Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden ενέκρινε τον περασμένο Μάρτιο ένα μυστικό στρατηγικό πυρηνικό σχέδιο των ΗΠΑ που για πρώτη φορά θέτει ως επίσημο στόχο τον περιορισμό της Κίνας, καθώς το πυρηνικό της οπλοστάσιο ισχυροποιείται όλο και περισσότερο, όπως αποκαλύπτουν οι New York Times
Η αναβαθμισμένη στρατηγική περιλαμβάνει επίσης τον περιορισμό του μαχητικού δυναμικού όχι μόνο της Ρωσίας, αλλά και της Κίνας, με το Πεντάγωνο να επιστρέφει στην ανάπτυξη έργων που κάποτε εγκατέλειψαν...
Το προκλητικό σχέδιο Biden
«Τώρα βρισκόμαστε σε μια νέα πυρηνική εποχή», δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας για θέματα Διαστημικής Πολιτικής Vipin Narang.
Η παύση στον πυρηνικό ανταγωνισμό πλησιάζει στο τέλος της και πρέπει να προετοιμαστούμε για την κλιμάκωση.
Η Συνθήκη για τη μείωση των στρατηγικών όπλων (START III, ή START), που υπεγράφη από τους Ρώσους και Αμερικανούς το 2010, εξακολουθεί να ισχύει.
Η Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή τον Φεβρουάριο του 2023, αλλά δεν αποχώρησε από αυτήν.
Πριν επιστρέψει στη συζήτηση, η Μόσχα θέλει να καταλάβει τι διεκδικούν, εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες, πυρηνικές δυνάμεις όπως η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία και πώς θα ληφθεί υπόψη το συνολικό οπλοστάσιο του ΝΑΤΟ.
Επισήμως, η Ουάσιγκτον ελπίζει ότι το New START θα παραταθεί, αλλά ετοιμάζεται να δημιουργήσει γρήγορα τα οπλοστάσια του.
«Εάν ο Πρόεδρος αποφασίσει με τη λήξη της Συνθήκης Νέας START τον Φεβρουάριο του 2026 ότι πρέπει να αυξήσουμε τον αριθμό των αναπτυσσόμενων δυνάμεων, πρέπει να εφαρμόσουμε αυτή την απόφαση σχετικά γρήγορα», εξηγεί το Πεντάγωνο. Και έχουν ήδη κάνει περαιτέρω βήματα....
Απειλές της Ουάσιγκτον
«Δεν έχουμε δει τα πυρηνικά όπλα να διαδραματίζουν τόσο εξέχοντα ρόλο στις διεθνείς σχέσεις μετά τον Ψυχρό Πόλεμο», λέει ο Wilfred Wang, διευθυντής του προγράμματος του Ινστιτούτου Ερευνών Ειρήνης της Στοκχόλμης (SIPRI) για τα όπλα μαζικής καταστροφής.
Το 1986, το πυρηνικό οπλοστάσιο παγκοσμίως ξεπέρασε τις 70 χιλιάδες κεφαλές.
Σύμφωνα με το SIPRI, τώρα υπάρχουν λίγο παραπάνω από 12 χιλιάδες.
Η Ρωσία διαθέτει 5580, οι ΗΠΑ έχουν 5044.
Η ΛΔΚ έχει 500.
Ο συνολικός αριθμός των Αμερικανών συμμάχων είναι περίπου ο ίδιος: 225 για τη Μεγάλη Βρετανία, 290 για τη Γαλλία. Ωστόσο, αυτό δεν ταιριάζει στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη στρατηγική, προτεραιότητα στην αναμέτρηση έχουν για πρώτη φορά οι Κινέζοι. Το Πεντάγωνο πιστεύει ότι μέχρι το 2030 το Πεκίνο θα λάβει τουλάχιστον χίλιες κεφαλές και έως το 2035 - 1.500.
Όλα είναι καινούργια...
Το 2009, ο πρόεδρος Obama μίλησε για την ελπίδα ενός «κόσμου χωρίς πυρηνικά όπλα». Ο Biden φάνηκε να ακολουθεί την ίδια γραμμή, περιορίζοντας ορισμένα έργα που εγκρίθηκαν υπό την κυβέρνηση Trump
Έτσι, το 2018 πρότειναν ένα έργο τακτικών πυραύλων κρουζ με πυρηνική κεφαλή SLCM-N για εκτόξευση από πλοία ή υποβρύχια.
Υπό τον Biden, το πρόγραμμα θεωρήθηκε δαπανηρό και «επιβλαβές», εστιάζοντας στον εκσυγχρονισμό των διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων και στην ενημέρωση φορέων όπως υποβρύχια και βομβαρδιστικά.
Ωστόσο, πέρυσι το Κογκρέσο ενέκρινε τη χρηματοδότηση του έργου, εκτιμώντας τον προϋπολογισμό για την περίοδο 2023-2032 σε δέκα δισεκατομμύρια δολάρια.
Είναι αλήθεια ότι το Πεντάγωνο ήταν υποχρεωμένο να μην δημιουργήσει το SLCM-N από την αρχή, αλλά να προσαρμόσει τα υπάρχοντα ή αναπτυσσόμενα όπλα.
Για παράδειγμα, όπως ο εκτοξευόμενος πύραυλος κρουζ AGM-181 LRSO ή οι τελευταίες εκδόσεις του Tomahawk.
Τον Ιούλιο, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ανέθεσε σύμβαση στην Systems Planning and Analysis (SPA) για 24,9 εκατομμύρια δολάρια.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν χρησιμοποιούν επί του παρόντος πυρηνικούς πυραύλους κρουζ στο ναυτικό τους. Προηγουμένως, αυτά τοποθετούνταν σε επιθετικά υποβρύχια.
Ο George Bush ο πρεσβύτερος, στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου, τους εγκατέλειψε και το 2013 ο Obama τους απομάκρυνε τελικά από την υπηρεσία.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας, οι SLCM-N είναι σε θέση να διαδραματίσουν υποστηρικτικό ρόλο σε μια παγκόσμια σύγκρουση. Συγκεκριμένα, θα απελευθερώσουν βαλλιστικούς πυραύλους για να χτυπήσουν μεγαλύτερο αριθμό στρατηγικών στόχων. Θα μείωναν επίσης την πιθανότητα ένας αντίπαλος να μπερδέψει ένα περιορισμένο χτύπημα με μια πλήρους κλίμακας πυρηνική επίθεση.
Ο πύραυλος κρουζ θα μπορούσε να είναι το πρώτο νέο πυρηνικό όπλο των ΗΠΑ από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Τα στρατεύματα το αναμένουν μέχρι το 2034.
Η αποκάλυψη των New York Times
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden ενέκρινε τον περασμένο Μάρτιο ένα μυστικό στρατηγικό πυρηνικό σχέδιο των ΗΠΑ που για πρώτη φορά θέτει ως επίσημο στόχο τον περιορισμό της Κίνας, καθώς το πυρηνικό της οπλοστάσιο ισχυροποιείται όλο και περισσότερο, όπως αποκαλύπτουν οι New York Times.
Η έγκριση ενός τέτοιου σχεδίου συνδέεται με συμπεράσματα του Πενταγώνου ότι την επόμενη δεκαετία, τα πυρηνικά αποθέματα της Κίνας θα ανταγωνίζονται σε μέγεθος και ποικιλία με αυτά των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας.
Όπως σημειώθηκε, ο Biden έδωσε επίσης οδηγίες προετοιμασίας για πιθανές πυρηνικές συγκρούσεις με τη Ρωσία, την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα.
Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία Donald έχει εκτιμήσει προσφάτως ότι η Κίνα θα ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως προς τον όγκο του πυρηνικού της οπλοστασίου, ως αποτέλεσμα της αλματώδους προόδου του Πεκίνου στον τομέα των πυρηνικών.
Τον Ιούλιο του 2023, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg εκτίμησε ότι μέχρι το 2035 η Κίνα θα είχε 1.500 πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές, οι οποίοι κάλλιστα μπορούν να απειλήσουν τις ευρωπαϊκές χώρες και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στις 8 Ιουνίου, εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στις Ηνωμένες Πολιτείες τόνισε στο Tass ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υπονομεύουν το καθεστώς του πυρηνικού αφοπλισμού και της μη διάδοσης, παρά το γεγονός ότι διαθέτουν το μεγαλύτερο και πιο προηγμένο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο.
Ανώτατος στρατηγός αποκαλύπτει
«Ο πρόεδρος εξέδωσε πρόσφατα ενημερωμένη καθοδήγηση για την απασχόληση πυρηνικών όπλων για να καταστήσει υπόλογους πολλαπλούς αντιπάλους με πυρηνικά όπλα», είπε ο Vipin Narang, πυρηνικός στρατηγός του MIT που υπηρέτησε στο Πεντάγωνο, νωρίτερα αυτό το μήνα πριν επιστρέψει στον ακαδημαϊκό κόσμο.
«Και συγκεκριμένα», πρόσθεσε, η καθοδήγηση για τα όπλα αντιπροσώπευε «τη σημαντική αύξηση στο μέγεθος και την ποικιλομορφία» του πυρηνικού οπλοστασίου της Κίνας.
Τον Ιούνιο, ο ανώτερος διευθυντής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας για τον έλεγχο των όπλων και τη μη διάδοση, Pranay Vaddi, αναφέρθηκε επίσης στο έγγραφο , το πρώτο που εξέτασε λεπτομερώς εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να απαντήσουν σε πυρηνικές κρίσεις που ξεσπούν ταυτόχρονα ή διαδοχικά, με συνδυασμό πυρηνικών και μη πυρηνικών όπλων.
Η νέα στρατηγική, είπε ο κ. Vaddi, τονίζει «την ανάγκη να αποτραπεί η Ρωσία, η ΛΔΚ και η Βόρεια Κορέα ταυτόχρονα», χρησιμοποιώντας το ακρωνύμιο για τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.
Ήδη, Ρωσία και Κίνα διεξάγουν στρατιωτικές ασκήσεις μαζί .
Οι υπηρεσίες πληροφοριών προσπαθούν να προσδιορίσουν εάν η Ρωσία βοηθά σε αντάλλαγμα τα πυραυλικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας και του Ιράν.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών