επιτοκίων

Ο Schneller από την Erlen Capital Management εξήγησε ότι η επιφυλακτική προσέγγιση, που ακολουθούν τα hedge funds, θα μπορούσε να αντανακλά τις ανησυχίες για τον αντίκτυπο των πολλαπλών μειώσεων των επιτοκίων της Fed κατά τους επόμενους 12 μήνες. Ο ίδιος σημείωσε ότι ο VVIX, που μετρά τη μεταβλητότητα του VIX, παραμένει αυξημένος, υποδεικνύοντας υψηλές προσδοκίες μεταβλητότητας, καθώς επισήμανε επίσης αυξημένα επίπεδα μεταβλητότητας στις αγορές ομολόγων και στις αγορές συναλλάγματος.
«Τα hedge funds μπορεί να φοβούνται ότι η αισιοδοξία της αγοράς είναι πρόωρη ή ότι οι οικονομικές συνθήκες θα μπορούσαν να επιδεινωθούν προτού τεθούν σε ισχύ αυτές οι μειώσεις των επιτοκίων, οδηγώντας ενδεχομένως σε νέα ύφεση», δήλωσε ο Schneller.
Η αναπτυγμένη αγορά της Ασίας ήταν η δεύτερη περιοχή με τις περισσότερες πωλήσεις παγκοσμίως, ως αποτέλεσμα του μεγαλύτερου sell off 10 ημερών των ιαπωνικών μετοχών εδώ και περισσότερα από πέντε χρόνια, ως απάντηση στην εκκαθάριση του carry trade του γεν νωρίτερα αυτό το μήνα.
Οι περιοχές των αναδυόμενων αγορών της Ασίας και της Ευρώπης είχαν επίσης καθαρές πωλήσεις, σε κινήσεις που οφείλονται σε σημαντικές διαγραφές κινδύνου στην Κίνα, τη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν, καθώς και σε μέτριες καθαρές πωλήσεις θέσεων αγοράς στην Ευρώπη.
«Ενώ η επιφανειακή αισιοδοξία στην αγορά θα μπορούσε να υποδηλώνει ένα ισχυρό ράλι, η υποκείμενη πίεση της αγοράς και η μεταβλητότητα διατηρούν τα hedge funds επιφυλακτικά», δήλωσε ο Schneller.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης