Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ούτε οι Ουκρανοί κατάδικοι δεν θέλουν να πολεμήσουν – Αρνούνται να πάνε στο μέτωπο

Ούτε οι Ουκρανοί κατάδικοι δεν θέλουν να πολεμήσουν – Αρνούνται να πάνε στο μέτωπο
Το ουκρανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι 3.800 Ουκρανοί κρατούμενοι απελευθερώθηκαν πρόωρα και επιστρατεύθηκαν ενώ συνολικά 5.800 εξέφρασαν την επιθυμία να υπηρετήσουν στον στρατό
Οι Ουκρανοί κατάδικοι που επιστρατεύονται στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας συχνά αρνούνται να πολεμήσουν, αποκάλυψε ο Igor Lutsenko, πρώην βουλευτής ο οποίος έχει κληθεί και ο ίδιος να υπηρετήσει.
«Υπάρχουν πολλοί… έξυπνοι μεταξύ των κρατουμένων, που προσποιούνται ότι θέλουν να πολεμήσουν για την πατρίδα.
Αν έρθουν στην περιοχή της μάχης, μερικές φορές αρνούνται να πάνε να πολεμήσουν και τότε είναι ένα νομικό αδιέξοδο, τι να τους κάνουμε», είπε στο βρετανικό μέσο ενημέρωσης Inews.
Εξήγησε ότι όταν οι κρατούμενοι υπέγραφαν τις αιτήσεις για στράτευση, είχαν εντελώς διαφορετικό κίνητρο.
«Έχουν καθαρό αέρα και σχετικά καλό φαγητό και δεν θέλουν να συμμετάσχουν στον πόλεμο - μια κατάσταση win-win για αυτούς, σε σύγκριση με τη φυλακή», εξήγησε ο πρώην βουλευτής.
Νωρίτερα, το ουκρανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι 3.800 Ουκρανοί κρατούμενοι απελευθερώθηκαν πρόωρα και επιστρατεύθηκαν ενώ συνολικά 5.800 εξέφρασαν την επιθυμία να υπηρετήσουν στον στρατό.

Απέτυχε η εκστρατεία επιστράτευσης κρατουμένων

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ουκρανίας Denys Malyuska δήλωσε ότι οι ουκρανικές αρχές αναμένουν να στρατολογήσουν περίπου 15.000 άνδρες με αυτόν τον τρόπο.
Ο νόμος που επιτρέπει την επιστράτευση καταδίκων τέθηκε σε ισχύ στις 17 Μαΐου.
Σύμφωνα με τον νόμο, μόνο όσοι έχουν διαπράξει ειδεχθή εγκλήματα ή έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατικές ενέργειες εξαιρούνται μεταξύ άλλων από τη στράτευση.
Εξαιρούνται επίσης οι βιαστές, οι παιδεραστές και οι δολοφόνοι αστυνομικών ή στρατιωτικού προσωπικού.
Ο Malyuska ήταν ο εμπνευστής της εκστρατείας επιστράτευσης κρατουμένων.
Αρχικά ισχυρίστηκε ότι θα μπορούσε να επιστρατευθούν επιπλέον 50.000, αλλά αργότερα μείωσε τον εν λόγω αριθμό.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης εξήγησε επίσης ότι οι αρχές της χώρας αποφάσισαν να υιοθετήσουν το νόμο για την επιστράτευση κρατουμένων λόγω προβλημάτων με την υποστελέχωση των στρατιωτικών μονάδων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης