Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κόκκινος συναγερμός στη Γερμανία – Εκκενώθηκε ξαφνικά λόγω «μεγάλης απειλής» η βάση του ΝΑΤΟ με τα AWACS

Κόκκινος συναγερμός στη Γερμανία – Εκκενώθηκε ξαφνικά λόγω «μεγάλης απειλής» η βάση του ΝΑΤΟ με τα AWACS
Είναι το δεύτερο τέτοιο περιστατικό σε στρατιωτικό χώρο σε γερμανικό έδαφος σε λιγότερο από δύο εβδομάδες
Μία από τις πιο σημαντικές στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ έχει τεθεί σε κατάσταση υψηλού συναγερμού λόγω προειδοποιήσεων για πιθανό σαμποτάζ από Ρώσους πράκτορες.
Το Geilenkirchen στη βορειοδυτική Γερμανία, το «σπίτι» του εναέριου στόλου αναγνώρισης AWACS του ΝΑΤΟ, απομάκρυνε όλο το μη απαραίτητο προσωπικό στο πλαίσιο συναγερμού που σήμανε στη βάση.
Είναι το δεύτερο τέτοιο περιστατικό σε στρατιωτικό χώρο σε γερμανικό έδαφος σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.
Εκπρόσωπος της βάσης, κοντά στα ολλανδικά σύνορα, είπε ότι οι βασικές στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν θα επηρεαστούν και το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να εκτελεί πτήσεις AWACS - που παρέχουν στη συμμαχία ζωτικής σημασίας πληροφορίες έγκαιρης προειδοποίησης μεγάλης εμβέλειας και πληροφορίες για εχθρική στρατιωτική δραστηριότητα.

Απειλή για τη βάση

Η Αερομεταφερόμενη Δύναμη Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου του ΝΑΤΟ αύξησε το επίπεδο ασφάλειας στην αεροπορική βάση  Geilenkirchen», δήλωσε ο εκπρόσωπος Donny Demmers, αναφέρουν οι Financial Times. 
«Αυτό βασίζεται σε πληροφορίες που υποδεικνύουν μια πιθανή απειλή.
Η ασφάλεια του προσωπικού μας είναι κορυφαία προτεραιότητα.
Οι κρίσιμες επιχειρήσεις στην αεροπορική βάση συνεχίζονται όπως είχε προγραμματιστεί».
Η κατάσταση συναγερμού είναι ένα προληπτικό μέτρο», σημείωσε ο Demmers.
Στρατιωτική και τοπική αστυνομία έχουν επιστρατευθεί για να παράσχουν επιπλέον ασφάλεια στη βάση και μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί ενδείξεις παραβίασης σε κανέναν από τους φράχτες της.
Ως αποτέλεσμα, το επίπεδο απειλής είναι πιθανό να μειωθεί τις επόμενες ώρες.
Το κλείσιμο του αεροδρομίου - γνωστό στη γλώσσα του ΝΑΤΟ ως επίπεδο συναγερμού Charlie, η δεύτερη υψηλότερη κατάσταση έκτακτης ανάγκης - έρχεται αφότου μια άλλη κοντινή στρατιωτική βάση, στην Κολωνία τέθηκε σε συναγερμό νωρίτερα αυτό το μήνα, αφού ένας εισβολέας ανακαλύφθηκε ότι είχε διασχίσει την περίφραξη σε μια προφανή προσπάθεια να φτάσει στη μονάδα ύδρευσης της βάσης.

Αναστάτωση στη Γερμανία - Αλυσίδα περιστατικών

Είναι επίσης το δεύτερο περιστατικό στο Geilenkirchen, όπου ένας άνδρας εμποδίστηκε να εισέλθει στον χώρο την ίδια στιγμή με την υποτιθέμενη απόπειρα δολιοφθοράς στην Κολωνία.
Αυτό το περιστατικό δεν είχε σχέση με τον τρέχοντα συναγερμό στο Geilenkirchen, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Στρατιωτικοί χώροι σε όλη τη Γερμανία έχουν προειδοποιηθεί να προετοιμαστούν για πιθανές πράξεις δολιοφθοράς ως μέρος αυτού που οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών πιστεύουν ότι είναι μια εντεινόμενη εκστρατεία μυστικής βίας που σχεδιάζεται από Ρώσους κατασκόπους και τους συμμάχους τους.
Την περασμένη εβδομάδα, 10.000 κάτοικοι στην περιοχή μιας γερμανικής στρατιωτικής βάσης στο Mechernich κλήθηκαν να πίνουν μόνο εμφιαλωμένο νερό αφού βρέθηκαν τρύπες σε περίφραξη γύρω από ένα τοπικό αντλιοστάσιο.
Οι αρχές ολοκλήρωσαν τελικά την προμήθεια δεν είχε μολυνθεί. Εκτός από ζωτικής σημασίας για τις αμυντικές δυνατότητες του ΝΑΤΟ, ο στόλος AWACS με έδρα το Geilenkirchen έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει την Ουκρανία παρέχοντάς της ζωτικής σημασίας πληροφορίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης