Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οργή στο Πεντάγωνο για το χτύπημα στο ελληνόκτητο Sounion - «Οι Houthis δεν θα καταφέρουν απολύτως τίποτα»

Οργή στο Πεντάγωνο για το χτύπημα στο ελληνόκτητο Sounion - «Οι Houthis δεν θα καταφέρουν απολύτως τίποτα»
«Αυτό θα επιφέρει δεδομένα μια περιβαλλοντική καταστροφή» τονίζει η εκπρόσωπος του Αμερικανικού Υπουργείο Άμυνας
Το Πεντάγωνο των ΗΠΑ καταγγέλλει με σκληρά λόγια τους αντάρτες Houthis για την επίθεση στο ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο Sounion, που απειλεί με «περιβαλλοντική καταστροφή» στην Ερυθρά Θάλασσα, αφού το εμπορικό πλοίο τυλίχθηκε στις φλόγες, ενώ μετέφερε ένα εκατομμύριο βαρέλια αργού πετρελαίου.
Ειδικότερα, η αναπληρώτρια γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου, Sabrina Singh, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η επίθεση των Houthis στο εμπορικό πλοίο Sounion την Τετάρτη 21/8 απειλεί με «καταστροφή» τη θαλάσσια περιοχή της Υεμένης.
«Αυτό είναι μια περιβαλλοντική καταστροφή που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν», τόνισε, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για τα κίνητρα της οργάνωσης.
«Τι ακριβώς επιτυγχάνουν με αυτό; Είπαν ότι εξαπολύουν αυτές τις επιθέσεις για να βοηθήσουν τον λαό της Γάζας· δεν είμαι σίγουρη πώς αυτό βοηθά κάποιον στη Γάζα».
Η επίθεση των Houthis στο Sounion προκάλεσε πυρκαγιά που κατασβέστηκε, αλλά επίσης οδήγησε σε βλάβη στη μηχανή, αναγκάζοντας το πλήρωμα να εκκενώσει το πλοίο και να μεταβεί στο Τζιμπουτί.
Η ναυτική στρατιωτική επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ερυθρά Θάλασσα ανέφερε σε ανάρτηση στο X ότι το Sounion, που μετέφερε 150.000 τόνους αργού πετρελαίου, τώρα αποτελεί «ναυτιλιακό και περιβαλλοντικό κίνδυνο».
Σε δήλωση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη σε φιλο-ιρανικά μέσα ενημέρωσης, οι Houthis ισχυρίστηκαν ότι το Sounion είχε εισέλθει στο Ισραήλ, παραβιάζοντας τον αποκλεισμό τους στην είσοδο σε ισραηλινά λιμάνια.
Σε μια εκστρατεία που διαρκεί περίπου 10 μήνες, η σιιτική οργάνωση της Υεμένης έχει βυθίσει τουλάχιστον δύο πλοία και έχουν προκαλέσει ζημιές σε άλλα δύο, ενώ έχει σκοτώσει τρεις ναυτικούς.
Η οργάνωση των ανταρτών, η οποία υποστηρίζεται από το Ιράν και ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της Υεμένης, δηλώνει ότι στοχεύει πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα που συνδέονται με το Ισραήλ, σε μια προσπάθεια να υποστηρίξει τον παλαιστινιακό λαό στη Γάζα, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις διεξάγουν βάρβαρες επιθέσεις.
Στη δήλωσή τους την Πέμπτη, οι αντάρτες της Υεμένης ανέφεραν ότι «δεν θα σταματήσουν μέχρι να σταματήσει η επίθεση και να αρθεί ο αποκλεισμός των αδελφών μας στη Λωρίδα της Γάζας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης