Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Ίσα δικαιώματα για τη θρησκεία» - Διαμαρτυρία στην Πολωνία κατά της μείωσης των θρησκευτικών στα σχολεία, αποδοκιμασίες για Duda

«Ίσα δικαιώματα για τη θρησκεία» - Διαμαρτυρία στην Πολωνία κατά της μείωσης των θρησκευτικών  στα σχολεία, αποδοκιμασίες για Duda

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό με συνθήματα όπως «Σταματήστε τις διακρίσεις κατά των πιστών»

Εκατοντάδες πιστοί συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Κάστρου στη Βαρσοβία την Τετάρτη (21/8/2024) για να διαμαρτυρηθούν για τις αλλαγές στα θρησκευτικά μαθήματα στα σχολεία, με τους διαδηλωτές να προειδοποιούν ότι αυτές οι νέες πολιτικές θα μπορούσαν να καταργήσουν σταδιακά τα μαθήματα θρησκείας και ηθικής μέσω αυτού που αποκαλούν «μέθοδο της κερκόπορτας».
Η διαμαρτυρία, υπό την ηγεσία του Συνδέσμου Λαϊκών Κατηχητικών, οργανώθηκε ως απάντηση στην απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να μειώσει τον αριθμό των ωρών θρησκευτικής εκπαίδευσης στα πολωνικά σχολεία.
Η ομάδα προτρέπει επίσης τον Πρόεδρο Andrzej Duda να παραπέμψει την απόφαση του υπουργείου, που εκδόθηκε από την υπουργό Barbara Nowacka, στο Συνταγματικό Δικαστήριο για αναθεώρηση.
Η διαδήλωση ξεκίνησε με μια παράσταση από δασκάλους θρησκευτικών τάξεων, που εκπροσωπούν σχεδόν 30.000 εκπαιδευτικούς σε όλη τη χώρα, η πλειονότητα των οποίων είναι λαϊκοί.
Το σύντομο σκίτσο επεξηγεί την επίδραση της θρησκευτικής εκπαίδευσης στην ανάπτυξη άλλων μαθημάτων όπως η ιστορία, η φιλοσοφία, η γεωγραφία και η λογοτεχνία.



Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό με συνθήματα όπως «Επιστήμη και Θρησκεία», «Σταματήστε τις διακρίσεις κατά των πιστών», «Η θρησκεία είναι ο πιο ζωτικός θησαυρός του έθνους» και «Θέλουμε τον Θεό στα σχολικά βιβλία».
Το πλήθος φώναζε επίσης αιτήματα όπως «Ίσα δικαιώματα για τη θρησκεία» και «Σταματήστε τις διακρίσεις, σταματήστε τον διαχωρισμό».
Η νέα πολιτική επιτρέπει τον συνδυασμό μαθητών από διαφορετικές τάξεις για μαθήματα θρησκευτικών, εάν εγγραφούν λιγότεροι από επτά μαθητές, και προγραμματίζονται περαιτέρω περικοπές στον αριθμό των ωρών μαθημάτων των θρησκευτικών για το επόμενο έτος.
Οι διαδηλωτές υποστηρίζουν τόσο τις μειώσεις όσο και την πιθανή μετεγκατάσταση της θρησκευτικής εκπαίδευσης σε ενοριακά κέντρα, επικαλούμενοι υλικοτεχνικές προκλήσεις για τις οικογένειες.
Η συμμετοχή στη θρησκευτική εκπαίδευση μειώνεται σταθερά, με πτώση περίπου 8% τα τελευταία πέντε χρόνια.
Οι διαδηλωτές φοβούνται ότι η τρέχουσα τάση θα μπορούσε να οδηγήσει στην πλήρη κατάργηση της θρησκευτικής εκπαίδευσης από τα δημόσια σχολεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης