Περί τα 200 σε σύνολο 400 εκατ θα καλύψει το ΤΣΜΕΔΕ στην ανακεφαλαιοποίηση της Attica bank - Το ΤΧΣ είναι ήδη μέτοχος μέσω του good TT θα συμμετάσχει ή η DGCom θα μπλοκάρει την διαδικασία;

  Περί τα 200 σε σύνολο 400 εκατ θα καλύψει το ΤΣΜΕΔΕ στην ανακεφαλαιοποίηση της  Attica bank -  Το ΤΧΣ είναι ήδη μέτοχος μέσω του good TT θα συμμετάσχει  ή η DGCom θα μπλοκάρει την διαδικασία;
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η διοίκηση της Attica bank και ο βασικός μέτοχος το ΤΣΜΕΔΕ με ποσοστό 42,5% αντιμετωπίζουν την μεγαλύτερη πρόκληση στην νεότερη ιστορία τους.
Τα πράγματα είναι απλά.

Συγκεντρώνονται τα 400 εκατ ευρώ της συνολικής ανακεφαλαιοποίησης και η Attica bank παραμένει ιδιωτική ή δεν συγκεντρώνονται τα 400 εκατ και η Attica bank σπάσει σε good και bad bank και καταλήγει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Στις 5 Φεβρουαρίου έχει προγραμματιστεί η έκτακτη γενική συνέλευση της Attica bank με στόχο να προχωρήσει με ταχύτατες διαδικασίες την αμκ και το ομολογιακό.
Η αμκ θα είναι ύψους 199,4 εκατ ευρώ και το ομολογιακό 200 εκατ ευρώ.
Ποια είναι τα σχέδια και οι δυνατότητες;
1)Το ΤΣΜΕΔΕ ως βασικός μέτοχος με ποσοστό 42,5% έχει αποφασίσει να καλύψει το 50% της αύξησης και το 50% του ομολογιακού δηλαδή 100 εκατ της αύξησης και 100 εκατ του ομολογιακού ή συνολικά 200 εκατ σε σύνολο 400 εκατ ευρώ.
2)Αναζητώνται άλλα 200 εκατ ευρώ.
Η διοίκηση της Attica bank υπό τον Γιάννη Γαμβρίλη μετά την πρόταση εξαγοράς του ΤΤ έχει αναβαθμιστεί στην αγορά.
Ακόμη και ξένοι άρχισαν να ρωτούν ποια είναι αυτή η Attica bank, που ήθελε να αγοράσει το ΤΤ;
Προφανώς υπάρχουν επαφές με θεσμικά χαρτοφυλάκια, υπάρχουν ενδείξεις ότι θεσμικοί έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να καλύψουν 10 έως 20 εκατ ευρώ της αύξησης και του ομολογιακού έκαστος.
3)Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο διασπάστηκε σε good και bad bank και στο νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο μεταβιβάστηκε και το 22,5% που ελέγχει στην Attica bank.
Βασικός και μοναδικός μέτοχος στο νέο ΤΤ είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Άρα το ΤΧΣ μέσω του ΤΤ είναι ήδη μέτοχος στην Attica bank.
Το ερώτημα λοιπόν είναι το εξής.
Το ΤΧΣ θα δώσει την έγκριση του στο ΤΤ να συμμετάσχει στην αμκ με 44,8 εκατ ευρώ και στο ομολογιακό με περίπου 45 εκατ ή θα παραιτηθεί των δικαιωμάτων του με φυσικό επακόλουθο να υποστεί dilution και να βρεθεί από 22,5% στο 8%;
Επίσης η DGCom η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού θα έδινε το πράσινο φως σε μια τέτοια κίνηση του ΤΤ ώστε να συμμετάσχει στην ανακεφαλαιοποίηση της Attica bank;
Η παρελθούσα εμπειρία μας διδάσκει ότι η DGCom είναι πολύ συντηρητική σε αναπτυξιακές κινήσεις τραπεζών που έχουν υποστεί resolution όπως το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Πάντως το θέμα αυτό θα τεθεί επί τάπητος και θα μελετηθεί αν μπορεί να υλοποιηθεί ή όχι.
4)Αν συμμετάσχει το ΤΤ στην Attica bank – πιθανότητα ομολογουμένως πολύ μικρή – έχει καλώς αν όχι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ΤΤ και Ταμείο Παρακαταθηκών και δανείων ελέγχουν από κοινού 41,5% της Attica bank.
To Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων δεν θα συμμετάσχει αλλά το ΤΤ θα εξεταστεί υπό το νέο πρίσμα του ΤΧΣ ως βασικού πλέον μετόχου.
Αυτό σημαίνει ότι ενώ θεωρητικά το ΤΣΜΕΔΕ θα μπορούσε να καλύψει τα αδιάθετα στόχος είναι μετά την ανακεφαλαιοποίηση να ελέγχει το 50% της Attica bank και το υπόλοιπο 49,9% να διατεθεί σε ιδιώτες μετόχους ή άλλους επενδυτές.

Το συμπέρασμα

Η διοίκηση Γαμβρίλη στην Attica bank έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες ώστε το εγχείρημα της κεφαλαιακής ενίσχυσης να επιτύχει.
Ωστόσο η συγκέντρωση 400 εκατ δεν είναι ούτε μπορεί να είναι εύκολη υπόθεση.
Αν ο στόχος επιτευχθεί η Attica bank διασφαλίζει κατά τρόπο απόλυτο τον ιδιωτικό της χαρακτήρα και συνεχίζει να διαδραματίζει ρόλο στις εγχώριες τραπεζικές εξελίξεις.

Πέτρος Λεωστάκος
www.bankingnews.gr

Πέτρος Λεωτσάκος

BREAKING NEWS