Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Στο πράσινο» η Wall Street μετά την ομιλία Powell - Ανοίγει ο δρόμος για μειώσεις επιτοκίων

«Στο πράσινο» η Wall Street μετά την ομιλία Powell - Ανοίγει ο δρόμος για μειώσεις επιτοκίων
O ανώτατος αξιωματούχος επιβεβαίωσε τις προσδοκίες των αναλυτών και έδωσε ξεκάθαρο μήνυμα για μείωση επιτοκίων
(Συνεχές update) Σε θετικό έδαφος διαπραγματεύονται οι κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street στον απόηχο της ομιλίας του επικεφαλής της Federal Reserve (Fed), Jerome Powell, στο οικονομικό συμπόσιο Jackson Hole.
O ανώτατος αξιωματούχος επιβεβαίωσε τις προσδοκίες των αναλυτών και έδωσε ξεκάθαρο μήνυμα για μείωση επιτοκίων στη συνεδρίαση της Νομισματικής Πολιτικής (FOMC) τον Σεπτέμβριο 2024 (17-18/9). 
«Ήρθε η ώρα» η κεντρική τράπεζα να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική, είπε μεταξύ άλλων, επικαλούμενος τους μειωμένους κινδύνους για συνέχεια του επίμονου πληθωρισμού στην οικονομία των ΗΠΑ.
«Η κατεύθυνση του ταξιδιού είναι σαφής», πρόσθεσε, αναφέροντας πως «ο χρόνος και ο ρυθμός των μειώσεων των επιτοκίων θα εξαρτηθούν από τα εισερχόμενα δεδομένα, τις εξελισσόμενες προοπτικές και την ισορροπία των κινδύνων».
Αναγνώρισε δε την πρόσφατη χαλάρωση στην αγορά εργασίας και υπογράμμισε ότι η Fed «δεν επιδιώκει ούτε καλωσορίζει περαιτέρω "πάγωμα" στις συνθήκες της αγοράς εργασίας». «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υποστηρίξουμε μια ισχυρή αγορά εργασίας καθώς σημειώνουμε περαιτέρω πρόοδο προς τη σταθερότητα των τιμών», διαβεβαίωσε. Επί αυτού, δεν παρείχε σαφές περίγραμμα για τις πολιτικές που ακολουθήσει η Τράπεζα, υπαινίχθηκε ωστόσο ότι η Fed είναι πρόθυμη να μειώσει τα επιτόκια γρήγορα και όχι σταδιακά, εάν η αγορά εργασίας φαίνεται να κινδυνεύει.
Το ποσοστό ανεργίας είναι «ακόμα χαμηλό, αλλά σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα πάνω από το επίπεδό του στις αρχές του 2023», σημείωσε ο κ. Powell, σημειώνοντας επίσης ότι η αύξηση έρχεται κυρίως καθώς επιβραδύνονται οι προσλήψεις, όχι επειδή οι άνθρωποι χάνουν δουλειές. 
«Οι ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό έχουν μειωθεί». «Και οι καθοδικοί κίνδυνοι για την απασχόληση έχουν αυξηθεί», συμπέρανε.
«Ο υψηλός πληθωρισμός προκάλεσε άγχος και μια αίσθηση αδικίας που επικρατεί σήμερα», αναγνώρισε. Πρόσθεσε όμως ότι οι αξιωματούχοι της Fed «δεν πτοήθηκαν από την εκτέλεση των ευθυνών μας και οι ενέργειές μας απέδειξαν σθεναρά τη δέσμευσή μας για αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών».

Οι κύριοι δείκτες της Wall Street στις 18:22 ώρα Ελλάδος (άνοιγμα στις 16:30):

Καταγραφή_231.JPG

Τα στοιχεία για την οικονομία που δημοσιοποιήθηκαν μέσα στην εβδομάδα

Αρνητικά στο κλίμα των αγορών λειτούργησε την Πέμπτη 22/8 η αύξηση στις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα 22/8. Συγκεκριμένα, τα νέα αιτήματα αυξήθηκαν κατά 4.000, σε 232.000 την εβδομάδα που έληξε στις 17 Αυγούστου, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας που δημοσιεύθηκαν σήμερα Πέμπτη, όπως προέβλεπαν και οι αναλυτές.
Ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων, που εξομαλύνει μέρος της μεταβλητότητας, έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο ενός μήνα.
Οι αξιώσεις για συνέχιση καταβολής επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν σε 1,86 εκατομμύρια την εβδομάδα που έληξε στις 10 Αυγούστου -όταν αυτός ο αριθμός αυξάνεται, οι άνεργοι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη δυσκολία να βρουν δουλειά.
Πίεση δημιούργησε επίσης και η δραστική επί τα χείρω αναθεώρηση στα στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας. Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ πρόσθεσαν 818.000 λιγότερες θέσεις εργασίας από την άνοιξη του 2023 έως την άνοιξη του 2024 σε σύγκριση με ό,τι είχε αρχικά ανακοινωθεί. Η αμερικανική οικονομία απέκτησε περίπου 2,1 εκατομμύρια θέσεις εργασίας από τον Απρίλιο του 2023 έως τον Μάρτιο του 2024. Αρχικά η αύξηση της απασχόλησης κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου υπολογιζόταν σε 2,9 εκατομμύρια.
Επίσης, οι μεταπωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ ανέκαμψαν τον Ιούλιο 2024, μετά από τέσσερις μήνες πτώσης. Οι μεταπωλήσεις κατοικιών κινήθηκαν υψηλότερα τον Ιούλιο, μετά από τέσσερις μήνες με αρνητικά πρόσημα. Ειδικότερα, οι μεταπωλήσεις αυξήθηκαν 1,3% σε μηνιαίο επίπεδο έναντι υποχώρησης 5,1% τον Ιούνιο, στον εποχιακά προσαρμοσμένο ετήσιο ρυθμό των 3,95 εκατομμυρίων μονάδων, έναντι 3,90 εκατ. τον Ιούνιο και πρόβλεψης για 3,93 εκατ. σπίτια.
Η μέση τιμή πώλησης διαμορφώθηκε στα 422.600 δολάρια, 4,2% υψηλότερα σε σχέση με τον περυσινό Ιούλιο. Το απόθεμα κατοικιών προς πώληση ανέρχεται σε 1.330 εκατ. μονάδες.

«Βουτιά» στον μεταποιητικό κλάδο τον Αύγουστο 2024


Επιδείνωση καταγράφηκε στο ήδη αρνητικό κλίμα που επικρατούσε στον μεταποιητικό κλάδο των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον δείκτη PMI (Purchasing Managers Index) που συντάσσει η S&P.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 48 μονάδες τον Αύγουστο 2024 από 49,6 έναν μήνα πριν, επίδοση χαμηλότερη σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Επισημαίνεται ότι μία τιμή του ΡΜΙ κάτω από 50 μονάδες συνεπάγεται συρρίκνωση του εκάστοτε κλάδου, ενώ πάνω από 50 μονάδες μεταφράζεται σε μεγέθυνση.
Σε ό,τι αφορά στον ΡΜΙ Υπηρεσιών, σε αντίθετο κλίμα, επιταχύνθηκε και διαμορφώθηκε σε 55,2 μονάδες, από 55 τον Ιούλιο 2024.
Τέλος, ο σύνθετος ΡΜΙ που αφορά το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου, έφθασε τις 54,1 μονάδες τον Αύγουστο, ελαφρώς χαμηλότερα από τον Ιούλιο (54,3 μονάδες).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης