Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο κόσμος ετοιμάζεται για την πρώτη μείωση επιτοκίου της Fed, αλλά περιμένει τον Powell στο Jackson Hole – Το μήνυμα που θα δοθεί

Ο κόσμος ετοιμάζεται για την πρώτη μείωση επιτοκίου της Fed, αλλά περιμένει τον Powell στο Jackson Hole – Το μήνυμα που θα δοθεί
Ο Powell θα μπορούσε να προσφέρει κάποιο υπόβαθρο για το κοινό και τις αγορές για να κατανοήσουν πώς θα αντιδράσει η Fed καθώς η οικονομία εξελίσσεται
Τα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ δίνουν το πράσινο φως στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα για τη μείωση των επιτοκίων, οι χρηματοπιστωτικές αγορές ευθυγραμμίζονται για την πρώτη κίνηση και η κεντρική τράπεζα έδωσε τέλος στις εκτιμήσεις την Τετάρτη, όταν τα πρακτικά της συνεδρίασής της τον Ιούλιο έδειξε η «συντριπτική πλειοψηφία» των αξιωματούχων συμφώνησε ότι η χαλάρωση της πολιτικής πιθανότατα θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα.
Με όλα αυτά, ο στόχος του προέδρου της Fed, Jerome Powell στην κεντρική ομιλία του την Παρασκευή στο ετήσιο συνέδριο της Fed στο Jackson Hole του Κάνσας Σίτι μπορεί να είναι λιγότερο για την περαιτέρω διαμόρφωση των προσδοκιών και περισσότερο για την αξιολόγηση της θέσης της οικονομίας μπροστά από αυτό που αποκάλεσε «συνεπακόλουθο» πρώτο βήμα.
«Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να κάνει πολλά πέρα από τη συνέντευξη Τύπου τον Ιούλιο», είπε ο Richard Clarida, πρώην αντιπρόεδρος της Fed που τώρα είναι παγκόσμιος οικονομικός σύμβουλος της Pimco, αναφερόμενος στο πώς ο Powell έκλινε έντονα προς τη μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της 17-18 Σεπτεμβρίου.
«Δεν θα αλλάξει τα δεδομένα», είπε η Clarida, «αλλά μπορεί να κοιτάξει πίσω τα δύο τελευταία χρόνια, πού ήμασταν και πού βρισκόμαστε, και να αναγνωρίσει ότι είναι κοντά» στο να τιθασεύσουν το χειρότερο ξέσπασμα πληθωρισμού το 40 χρόνια.

Η παρουσία του Powell

Ο Powell θα ανέβει στο βάθρο σε ένα απομακρυσμένο θέρετρο στο Εθνικό Πάρκο Grand Teton του Wyoming για να μιλήσει σε μια συγκέντρωση που έχει γίνει μια παγκόσμια πλατφόρμα για τους αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας για να διαμορφώσουν απόψεις για τη νομισματική πολιτική και την οικονομία.
Με μία εξαίρεση, οι έξι ομιλίες που εκφώνησε ο Powell στη διάσκεψη από τότε που έγινε επικεφαλής της Fed το 2018 ήταν σε μεγάλο βαθμό επεξηγηματικές, σχεδιασμένες λιγότερο για να επηρεάσουν τις βραχυπρόθεσμες προσδοκίες πολιτικής αλλά για να παρουσιάσουν πώς σκέφτονταν οι αξιωματούχοι για μεγάλα διαρθρωτικά ζητήματα ή, από την αρχή της πανδημίας COVID-19, περιγράφοντας λεπτομερώς τους μηχανισμούς του πληθωρισμού.
Η εξαίρεση ήταν το 2022, καθώς η Fed αγωνίστηκε για να διατηρήσει υπό έλεγχο τις προσδοκίες του κοινού σχετικά με τον υψηλό πληθωρισμό: ο Powell έκανε μια συνοπτική, συγκινητική ομιλία με σκοπό να επιβεβαιώσει τη σοβαρότητά του για την υπεράσπιση του στόχου πληθωρισμού 2% της κεντρικής τράπεζας.
Κάποιοι την αποκάλεσαν τη «στιγμή του Volcker», μια αναφορά στον Paul Volcker, τον επικεφαλής της Fed που προκάλεσε ύφεση στις αρχές της δεκαετίας του 1980 με αύξηση των επιτοκίων για να σπάσει έναν πληθωριστικό κύκλο.

Συνάρτηση αντίδρασης

Αυτή είναι μια συνέπεια που η Powell έχει αποφύγει - μέχρι στιγμής.
Ο πληθωρισμός κορυφώθηκε σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί από την εποχή του Volcker και δύο χρόνια αργότερα είναι περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα πάνω από τον στόχο.
Το ποσοστό ανεργίας, στο 4,3%, είναι πολύ κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 5,7%.
Και οι χρηματοπιστωτικές αγορές φαίνεται να συγχρονίζονται με το πού οδεύει η Fed.
Υπό το πρίσμα αυτό, πρώην στελέχη της Fed, υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και εξωτερικοί αναλυτές είπαν ότι ο Powell μπορεί κάλλιστα να επιστρέψει στον επεξηγηματικό κανόνα του, ίσως σκιαγραφώντας γενικά πώς θα προσεγγίσει η κεντρική τράπεζα τον επόμενο κύκλο χαλάρωσης ή εμβαθύνοντας στα διδάγματα που αντλήθηκαν σε διάστημα δύο ετών σχετικά με τις αιτίες του πληθωρισμού.
Το θέμα του συνεδρίου - πώς η νομισματική πολιτική επηρεάζει την οικονομία - θα ταίριαζε.
Ο William English, πρώην επικεφαλής του τμήματος νομισματικών υποθέσεων της Fed, ο οποίος τώρα είναι καθηγητής στο Yale School of Management, είπε ότι αισθάνθηκε ότι ήταν απαραίτητη η στιγμή για μια γενική περιγραφή της προσέγγισης για τη μείωση των επιτοκίων.
Επειδή οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed στη συνεδρίαση του επόμενου μήνα θα ενημερώσουν τις προβλέψεις τους για τα επιτόκια για φέτος και το 2025, ο Powell δεν θα θέλει να παράσχει λεπτομερείς μελλοντικές οδηγίες για το τι πρόκειται να ακολουθήσει - ένας κίνδυνος από μόνος του για την πιθανή αντίδραση της αγοράς που θα μπορούσε να προκαλέσει ή την πιθανότητα τα ερχόμενα δεδομένα θα μπορούσαν να ωθήσουν σε διαφορετική κατεύθυνση.
Αντίθετα, ο Powell θα μπορούσε να προσφέρει κάποιο υπόβαθρο για το κοινό και τις αγορές για να κατανοήσουν πώς θα αντιδράσει η Fed καθώς η οικονομία εξελίσσεται, είπε ο English.
"Ας πούμε ότι η οικονομία δεν πάει όπως περιμένουμε.
Τι θα σήμαινε αυτό για την πολιτική; ... Τι θα χρειαστεί για να κινηθεί πιο γρήγορα ή πιο αργά;"

Η «άλλη» εντολή

Ο Powell και άλλοι αξιωματούχοι της Fed έχουν γίνει λάτρεις της περιγραφής διαφορετικών οικονομικών σεναρίων, μια στρατηγική που τους επιτρέπει να παρέχουν μια βασική προοπτική, αλλά και να μεταφέρουν αβεβαιότητα σχετικά με το τι μπορεί να συμβεί και πώς διαφορετικά αποτελέσματα μπορεί να τους αναγκάσουν να αντιδράσουν.
Ορισμένοι, για παράδειγμα, έχουν αρχίσει να ανησυχούν ότι η οικονομία βρίσκεται σε ένα σημείο όπου το ποσοστό ανεργίας θα μπορούσε να αυξηθεί γρήγορα και αρκετά ώστε να εκτροχιάσει την «ήπια προσγείωση» από τον πληθωρισμό που πίστευαν ότι ήταν εφικτός.
Ωστόσο, δεν είναι σαφές πώς η Fed, σε αυτό το σημείο, σκέφτεται τη "μέγιστη απασχόληση" - έναν από τους δύο στόχους της παράλληλα με τον σταθερό πληθωρισμό - και τον βαθμό στον οποίο οι αξιωματούχοι είναι διατεθειμένοι να ανεχθούν την αύξηση της ανεργίας για να σβήσουν άλλο ένα τέταρτο ή το μισό της ποσοστιαίας μονάδας από τον πληθωρισμό.
Ο Antulio Bomfim, πρώην ειδικός σύμβουλος του Powell και τώρα επικεφαλής της παγκόσμιας μακροοικονομικής για την ομάδα σταθερού εισοδήματος της Northern Trust Asset Management, συμφώνησε ότι ο επικεφαλής της Fed πιθανότατα θα αποφύγει τη βραχυπρόθεσμη καθοδήγηση υπέρ μιας συζήτησης για ευρύτερα ζητήματα - ίσως προσπαθώντας να αποτυπώσει αυτό που μόλις έζησε η κεντρική τράπεζα και πώς η επερχόμενη δυναμική της εργασίας και του πληθωρισμού μπορεί να διαφέρει από εκείνες πριν από την πανδημία.
"Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής για την πολιτική, ενδεχομένως και για την οικονομία... Τα σημεία καμπής είναι πολύ δύσκολο να πλοηγηθούν", είπε ο Bomfim.
Παραμένουν ανοιχτά ερωτήματα σχετικά με την οικονομία που αναδύεται, συμπεριλαμβανομένου του εάν ο πληθωρισμός θα αποδειχθεί πιο επίμονος πονοκέφαλος για τις κεντρικές τράπεζες μετά από χρόνια ήπιας λειτουργίας πριν από την πανδημία και εάν η δυναμική της αγοράς εργασίας έχει μετατοπιστεί και μπορεί να συνεπάγεται υψηλότερα ποσοστά ανεργίας από ό,τι η Fed πίστευε ότι θα μπορούσε να επιτύχει, με βάση τις επιδόσεις της οικονομίας πριν από τον COVID-19.
Με τον πληθωρισμό να αποτελεί τόσο υψηλή προτεραιότητα «τα τελευταία δύο χρόνια, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ... συμπεριφερόταν σαν μια ενιαία κεντρική τράπεζα», είπε ο Bomfim.
«Και τώρα δεν βρισκόμαστε απλώς στη μετάβαση από τις αυξήσεις στις περικοπές, αλλά και στη μετάβαση πίσω σε αυτό που θα αποκαλούσα μια πιο φυσιολογική κατάσταση πραγμάτων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης