Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η χώρα... εμπόδιο στον αγωγό Power of Siberia2, που θα ενισχύσει τις σχέσεις Ρωσίας και Κίνας - Τι συμβαίνει...

Η χώρα... εμπόδιο στον αγωγό Power of Siberia2, που θα ενισχύσει τις σχέσεις Ρωσίας και Κίνας - Τι συμβαίνει...
H Gazprom ξεκίνησε τις εργασίες σχεδιασμού και έρευνας για τον αγωγό το 2022, προβλέποντας ότι θα μπορούσε να παρέχει 1,8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια ρωσικού φυσικού αερίου στην Κίνα κάθε χρόνο
Σχετικά Άρθρα
Εμπόδια στην περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων Ρωσίας και Κίνας -που θα μπορούσε να έρθει με έναν ιδιαίτερα φιλόδοξο αγωγού φυσικού αερίου- βάζει η Μογγολία.
Σύμφωνα με το Radio Free Europe, η κυβέρνηση της Μογγολίας δεν συμπεριέλαβε τη χρηματοδότηση του αγωγού Power of Siberia2 στα σχέδια δαπανών της για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Η χώρα λειτουργεί ως ρυθμιστικό κράτος μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας και η συμμετοχή της θα ήταν απαραίτητη για την υλοποίηση του έργου. Αυτό το νέο εμπόδιο προσθέτει επιπλοκές σε ένα ήδη αβέβαιο μεγαλεπήβολο έργο.
Ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας Gazprom ξεκίνησε τις εργασίες σχεδιασμού και έρευνας για τον αγωγό το 2022, προβλέποντας ότι θα μπορούσε να παρέχει 1,8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια ρωσικού φυσικού αερίου στην Κίνα κάθε χρόνο.

Λύση στις δυτικές κυρώσεις

Αυτό θα καθιστούσε τον αγωγό Siberia2 τη μεγαλύτερη συμφωνία της Gazprom με το Πεκίνο και θα μπορούσε να προσφέρει μια πολυπόθητη λύση στις δυτικές κυρώσεις. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την ίδια χρονιά, οι ενεργειακοί περιορισμοί στη Μόσχα έβαλαν φρένο στο εμπόριο φυσικού αερίου της.
Σύμφωνα με το Business Insider, έρευνα που ανέθεσε η εταιρεία διαπίστωσε ότι η Gazprom είναι απίθανο να ανακτήσει τις πωλήσεις φυσικού αερίου που χάθηκαν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία για τουλάχιστον μια δεκαετία, καθιστώντας μεγαλύτερη ανάγκη την ανάπτυξη του Siberia-2. Αλλά οι Κινέζοι ομόλογοι αντιμετωπίζουν πολύ λιγότερη πίεση, δεδομένου ότι η χώρα δεν χρειάζεται περισσότερο φυσικό αέριο πριν από τα μέσα της δεκαετίας του 2030, δήλωσαν ειδικοί σε θέματα ενέργειας. Για το λόγο αυτό, οι διαπραγματεύσεις για τον αγωγό έχουν βαλτώσει μεταξύ Πεκίνου και Μόσχας, δεδομένων των διαφορών για τις τιμές και το επίπεδο εφοδιασμού.
Σύμφωνα με το Radio Free Europe, τα σχέδια για τον αγωγό έρχονται επίσης σε αντίθεση με την αυξανόμενη στροφή της Κίνας προς την πράσινη ενέργεια.

Δεν είναι η μοναδική επιλογή της Κίνας

Επιπλέον, το έργο Siberia-2 δεν είναι η μόνη επιλογή της Κίνας: Ο πρόεδρος της χώρας, Xi Jinping, έχει επίσης δηλώσει την υποστήριξή του στον αγωγό της Γραμμής Δ, εμβαθύνοντας τους δεσμούς με το Τουρκμενιστάν.
Η διευρυμένη πρόσβαση στις ανατολικές αγορές έχει αποδειχθεί σωσίβιο για τη Ρωσία, καθώς η Δύση αποφεύγει όλο και περισσότερο το Κρεμλίνο. Η Κίνα έχει βρεθεί στο επίκεντρο αυτής της μετάβασης, με το διμερές εμπόριο να εκτοξεύεται σε ρεκόρ 240 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης